κοπέλα με ζωγραφισμένο ήλιο από αντιηλιακό στην πλάτη της

Πώς θα κάνουμε φίλο μας τον ήλιο αυτό το καλοκαίρι;

*του Θανάση Παπά, πλαστικού χειρουργού

 

Το καλοκαίρι πλησιάζει με βήμα ταχύ και μαζί ο ήλιος κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία του. Τι πρέπει να κάνουμε για να επωφεληθούμε από αυτόν, αποφεύγοντας όμως τις βλαβερές του συνέπειες; Ο  πλαστικός χειρουργός Θανάσης Παπάς μάς δίνει χρήσιμες συμβουλές για τον ήλιο λίγο πριν μπει το καλοκαίρι.

Είναι βλαβερός ο ήλιος;

Ο ήλιος έχει ευεργετικές ιδιότητες. Ωστόσο, σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει δερματοπάθειες, εγκαύματα, παθήσεις στα μάτια, φωτογήρανση και δερματικούς καρκίνους. Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η προστασία από τον ήλιο είναι απολύτως απαραίτητη.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο της ηλιακής ακτινοβολίας;

Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες της μέγιστης ηλιοφάνειας (10πμ – 3μμ). Αναζητούμε σκιά και φοράμε προστατευτικό ρουχισμό, γυαλιά ηλίου, καπέλο και αντηλιακό υψηλού βαθμού προστασίας (SPF >30). Δεν παραλείπουμε να καλύψουμε τα δύσκολα σημεία, όπως αυτιά, μέτωπο, πέλματα και πίσω από τα γόνατα. Τα ίδια ισχύουν και για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, τα οποία δεν πρέπει να εκτίθενται απευθείας στον ήλιο.

Ποιο αντιηλιακό να διαλέξω;

Το αντηλιακό θα πρέπει να έχει δείκτη προστασίας (Sun Protection Factor = SPF) πάνω από 30. Ωστόσο, η περαιτέρω αύξηση του δείκτη έχει μικρή διαφορά στην προστασία. Το σημαντικό είναι να είναι ευρέος φάσματος και να προφυλάσσει από την UVA και την UVB ακτινοβολία. Πρέπει να εφαρμόζεται σε στεγνό δέρμα μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο, σε επαρκή ποσότητα και η εφαρμογή του να επαναλαμβάνεται ανά δίωρο, κυρίως μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένδειξη «water resistant» σημαίνει ότι θα παραμείνει στο δέρμα σας περισσότερη ώρα από το απλό αντηλιακό μετά την διαβροχή ή την εφίδρωση. Σε καμία περίπτωση όμως η προστασία δεν διαρκεί όλη τη μέρα, γι’ αυτό και επιβάλλεται η ανανέωσή του.

Τι είναι οι σπίλοι;

Οι σπίλοι (κοινώς ελιές) οφείλονται στον καλοήθη πολλαπλασιασμό και τη συνάθροιση των μελανικοκυττάρων.  Πρόκειται για φυσιολογικά κύτταρα του δέρματος που παράγουν την μελανίνη, μια έντονα καστανόχρωμη χρωστική. Το μαύρισμα είναι η απάντηση του οργανισμού στην προσπάθειά του να προφυλάξει τα κύτταρα του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία. Οι σπίλοι μπορεί να εμφανιστούν στη βρεφική, παιδική ή εφηβική ηλικία και να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου. Συνήθως δεν χρειάζονται θεραπεία και αφαιρούνται για αισθητικούς λόγους. Καλό είναι να ελέγχονται από ειδικό 1-2 φορές ετησίως.


