Press Photo 2022 - Κωνσταντίνος Τσακαλίδης
Press Photo 2022 - Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

#PRESS_photostories 2022: Νικητής ο Κ. Τσακαλίδης - Βραβεία & Έπαινοι (ΦΩΤΟ)

Μετά τη διεθνή αναγνώριση της φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη για το Bloomberg από τις φωτιές στην Εύβοια, τον περασμένο Αύγουστο, ο Θεσσαλονικιός φωτογράφος τιμάται από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, με το βραβείο #PRESS_photo 2022 και το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ.

Press Photo 2022 - Κωνσταντίνος Τσακαλίδης
#PRESS_photo 2022
Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / BLOOMBERG
Η Παναγιώτα Κριτσιόπη, 81 ετών, αντιδρά καθώς η φωτιά πλησιάζει το σπίτι της στο χωριό Γούβες στην Εύβοια, 8 Αυγούστου 2021.

Η εικόνα της 81χρονης Παναγιώτας Κριτσιόπη, να αντιδρά με απόγνωση καθώς η φωτιά πλησιάζει το σπίτι της στο χωριό Γούβες στην Εύβοια στις 8 Αυγούστου 2021, έχει κάνει από τότε το γύρο του διαδικτύου μέσα από το εξώφυλλο του περιοδικού «Time», ενώ βρέθηκε και στην κορυφή των φετινών βραβείων World Press Photo.

Δύο βραβεία στον φετινό διαγωνισμό #PRESS_photostories απέσπασε ο φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Δημήτρης Τοσίδης και συγκεκριμένα στις κατηγορίες «Πολιτική» και «Κοινωνία». Τους επαίνους στις ίδιες κατηγορίες κατέκτησαν οι Γιάννης Δημητρόπουλος και Άγγελος Μπαράι/VICE GREECE αντίστοιχα.

Στην κατηγορία «Πολιτισμός» το βραβείο πήρε ο Κώστας Μάντζιαρης/ FORMEDIA και τον έπαινο ο Νικόλας Οικονόμου. Ο Άγγελος Μπαράι/ VICE GREECE απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία «Αθλητισμός» και έπαινο ο Λευτέρης Παρτσάλης. Στην κατηγορία «Κλιματική Κρίση» το βραβείο κέρδισε ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης/ SOOC και τον έπαινο ο Γιώργος Μουτάφης/ REUTERS. Τέλος, το βραβείο στην κατηγορία «Φωτογραφίες με χρήση Drone» πήρε ο Σάκης Γιούμπασης και τον έπαινο ο Νίκος Παλαιολόγος/ SOOC.

Στον φετινό διαγωνισμό πήραν συνολικά μέρος 46 φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι, με περισσότερες από 334 φωτογραφίες και πεδίο αναφοράς ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ οι φωτογραφίες ήταν ενταγμένες στις παραπάνω κατηγορίες, που όρισε το Μορφωτικό Ίδρυμα. Σε καθεμιά από τις κατηγορίες επιλέχθηκε μία φωτογραφία που αποσπά Βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ και μία που αποσπά έπαινο.

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής (Λεμονιά Βασβάνη, δημοσιογράφος στον Τύπο της Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Λουίζα Γκουλιαμάκη, φωτορεπόρτερ στο Agence France Presse, Όλγα Δέικου, φωτογράφος, Ηρώ Κατσαρίδου, διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και Κυριακή Τσολάκη, δημοσιογράφος στη Μακεδονία της Κυριακής) ψήφισαν χωρίς να έχουν τα στοιχεία ταυτότητα των συμμετεχόντων.

Έκθεση – Πληροφορίες

Οι 107 φωτογραφίες που επέλεξε η Κριτική Επιτροπή θα συμπεριληφθούν στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στην Αποθήκη Δ’, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), από τις 27 Μαΐου έως τις 17 Ιουνίου 2022. Την ημέρα των εγκαινίων, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, στις 12.00μμ, θα απονεμηθούν τα βραβεία και οι έπαινοι.

Βραβεία και Έπαινοι

Βραβείο στην κατηγορία Πολιτισμός - Κώστας Μάντζιαρης
ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Πολιτισμός
Κώστας Μάντζιαρης / FORMEDIA
«Θεότητες». Εικόνα από την πρεμιέρα του Θεσσαλικού Θεάτρου στη Λάρισα, στο έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ, «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», 23 Δεκεμβρίου 2021.
Έπαινος στην κατηγορία Αθλητισμός - Λευτέρης Παρτσάλης
ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Αθλητισμός
Λευτέρης Παρτσάλης
Οικογένεια παρακολουθεί το Air Show στην Τανάγρα από την καρότσα του αυτοκινήτου τους, στις 5 Σεπτεμβρίου 2021.
Έπαινος στην κατηγορία Drone - Νίκος Παλαιολόγος.jpg
ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Φωτογραφίες με χρήση Drone
Νίκος Παλαιολόγος / SOOC
Εικόνα από το τουρνουά Μικτών Πολεμικών Τεχνών, Vendetta-MMA Quest 2, στο Γουδί, 8 Ιουλίου 2021.
Έπαινος στην κατηγορία Κοινωνία - Άγγελος Μπαράι
ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Κοινωνία
Άγγελος Μπαράι / VICE GREECE
Η Τασία είναι η σύζυγος του Νίκου Σαμπάνη, Ρομά που έχασε τη ζωή του από πυροβολισμούς αστυνομικών στο Πέραμα του Πειραιά. Τα δύο παιδιά τους, που δεν καταλαβαίνουν τι απέγινε ο πατέρας τους, τον περιμένουν ακόμα να επιστρέψει.
Έπαινος στην κατηγορία Κλιματική Κρίση - Γιώργος Μουτάφης
ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Κλιματική Κρίση
Γιώργος Μουτάφης / REUTERS
Κάτοικοι των Θρακομακεδόνων εκκενώνουν την περιοχή και μετακινούν τα ζώα τους μακριά από την δασική πυρκαγιά, στις 7 Αυγούστου 2021.
Έπαινος στην κατηγορία Πολιτική - Γιάννης Δημητρόπουλος
ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Πολιτική
Γιάννης Δημητρόπουλος
Στιγμιότυπο από συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Συντάγματος, 27 Μαΐου 2021.
Έπαινος στην κατηγορία Πολιτισμός - Νικόλαος Οικονόμου
ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Πολιτισμός
Νικόλας Οικονόμου
Ο χορός των ελικοπτέρων: Ανεφοδιασμός με νερό στην επιχείρηση κατάσβεσης  των πυρκαγιών στην Εύβοια, 10 Αυγούστου 2021.
Βραβείο στην κατηγορία Drone - Σάκης Γιούμπασης
ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Φωτογραφίες με χρήση Drone
Σάκης Γιούμπασης
Νέα παραλία Θεσσαλονίκης στις 21 Απριλίου 2021.
Βραβείο στην κατηγορία Αθλητισμός - Άγγελος Μπαράι
ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Αθλητισμός
Άγγελος Μπαράι / VICE GREECE
Ολυμπιακά Όνειρα. 
Βραβείο στην κατηγορία Κοινωνία - Δημήτρης Τοσίδης
ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Κοινωνία
Δημήτρης Τοσίδης / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γυναίκες πρόσφυγες συμμετέχουν σε αυτοσχέδια επίδειξη μόδας με φορέματα που έραψαν οι ίδιες. Βαγιοχώρι Βόλβης, 9 Απριλίου 2021.
Βραβείο στην κατηγορία Κλιματική Κρίση - Αλέξανδρος Μιχαηλίδης
ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία Κλιματική Κρίση
Αλέξανδρος Μιχαηλίδης / SOOC
Εσωτερική άποψη καμένου εστιατορίου στη Βαρυμπόμπη, ενώ η πυρκαγιά συνεχίζει να μαίνεται στο προάστιο βόρεια της Αθήνας, στις 4 Αυγούστου 2021.
Βραβείο στην κατηγορία Πολιτική - Δημήτρης Τοσίδης
Δημήτρης Τοσίδης / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αστυνομικοί προσάγουν διαδηλωτή που συμμετέχει σε διαμαρτυρία για την ίδρυση ομάδας πανεπιστημιακής αστυνομίας, στις 22 Φεβρουαρίου 2021, κατά τη διάρκεια κατάληψης στο κτίριο της διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Έκθεση φωτορεπορτάζ για τη Μαριούπολη

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως