18.1 C
Thessaloniki
21.1 C
Athens

Πού μπορεί να φτάσει φέτος η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης;

Σε πραγματικό «θρίλερ» εξελίσσεται το ζήτημα της τελικής τιμής με την οποία θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται πρωτοφανής αύξηση στη θέρμανση με φυσικό αέριο

Είναι η στιγμή που η εν εξελίξει «διεθνής ενεργειακή κρίση» και οι ανατιμήσεις θα χτυπήσουν την «πόρτα» του καταναλωτή, γεννώντας προβληματισμό για το πώς θα κυλήσει ο φετινός χειμώνας. Οι πρατηριούχοι θεωρούν ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν θα δώσουν μια «ανάσα», ωστόσο εκτιμούν ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για όσους δεν δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης και πως, λόγω των πολύ αυξημένων τιμών, μπορεί να χρειαστούν πιο γενναίες πρωτοβουλίες.

Πού μπορεί να φτάσει φέτος η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης; Όπως εξηγούν οι αρμόδιοι στο iefimerida.gr, το καλό σενάριο θα ήταν μια αύξηση της τάξης του 35%, ενώ στο κακό η άνοδος μπορεί να φτάσει -ή και να ξεπεράσει- το +50%.

Ανατιμήσεις και ειδικός φόρος κατανάλωσης εκτινάσσουν τις τιμές

Το μεγάλο «αγκάθι», και φέτος, είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Ένας φόρος που σε συνδυασμό με το διεθνές κύμα ανατιμήσεων δημιουργεί ένα «κοκτέιλ» εκρηκτικό. «Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σίγουρα εντείνει το πρόβλημα και φέρνει αυξήσεις. Όμως και πέρυσι είχαμε τον φόρο και στην πρώτη καραντίνα πουλούσαμε για 68 λεπτά. Το πρόβλημα είναι σήμερα πιο ευρύ. Κλυδωνίζονται οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο» λέει στο iefimerida.gr ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

«Δεν έχει αλλάξει η ιστορία με τον ειδικό φόρο. Μιλάμε για έναν φόρο που περίπου το 2010 ήταν στα 21 ευρώ και η κυβέρνηση τον πήγε στα 60, η επόμενη τον ανέβασε στα 260 και η αμέσως επόμενη στα 280 ευρώ. Δηλαδή μιλάμε για 280 ευρώ στα 1.000 λίτρα και με πολύ υψηλό ΦΠΑ» τονίζει από την πλευρά της η Μαρία Ζιάγκα, πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής.

«Θρίλερ» με το πετρέλαιο θέρμανσης: Έως και +50% η αύξηση -Τι τιμές να περιμένουμε

Το καυτό ερώτημα αφορά στην αρχική τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε πέρυσι με τιμή τα 77 λεπτά. Φέτος, το «παιχνίδι» θα είναι πολύ διαφορετικό.

«Τα νέα που έχουμε είναι πολύ περίεργα. Δεν ξέρουμε ακόμα, δηλαδή μέχρι την τελευταία στιγμή πώς θα εξελιχθεί η ιστορία. Δεν γνωρίζουμε για τις 15 Οκτωβρίου, ούτε καν για τις 14 Οκτωβρίου τα τιμολόγια που θα πάρουμε τι τιμή θα έχουν. Το 1,05 το ξεχνάμε. Μιλάμε για πάνω από 1,10 στην Αττική, πολύ πιθανό για 1,15. Ξεπέρασε τα 82 με 83 το βαρέλι η τιμή μπρεντ. Έχουν αυξήσει και την παραγωγή λόγω ζήτησης και αυτό ανεβάζει τις τιμές» εξηγεί στο iefimerida.gr η κυρία Ζιάγκα.

Οι εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών είναι ακόμα πιο ανησυχητικές. «Βάσει των τελευταίων τιμών πωλήσεων από τα διυλιστήρια, για την Αττική ξεκινάμε από το 1,140. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αύξηση 10 με 11 ευρώ τη μέρα. Δηλαδή, συνολικά, 50 ευρώ πάνω. Οπότε, αν μέχρι την προσεχή Παρασκευή ακριβύνει κατά 30 ευρώ, θα είναι στο 1,170» σημειώνει ο κ. Κιούσης.

Αυτό το 1,140 με 1,170 είναι η βάση για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ίσως και για την Αλεξανδρούπολη που έχει εγκαταστάσεις. «Για την υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή την Περιφέρεια, μιλάμε για ένα 10% πάνω και για τα νησιά +20%. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει μέχρι την Παρασκευή. Δεν αποκλείεται να ξεκινήσουμε από το 1,20» προσθέτει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

Με το σενάριο του 1,15 στην τιμή εκκίνησης τότε μιλάμε για αύξηση της τάξης του 49% -από τα 70 λεπτά πέρυσι. Αν η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινήσει από το 1,20, τότε θα πρόκειται για αύξηση του 55% από τις περυσινές τιμές διάθεσης.

Να βάλω τώρα πετρέλαιο θέρμανσης ή να περιμένω;

Με την αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές, είναι πολύ δύσκολο να απαντήσει κάποιος με βεβαιότητα για το πώς θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης το προσεχές διάστημα. Το πετρέλαιο θέρμανσης πέρυσι ξεκίνησε από τα 77 με 80 λεπτά πέρυσι και έκλεισε στα 90 λεπτά. Είναι μια αυξητική τάση που παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο, καθώς η ζήτηση αυξάνει με την είσοδο στον χειμώνα.

«Είναι δύσκολο, δεν μπορείς να συμβουλεύσεις τον κόσμο με ασφάλεια. Είναι πραγματικό “θρίλερ”. Το μόνο καλό του κορωνοϊού ήταν ότι φτάσαμε να πουλάμε το πετρέλαιο θέρμανσης με 60 – 65 λεπτά. Γέμισαν δεξαμενές που είχαν χρόνια να δουν πετρέλαιο, σε κύριες κατοικίες και εξοχικά. Εγώ τους έλεγα τότε “βάλτε, είναι καλές τιμές, δεν ξέρουμε τι μας περιμένει”. Φέτος δεν ξέρω τι να πω. Ευχόμαστε να έχει καλοκαιρία, κι ας μην πουλήσουμε. Δεν θέλουμε να ακούσουμε πάλι ιστορίες για τον τάδε ηλικιωμένο ή τον τάδε νεαρό που άναψε τη φουφού για να ζεσταθεί και… καταλαβαίνετε, όπως στα χρόνια της κρίσης» λέει η Μαρία Ζιάγκα.

«Δεν αποκλείεται να ανέβουν κι άλλο οι τιμές. Όμως κανείς δεν πρέπει να κάνει τον προφήτη για να τρομάξει τον κόσμο. Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει την τιμή. Το τί θα γίνει στις 15 Νοεμβρίου πραγματικά κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Ούτε τα διυλιστήρια, ούτε η ΕΕ, ούτε εμείς. Δεν θέλουμε να δούμε σκηνές όπως του ‘11 ή του ‘12 με τον κόσμο να στρέφεται σε άλλες πηγές εναλλακτικής θέρμανσης και να την πατήσει. Το πετρέλαιο το πληρώνεις προκαταβολικά, σου φαίνεται ακριβό, αλλά έχεις καθαρίσει. Κάποιοι άλλοι υπόσχονται ότι “αυτό καίει λίγο”, τάζουν λαγούς και μετά έρχεται ο λογαριασμός και δεν το πιστεύεις» υπογραμμίζει ο Μιχάλης Κιούσης.

Μέχρι στιγμής, λόγω του σχετικά καλού καιρού και της ανησυχίας για τις τιμές, το ενδιαφέρον για πετρέλαιο θέρμανσης στα πρατήρια -ακόμα και επίπεδο ερώτησης- είναι μηδενικό.

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
scattered clouds
18 ° C
19.9 °
16.6 °
80 %
0.5kmh
40 %
Δε
18 °
Τρ
20 °
Τε
19 °
Πε
19 °
Πα
20 °