 

Σας ενδιαφέρει ⇒  Οι ειδικοί σας απαντούν – συμβουλές και λύσεις


Μπορώ να κάνω solarium, για να έχω ήδη μαυρίσει, όταν βγω στον ήλιο;

Το 2009 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε το solarium στην Κατηγορία Καρκινογόνων Κλάσης 1 (ίδια κατηγορία με τον αμίαντο και το κάπνισμα). Η Αυστραλία και η Βραζιλία έχουν απαγορεύσει δια νόμου την εμπορική χρήση του solarium. H συσχέτιση μεταξύ χρήσης solarium και δερματικής καρκινογένεσης έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά. Ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφεύγεται. Επιπρόσθετα, το σταδιακό μαύρισμα με φυσικό τρόπο μάς προστατεύει σε πολύ μικρό βαθμό (σαν αντηλιακό βαθμού 2 – 3) από το έγκαυμα, όχι όμως και από τη βλαπτική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Τι είναι το μελάνωμα;

Το μελάνωμα είναι ο πιο σπάνιος, αλλά και πιο σοβαρός καρκίνος του δέρματος. Οφείλεται σε ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των μελανινοκυττάρων. Η αιτιολογία του είναι πολυπαραγοντική.  Αν διαγνωσθεί έγκαιρα, μπορεί να αντιμετωπισθεί με επιτυχία στο 95% των περιπτώσεων.

αντιηλιακά και κοχύλια

Πότε πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό;

Άτομα με πολλαπλούς σπίλους καλό είναι να εξετάζονται ανά εξάμηνο από ειδικό ιατρό, ο οποίος θα τους φωτογραφίσει, για να παρακολουθεί την εξέλιξή τους. Επίσης, κάθε νέα βλάβη που εμφανίζεται στο δέρμα ή κάποια παλαιότερη που άλλαξε σε χρώμα, σχήμα, μέγεθος και φαγουρίζει ή αιμορραγεί θα  πρέπει να εκτιμηθεί.

Υπάρχουν αισθητικές επεμβάσεις που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Το καλοκαίρι είναι κατάλληλη περίοδος για ξεκούραση, όχι για αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις, εκτός εάν χρησιμοποιηθεί ο χρόνος της καλοκαιρινής άδειας για ανάρρωση.  Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η άμεση έκθεση νέων ή ανώριμων ουλών στον ήλιο εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας μόνιμης δυσχρωμίας. Οι θεραπείες  laser ή peeling, μετά τις οποίες επιβάλλεται η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο για τουλάχιστον πέντε εβδομάδες, θα πρέπει να αποφεύγονται. Η λιποαναρρόφηση και η κοιλιοπλαστική επιβάλλουν την εφαρμογή πιεστικού ενδύματος για την υποβοήθηση της ανάρρωσης για έξι εβδομάδες, κάτι που δεν είναι εύκολα ανεκτό μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού. Ωστόσο, δεν υπάρχει αντένδειξη για ενέσιμες θεραπείας (botox, υαλουρονικό, μεσοθεραπείες), νήματα και αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Τέλος, υπάρχουν ειδικά μηχανήματα αποτρίχωσης που παρέχουν τη δυνατότητα εφαρμογής ακόμα και σε μαυρισμένες επιδερμίδες.

Ποιες επεμβάσεις συστήνετε μετά το πέρας του καλοκαιριού;

Μετά από ένα δραστήριο καλοκαίρι είμαστε ξεκούραστοι και στο ιδανικό βάρος, για να υποβληθούμε σε αισθητικές θεραπείες περιποίησης του σώματος, επεμβατικές ή μη. Υπάρχει άφθονος χρόνος για ανάρρωση μέχρι τις γιορτές, ενώ τα χοντρά ρούχα καμουφλάρουν τις όποιες αλλαγές στο σώμα. Η περίοδος αυτή είναι ιδανική για επεμβάσεις στο στήθος, το πρόσωπο, τη μύτη και φυσικά το υπόλοιπο σώμα.

Ο ήλιος μπορεί να γίνει φίλος μας, αρκεί να τον απολαμβάνουμε με μέτρο και σύνεση, αποφεύγοντας τις βλαβερές του συνέπειες. Ας μην βάλουμε ένα περιστασιακό μαύρισμα πιο πάνω από την υγεία μας.

Θανάσης Παπάς, πλαστικός χειρουργός

INFO!

Θανάσης Παπάς
Πλαστικός Χειρουργός

 

 

Διαβάστε επίσης: Mommy makeover!

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε