ΠΟΘΑ-Θεσσαλονίκη: Εξώδικο σε ΕΟΔΥ και στα Υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού και Πολιτικής Προστασίας για το μίνι lockdown

Το μίνι lockdown που επιβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη έχει φέρει σε νέα απόγνωση όσους ασχολούνται με την μουσική, μιας και απαγορεύεται κάθε ανάλογη δραστηριότητα.

Έτσι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) έφτασε στο σημείο να στείλει εξώδικο προς τους αρμόδιους υπουργούς Πολιτικής Προστασίας, Δικαιοσύνης, Υγείας, Πολιτισμού αλλά και τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας, ζητώντας τη δημοσιοποίηση των μελετών που οδήγησαν στην απόφαση απαγόρευσης της μουσικής στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά το εξώδικο 

ΠPOΣ OΠOIOΔHΠOTE APMOΔIO ΔIKAΣTHPIO KAI KAΘE APXH
EΞΩΔIKH ΔIAMAPTYPIA, ΠPOΣKΛHΣH KAI ΔHΛΩΣH

1.- Του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, οδός Φιλικής Εταιρείας 11 και εκπροσωπείται νόμιμα.
2.- Της ΕΝΩΣΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Γ΄ Σεπτεμβρίου 18 και εκπροσωπείται νόμιμα.
3.- Του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Γλάδστωνος 10 και εκπροσωπείται νόμιμα.
4.- Της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ [ΠΟΘΑ], που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Γλάδστωνος 10 και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΠΡΟΣ
1.- Τον ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Λεωφ. Κηφισίας 37-39, Μαρούσι.
2.- Τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΣΙΑΡΑ, Υπουργό Δικαιοσύνης, Λεωφ. Μεσογείων 96, Αθήνα.
3.- Τον ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΠΛΕΥΡΗ, Υπουργό Υγείας, οδός Αριστοτέλους 17, Αθήνα.
4.- Την ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ, Υπουργό Πολιτισμού, οδός Μπουμπουλίνας 20-22, Αθήνα.
5.- Τον ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, οδός Αγράφων 3, Μαρούσι.

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Πολίτη, από την Παρασκευή 1.10.2021 η Θεσσαλονίκη καταγράφεται στο επίπεδο 4 του Επιδημιολογικού Χάρτη. Η Κυβέρνηση παραμένει στην προηγούμενη εκτίμησή της ότι «Η μουσική αυξάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού και αυτό έχει αποδειχθεί παγκοσμίως από μεγάλα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα και όλους τους λοιμωξιολόγους» και επειδή ενοχοποιεί τη μουσική για την μετάδοση του ιού, τα μέτρα που επιβάλλει είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες και η απαγόρευση της μουσικής ολόκληρο το εικοσιτετράωρο.

Μας προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι η προηγούμενη από 1.6.2021 εξώδικη διαμαρτυρία και δήλωσή μας με την οποία ζητούσαμε «… να μας χορηγήσετε άμεσα, εντός τριών [3] ημερών από τη λήψη της παρούσας, όλες τις μελέτες στις οποίες αναφέρεστε, οι οποίες να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς σας ότι η μουσική σε εξωτερικούς χώρους με την ένταση που ορίζεται από το νόμο, ανεξαρτήτως πανδημίας, προκαλεί υπερμετάδοση …» έμεινε αναπάντητη.
Είναι σίγουρο ότι γνωρίζετε τις μελέτες που έγιναν σε άλλες χώρες οι οποίες κατέδειξαν ότι με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι πολιτιστικές, όπως και οι άλλες δημόσιες εκδηλώσεις δεν ευθύνονται για την υπερμετάδοση του ιού.

Σας παραπέμπουμε στην έρευνα που διενεργήθηκε από εταιρείες διοργάνωσης φεστιβάλ και από το νοσοκομείο της Ισπανίας «Germans Trias i Pujol», όπιου μετά τη διενέργεια ροκ συναυλίας στη Βαρκελώνη στις 27 Μαρτίου 2021, από το κοινό των 5.000 ατόμων που την παρακολούθησαν καταγράφηκαν μόνο 6 κρούσματα, από τα οποία τα 4 δεν συνδέονται ευθέως με την συναυλία.

Είναι φανερό ότι η απόλυτη και οριζόντια απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση, ανεξάρτητα από προϋποθέσεις, όπως το αν είναι ζωντανή ή ηχογραφημένη, τα ντεσιμπέλ στα οποία εκπέμπεται, σύμφωνα με τη σχετική άδεια κάθε καταστήματος, προκαλεί τεράστια οικονομική ζημιά στον πολύπαθο και πληγέντα και από την πανδημία κλάδο μας, αφού μας στερεί από θέσεις εργασίας όπως και από τα πνευματικά – συγγενικά δικαιώματα σε καλλιτέχνες που συχνά δεν έχουν άλλο έσοδο. Ταυτόχρονα αυξάνει την δυσπιστία του κοινού ως προς την μουσική, στοχοποιώντας τη, έστω και έμμεσα, ως υπεύθυνη για την υπερμετάδοση του ιού. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η οικονομική ζημιά που προκαλεί η εν λόγω απόφαση είναι δυσανάλογη προς τα ενδεχόμενα οφέλη για τη δημόσια υγεία

