«Πράσινο φως» για δάνειο 20 εκατ. ευρώ

«Πράσινο φως» για δάνειο 20 εκατ. ευρώ

Πράσινο φως, εν μέσω σκληρής κριτικής από τον Σταύρο Καλαφάτη, έλαβε χθες από το δημοτικό συμβούλιο ο Γιάννης Μπουτάρης, ώστε να προχωρήσει τις διαδικασίες δανειοδότησης του δήμου Θεσσαλονίκης με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
 
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε το δάνειο αυτό προικοδότηση απέναντι στην επόμενη διοίκηση, υπογραμμίζοντας ότι θα κατευθυνθεί στην υλοποίηση σημαντικών έργων, όπως είναι ενδεικτικά η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας. «Στενοχωριέμαι γιατί η αντιπολίτευση δεν κατάλαβε ότι το δάνειο θα ήταν προίκα για την επόμενη πενταετία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης.
 
Μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο ίδιος διευκρίνισε ότι η διοίκηση κατέληξε στην απόφαση για δανεισμό ύψους 20 εκατ. ευρώ αντί των 50 εκατ. ευρώ που είχαν προεγκριθεί από την ΕΤΕπ, καθώς αυτό το ποσό είναι δυνατό να απορροφηθεί μέσα στην επόμενη τριετία.
 
Ο κ. Μπουτάρης υπογράμμισε ότι τα τρέχοντα δάνεια του δήμου Θεσσαλονίκης, που είναι ύψους 25 εκατ. ευρώ, πρόκειται να εξοφληθούν μέχρι το 2020. Για το δάνειο μέσω της ΕΤΕπ, όπως πρόσθεσε, προβλέπεται 25ετής αποπληρωμή με μία χαριστική περίοδο έξι ετών.
 
Για ακόμη μία φορά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έστρεψε τα βέλη του στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την επιλογή της να αποκλείσει από το ΕΣΠΑ έργα που αφορούν το θύλακα του ιστορικού κέντρου και τη δεύτερη δημοτική κοινότητα. «Η περιφέρεια θέλει να κάνει κουμάντο στην πόλη. Ο δήμος, όμως, από την πλευρά του θέλει την καθιέρωση μητροπολιτικών λειτουργιών», είπε ο ίδιος.
 
Στις κόκκινες γραμμές που τέθηκαν από την πλευρά της δημοτικής αρχής αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα, λέγοντας ότι η διοίκηση λέει όχι σε δάνεια για αποπληρωμές χρεών, σε δάνεια που μετακυλίονται στην πλάτη των πολιτών μέσα από αυξήσεις στα τέλη καθώς και σε δάνεια που αλλοιώνουν την εικόνα εξυγίανσης που υπάρχει πλέον στον τομέα των οικονομικών.
 
Αναπτυξιακό εργαλείο χαρακτήρισε το δάνειο μέσω της ΕΤΕπ η αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Λίνα Λιάκου, η οποία γνωστοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα προσφέρει στο δήμο δωρεάν τεχνική υποστήριξη για τη διαχείριση του εγχειρήματος.
 
Σκληρή κριτική από καλαφάτη
 
«Δεν είμαστε προικοθήρες», απάντησε στον Γιάννη Μπουτάρη ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν ο δήμαρχος αντιμετωπίζει το δάνειο σαν κληρονομιά, τότε αφαιρεί από την επόμενη διοίκηση το δικαίωμα της αποποίησης».
 
«Με το βίο και την πολιτεία σας αποδείξατε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε ούτε περίπτερο κι έρχεστε τώρα να ζητήσετε την έγκρισή μας για να διαχειριστείτε ένα δάνειο, που προβλέπεται να αποπληρωθεί το 2042», σχολίασε δηκτικά ο επικεφαλής των «Εντάξει».
Η τελευταία αποστροφή του λόγου του Σταύρου Καλαφάτη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γιάννη Μπουτάρη. «Πώς ρυθμίστηκαν τα χρέη του δήμου; Πώς λειτουργεί ο δήμος, που, όταν τον παραλάβαμε είχε 5.500 προσωπικό, ενώ τώρα απασχολεί 3.500 άτομα; Ποιος ανέβασε τον τουρισμό και με πόσα λεφτά;», διερωτήθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης.
 
