Προαναγγελία απεργίας διαρκείας από τους αρχαιολόγους εάν μετακινηθούν τα αρχαία της Βενιζέλου

Προαναγγελία απεργίας διαρκείας από τους αρχαιολόγους εάν μετακινηθούν τα αρχαία της Βενιζέλου

Κρύβουν οτι αν αποσπαστούν τα αρχαία πρέπει να γίνει επιπλέον ανασκαφή

Η Δέσποινα Κουτσούμπα, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κατά την τοποθέτησή της στην ειδική συνεδρίαση για τις αρχαιότητες του Μετρό στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης το είπε ξεκάθαρα «Δεν θα βρείτε αρχαιολόγο της αρχαιολογικής υπηρεσίας που θα πάει να αποδομήσει αυτές τις αρχαιότητες» 

Για ποιο λόγο να ξαναδιχαστεί η πόλη» 

«Αυτές οι αρχαιότητες πρέπει να κοπούν κομματάκια για να βγουν από μια τρύπα 7 επί 5 επειδή μπήκε η πλάκα οροφής» … «από την στιγμή που υπάρχει τεχνική λύση από το 2017 και έχουν ξοδευτεί χρήματα και υπάρχει ΟΜ1 και έχει ΟΜ2 διαφορετικών σταδίων για ποιο λόγο να ξαναπάμε στο θέμα της απόσπασης όταν όλοι μαζί συμφωνήσαμε στη λύση. Για ποιο λόγο να ξαναδιχαστεί η πόλη» 

Κρύβουν οτι αν αποσπαστούν τα αρχαία πρέπει να γίνει επιπλέον ανασκαφή

«Είναι ντροπή μας να λέμε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε ειδικά όταν υπάρχει λύση. Με την απόσπαση χρειάζονται 42-46 μήνες για να παραδοθεί ο σταθμός» είπε σημειώνοντας πως όσοι υποστηρίζουν την απόσπαση αποκρύβουν ότι στη συνέχεια πρέπει να γίνει επιπλέον ανασκαφή στα 3,5 μέτρα όπου βρίσκονται κτίσματα της ελληνιστικής περιόδου.

 

Ως Σύλλογος Αρχαιολόγων θα προσφύγουμε στο ΣτΕ σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο

«Ο μόνος τρόπος να παραδοθεί ο σταθμός το 2023 είναι τα αρχαία να μην επιστρέψουν ποτέ. Αποφασίζουν καθυστερήσεις από το καλημέρα γιατί ως Σύλλογος Αρχαιολόγων θα προσφύγουμε στο ΣτΕ σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο. Δεν θέλουμε να το κάνουμε, όμως να ξέρετε ότι ξεκινάτε με την καθυστέρηση του ΣτΕ. Στην πόλη που ο Φ. Πέτσας στάθηκε μπροστά στις μπουλντόζες για να σωθεί η Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, δεν θα βρείτε αρχαιολόγο που θα πάει να αποδομήσει αυτές τις αρχαιότητες» δήλωσε ακόμη προαναγγέλοντας απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στην απόφαση της απόσπασης.