Απευθύνουμε και πάλι την ίδια ερώτηση στο αναβαθμισμένο πλέον Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και στον νέο Υπουργό κ. Στυλιανίδη για την άστοχη επανάληψη της μονοδιάστατης απόφασης της κυβέρνησης για απαγόρευση της μουσικής ως μοναδικό μέτρο αντιμετώπισης της ανόδου των κρουσμάτων στις «κόκκινες» περιοχές. Ελπίζουμε ότι η αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου, θα αφήσει πίσω την προηγούμενη «βαλκανική» λογική της ελλιπούς ενημέρωσης και της αδιαφορίας στα αιτήματα των κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων και θα φέρει την ευρωπαϊκή πρακτική της πλήρους ενημέρωσης και του διαλόγου με την κοινωνία και τους συλλογικούς φορείς της, ειδικά όταν οι κυβερνητικές αποφάσεις πλήττουν άμεσα την επιβίωση μιας τόσο μεγάλης μερίδας εργαζομένων και ενός ολόκληρου κλάδου.

Συγχωρέστε μας που έχουμε μπερδευτεί και δεν καταλαβαίνουμε τις ακριβείς αρμοδιότητες των αρμόδιων Υπουργών και γι’ αυτό ζητάμε την συμβολή του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, με την ιδιότητά του ως γιατρού, μικροβιολόγου – βιοπαθολόγου και Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για το κατά πόσο είναι ιατρικά ορθές και πλήρεις οι κυβερνητικές αποφάσεις που συνυπογράφει.

Αναγκαστικά απευθυνόμαστε και στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, το δικηγόρο κ. Πλεύρη, και ζητούμε να δώσει εντολή στους αρμόδιους παράγοντες να ερευνήσουν την ύπαρξη όλων των μελετών και μάλιστα αυτών που αναφέρουμε και να μας τις χορηγήσουν.

Αναφέρεται επανειλημμένα ότι οι εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων είναι μόνο συμβουλευτικές και φοβόμαστε ότι ο Υπουργός Υγείας ως δικηγόρος, θα δυσκολεύεται να αξιολογήσει επαρκώς τα επιδημιολογικά δεδομένα, ορίζοντας τις βέλτιστες υγειονομικές λύσεις για τη μείωση των κρουσμάτων.

Θα αναμέναμε ακόμη από την Υπουργό Πολιτισμού να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις ώστε να μην πληγεί ο πολιτισμός και η μουσική.

Όταν σταθερά δεν λαμβάνονται μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς που στοιβάζονται οι πολίτες και ιδιαίτερα στα λεωφορεία, στον Ηλεκτρικό, στο Μετρό και στα αεροπλάνα και όταν οι μαθητές αθροίζονται στις τάξεις ώστε να μην πληγούν οι συγκεκριμένοι οικονομικοί κλάδοι, δεν κατανοούμε γιατί δεν ισχύει το ίδιο για τον κλάδο μας.
Να συμπεράνουμε ότι ο πολιτισμός είναι ήσσονος σημασίας για την Κυβέρνηση;

ΓIA TOYΣ ΛOΓOYΣ AYTOYΣ
και με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας

ΖΗΤΟΥΜΕ

να μας χορηγήσετε άμεσα, εντός τριών [3] ημερών από τη λήψη της παρούσας, όλες τις μελέτες στις οποίες αναφέρεται η Κυβέρνηση, οι οποίες να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς σας ότι η μουσική σε εξωτερικούς χώρους με την ένταση που ορίζεται από το νόμο, ανεξαρτήτως πανδημίας, προκαλεί υπερμετάδοση.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να μας δεχθείτε άμεσα ώστε να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις στα επείγοντα προβλήματα του κλάδου μας, αφού για εμάς ο πολιτισμός είναι η κοινωνική συνεισφορά μας, ο τρόπος βιοπορισμού μας, η δημιουργικότητά μας, η ζωή μας.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ
επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματός μας, τόσο για την οικονομική ζημιά που μας προκαλείτε, όσο και για την ηθική βλάβη των μελών μας.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα, αφού την αντιγράψει ολόκληρη, προς
α) τον ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Λεωφ. Κηφισίας 37-39, Μαρούσι.
β) τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΣΙΑΡΑ, Υπουργό Δικαιοσύνης, Λεωφ. Μεσογείων 96, Αθήνα,
γ) τον ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΠΛΕΥΡΗ, Υπουργό Υγείας, οδός Αριστοτέλους 17, Αθήνα,
δ) την ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ, Υπουργό Πολιτισμού, οδός Μπουμπουλίνας 20-22, Αθήνα, και
ε) Τον ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, οδός Αγράφων 3, Μαρούσι, όπως εκπροσωπείται νόμιμα,
για να λάβουν γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.

Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2021

ΓΙΑ ΤΟΥΣ EΞΩΔIKΩΣ ΔΗΛΟΥΝΤΕΣ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Σ.Μ.Β.Ε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΡΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΙΡΗ ΔΟΥΤΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Τ.Ε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΝΔΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΥΔΡΑΙΟΣ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Σ.Τ.Α.Ζ.Ο.Ε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΑΣΟΣ ΜΠΟΤΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΕΒΡΕΝΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΝΔΡΑΣ

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως