Νίκος Παπάζογλου

Πότε Βούδας Πότε Κούδας: η σημασία των στίχων του τραγουδιού

Αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη ήταν το «Μουσικό Κουτί» της Τετάρτης (26/10/22) με προσκεκλημένους την κόρη του, τη Γλυκερία και τον μουσικό και φίλο του τον Πέτρο Βαγιόπουλο.

Ο Βαγιόπουλος ανάμεσα σε άλλα αποκάλυψε και την ιστορία των στίχων του μεγάλου σουξέ του Ρασούλη, που τραγούδησε ο Νίκος Παπάζογλου  «Πότε Βούδας, πότε Κούδας» Και η πραγματικότητα και το ενδιαφέρον είναι, πως το έφτιαξε με …κολάζ από δίστιχα του ίδιου του Ρασούλη που τα βρήκε σε διάφορα σημεία.

Πότε Βούδας Πότε Κούδας, η ιστορία των στίχων

«Έψαχνα να βρω τον Ρσσούλη στη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Αθήνα, είχα γράψει τη μουσική. Πήρα το περιοδικό το Αυγό. Είχε μέσα μερικά δίστιχα του Μανώλη. Έγραφε λοιπόν: «Πότε Βούδας, πότε Κούδας. Έχω καταλάβει ήδη. Πότε Ιησούς και Ιούδας, της ζωής μου το παιχνίδι».

«Με ρωτάνε ακόμη τι δουλειά έχει ο Βούδας με τον Κούδα; Ο Μανώλης ήταν ποδοσφαιριστής στα δεύτερα του Ηροδότου. Ήθελε να γίνει Κούδας. Μετά έψαχνα στο περιοδικό να βρω δίστιχα για να ταιριάζουν με το πρώτο. Είπε για έναν γνωστό καλλιτέχνη: ‘Ακουσες τη συνέντευξη που έδωσε; Όλο ίδια και τα ίδια, του μυαλού του ροκανίδια’. Το πήρα κι αυτό.

Είχε μια φωτογραφία τότε του τότε Υπουργού, Γιάννη Καψή. Λέει: ‘Άλλο ο ανοιχτομάτης και άλλος ο αυγουλομάτης’. Το πήρα κι αυτό.

Είχε και ένα τρίτο. Στο σπίτι που έμενε κάθε πρωί στις 7 έβγαιναν οι γειτόνισσες και έκαναν το κουτσομπολιό της γειτονιάς, ο Ρασούλης διαμαρτυρήθηκε και απαντά η μία: Οι άνθρωποι οι έντιμοι δουλεύουν τέτοια ώρα, δεν κοιμούνται. Ε την επόμενη φορά που τις άκουσε βγήκε γυμνός και έφυγαν ουρλιάζοντας: Και τότε είπε: ‘Δεν είναι εδώ το Σούλι, εδώ είναι του Ρασούλη’.

Το έφτιαξα λοιπόν με κολάζ από δίστιχα του ίδιου. Γύρισε μια φορά από το Λονδίνο και του το έδειξα. Του άρεσε πολύ. Μου είπε να βγάλω το στίχο με το Σούλι και τον Ρασούλη. Αλλά τελικά έμεινε. Το έστειλα στον Παπάζογλου. Πήγαμε στη Θεσσαλονίκη…».