Στην τοποθέτησή του κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο κ. Καλαφάτης κατηγόρησε τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη ότι επιμένει στο θέμα του δανείου από «πρεμούρα» να παρουσιάσει κάποιο έργο λίγο πριν από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
 
«Το μόνο σας άγχος είναι να υπάρχουν δυο εργοτάξια, για να εκλιπαρείτε για ακόμη μία ευκαιρία. Γιατί στο τέλος της θητείας σας οι πολίτες θα θυμούνται τα gay parade, τους ύμνους στον Κεμάλ, τα τελεφερίκ φαντάσματα, τη στήριξη στους παράνομους πωλητές, την ανικανότητα να στολίσετε την πόλη τα Χριστούγεννα, το φιάσκο με τις αλατιέρες», τόνισε ο κ. Καλαφάτης, κατηγορώντας τον Γιάννη Μπουτάρη για πολιτικό θράσος και λέγοντάς του ότι «ενώ ξεκίνησε ως ο δήμαρχος νέων ιδανικών, θα ολοκληρώσει τη θητεία του ως δήμαρχος νέων δανεικών». Την ώρα της ψηφοφορίας η παράταξης του Σταύρου Καλαφάτη αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
 
Διχασμένη η ανοιχτή πόλη
 
Διχασμένη εμφανίστηκε η παράταξη «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη», καθώς, ενώ η επικεφαλής της Ρία Καλφακάκου εξέφρασε την πρόθεσή της να υπερψηφίσει το θέμα της δανειοδότησης του δήμου μέσω της ΕΤΕπ, ο εκπρόσωπος του συνδυασμού στην οικονομική επιτροπή Γιώργος Αβαρλής ξεκαθάρισε ότι δεν θα δώσει τη θετική ψήφο του. Νωρίτερα, η κ. Καλφακάκου είχε ζητήσει τα έργα που θα υλοποιηθούν να διαχυθούν σε όλη την πόλη και να μην περιοριστούν στο κέντρο.
 
Για έναν νέο, υπέρογκο δανεισμό του δήμου Θεσσαλονίκης έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Δελής, σημειώνοντας ότι «το λογαριασμό θα τον στείλουν στο λαό».
 
Αρνητικά τοποθετήθηκε και η επικεφαλής του συνδυασμού «Γειτονιές σε Δράση» Μόνικα Αϊβάζογλου, εκφράζοντας τη θλίψη της για τη λογική που κρύβεται πίσω από τη μείωση του δανείου από το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, που αρχικά είχε γίνει γνωστό, στα 20 εκατ. ευρώ. «Θλιβόμαστε, γιατί βλέπουμε μία παράταξη την οποία είχαμε υποστηρίξει στο δεύτερο γύρο των εκλογών να υποκύπτει σε λογικές που θυμίζουν παλαιότερες εποχές», υπογράμμισε η κ. Αϊβάζογλου, υπονοώντας ότι με τη μείωση του ποσού στα 20 εκατ. ευρώ ξεπερνιέται ο σκόπελος της αυξημένης πλειοψηφίας που θα απαιτούνταν σε περίπτωση υψηλότερου δανεισμού.
 
«Θα καταψηφίσουμε και με τα δύο χέρια» είπε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μένουμε Θεσσαλονίκη» Κωνσταντής Σεβρής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το δάνειο αυτό «είναι πολιτικό, δεν είναι το τζόκερ που μας έπεσε». Αντίθετα, θετική ψήφο έδωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμαχία Πολιτών» Μάκης Στεργίου.
 
Καταψήφισε ο Ζέρβας!
 
Αίσθηση προκάλεσε η στάση του τέως αντιδημάρχου Κινητοποίησης της Κοινωνίας των Πολιτών Κωνσταντίνου Ζέρβα, που αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή του στο θέμα του δανείου. «Η λογική τού ?βλέποντας και κάνοντας? δεν μας οδηγεί πουθενά», σχολίασε ο κ. Ζέρβας, προσθέτοντας ότι «ψηφίζοντας αυτό το δάνειο, κάνουμε τα ίδια λάθη με το παρελθόν, που έφεραν το δήμο και ολόκληρη τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται».
 
Της Βαρβάρας Ζούκα
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία»

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως