ΠΟΥ: Η πανδημία παρατείνεται ως το 2022 λόγω της άνισης διανομής εμβολίων

Η πανδημία covid-19 «θα συνεχιστεί ένα χρόνο περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε» να διαρκέσει, διότι οι φτωχές χώρες δεν λαμβάνουν τα εμβόλια που έχουν ανάγκη, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). «Αυτό σημαίνει πως η υγειονομική κρίση ενδέχεται να παραταθεί ως και το 2022», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, δρ Μπρους Έιλγουορντ.

Λιγότερο από το 5% του πληθυσμού της Αφρικής έχει ανοσοποιηθεί κατά της covid-19, έναντι του 40% στις περισσότερες άλλες ηπείρους. Ο αρχικός στόχος ήταν να παραδοθούν δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί 371 εκατομμύρια δόσεις.

Η Αφρική αντιπροσωπεύει μόλις το 2,6% των δόσεων που χορηγούνται παγκοσμίως. Η συντριπτική πλειονότητα των εμβολίων κατά του Covid έχει χορηγηθεί σε χώρες υψηλού ή ανώτερου μεσαίου εισοδήματος.

Η ομάδα των φιλανθρωπικών οργανώσεων, η οποία περιλαμβάνει την Oxfam και την UNAids, επέκρινε επίσης τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο για την προμήθεια εμβολίων για τους δικούς τους πληθυσμούς μέσω του Covax, του παγκόσμιου προγράμματος που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για τη «δίκαιη διανομή» των εμβολίων.

Ο Σύμβουλος Παγκόσμιας Υγείας της Oxfam, Rohit Malpani, αναγνώρισε ότι ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν δικαίωμα να εξασφαλίσουν εμβόλια μέσω αυτής της οδού έχοντας πληρώσει στον μηχανισμό Covax, αλλά είπε ότι εξακολουθεί να είναι «ηθικά απαράδεκτο» δεδομένου ότι και οι δύο είχαν λάβει εκατομμύρια δόσεις μέσω άλλων συμφωνιών.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι νωρίτερα φέτος το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε 539.370 δόσεις Pfizer, ενώ ο Καναδάς πήρε λίγο λιγότερο από ένα εκατομμύριο δόσεις AstraZeneca.

«Μπορώ να σας πω ότι δεν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», τόνισε. «Πρέπει πραγματικά να εντείνουμε τους ρυθμούς, διαφορετικά ξέρετε τι θα συμβεί; Αυτή η πανδημία θα συνεχιστεί ένα χρόνο περισσότερο από όσο θα έπρεπε», υπογράμμισε.

Η ένωση φιλανθρωπικών οργανώσεων, People’s Vaccine, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι μόνο μία στις επτά δόσεις, που έχουν δεσμευθεί να δωρίσουν οι πλούσιες χώρες και οι φαρμακευτικές εταιρείες, όντως φτάνει στον προορισμό της.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως