Προκαταβολή φόρου 2021: Θα μειωθεί στους επαγγελματίες;

* Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρίδης

Ξεκίνησαν οι φορολογικές δηλώσεις και πολλοί επαγγελματίες σκέφτονται τον φόρο που τους αναλογεί αλλά και την προκαταβολή φόρου που πρέπει να καταβάλλουν.

Στις περσινές φορολογικές η προκαταβολή μειώθηκε έως και 100% ανάλογα με την πτώση που είχαν.

Τι ισχύει όμως για φέτος;

Η προκαταβολή φόρου για το φετινό έτος είναι 55%. Ωστόσο, επιχειρηματίες που πέρσι δεν πλήρωσαν, φέτος θα κληθούν να πληρώσουν, οπότε  θα επιβαρυνθούν αρκετά.

Υπάρχει λύση να δοθεί ταμειακή ελάφρυνση για το φετινό έτος;

Tα φετινά εισοδήματα στις επιχειρήσεις με σύγκριση του 2019 μειωθήκαν αρκετά λόγω την πανδημίας covid -19.  H μείωση της προκαταβολή φόρου αποτελεί μια μεγάλη ταμειακή ελάφρυνση και ταυτόχρονq βοήθεια για να στηριχτούν οικονομικά οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο 70 παρ. 1 του 4172/13 ,σε περίπτωση που τυχόν μειωθεί το εισόδημα άνω του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει με αίτησή του,  τη μείωση του φόρου που βεβαιώθηκε κατά τις διατάξεις του προαναφερθέντος άρθρου.

Η αίτηση υποβάλλεται μέχρι το τέλος του μήνα Σεπτεμβρίου του φορολογικού έτους στο οποίο έγινε η βεβαίωση. Αφορά τα ποσά του φόρου για τις δόσεις που δεν έγιναν ληξιπρόθεσμες κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης.

Κατά την εκτίμηση της μείωσης του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα λαμβάνονται ενδεικτικά υπόψη:

α) Το ποσό των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης στο τρέχον φορολογικό έτος, συγκρινόμενο με τα ακαθάριστα έσοδα της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου φορολογικού έτους.
β) Το ποσοστό των δαπανών και εξόδων διαχείρισης επί των ακαθάριστων εσόδων του τρέχοντος φορολογικού έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του προηγούμενου φορολογικού έτους.
γ) Οι ουσιώδεις μεταβολές που τυχόν επήλθαν στους παράγοντες διαμόρφωσης του μικτού κέρδους της επιχείρησης κατά το τρέχον φορολογικό έτος σε σχέση με το προηγούμενο.
δ) Κάθε άλλο στοιχείο από το οποίο πιθανολογείται μείωση του κέρδους του τρέχοντος φορολογικού έτους.

Για την καλύτερη κατανόηση του νομού αναφέρουμε το παρακάτω παράδειγμα:

Ατομική επιχείρηση που πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 70 του 4172/13.

Ο φόρος για το φορολογικό έτος 2020 ανέρχεται στις 3.000,00 ευρώ. Η προκαταβολή φόρου για το έτος αυτό βάσει των νέων διατάξεων ανέρχεται στα 1.650,00 ευρώ (3.000 Χ 55% = 1.650). Ο επιχειρηματίας, επειδή πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 70, μπορεί να αιτηθεί στη Δ.Ο.Υ. τη μείωση της προκαταβολής φόρου.

Έτσι, αν η μείωση των ακαθαρίστων εσόδων του 2020 ανέρχεται σε ποσοστό 45% σε σχέση με αυτά του 2019, τότε η προκαταβολή φόρου μπορεί να μειωθεί κατά το ποσοστό αυτό και να διαμορφωθεί στα 907,50 ευρώ (1.650 Χ 45% = 742,50 , 1650-742,50 = 907,50 ευρώ ).

Συνεπώς, η τελική επιβάρυνση σε φόρο για τον επιχειρηματία θα είναι 3.907,50 ευρώ (αντί των 4.650,00), οπότε θα έχει μια ταμειακή ελάφρυνση για φέτος της τάξεως των 742,50 ευρώ.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στην αίτηση η οποία υποβάλλεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του φορολογικού έτους στο οποίο έγινε η βεβαίωση και αφορά μόνο στα ποσά του φόρου που αντιστοιχούν σε μη ληξιπρόθεσμες δόσεις.

Σε περίπτωση θετικής απάντησης,  η Δ.Ο.Υ. προβαίνει στην έκπτωση ανάλογου με τη μείωση των εισοδημάτων φόρου από τις επόμενες δόσεις ενώ προβαίνει σε οριστική εκκαθάριση της δήλωσης. Ειδικά φέτος, η πλειονότητα των επιχειρήσεων για τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος πληρούνται, οπότε και θα είναι θετική η απάντηση της Δ.Ο.Υ.

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Πετρίδης

*Τομέας Εποπτείας Πελατών για τη ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Για ερωτήσεις, ιδιαίτερες περιπτώσεις και εξειδικευμένες συμβουλές, Λογιστικές, Φοροτεχνικές Μισθοδοτικές, Επενδυτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικονομικό συνεργάτη του cityportal.gr την ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ, Αθήνα: 210 33 11 330  και Θεσσαλονίκη: 2310 514 669

 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως