Προμηθέας..................................... (Κριτική ΄Ελσα Παπαγιαννοπούλου)

Προμηθέας (Κριτική ΄Ελσα Παπαγιαννοπούλου)

Κριτική Απόψεις

…. ή αλλιώς τι μπορείτε να κάνετε αμέσως μετά την καισαρική σας
 
Η τεχνολογία προχωρά. Η ποιότητα 3D της νέας ταινίας του Ρίντλει Σκοτ είναι πολύ καλύτερη από το Αβαταρ. Τουλάχιστον από όσο θυμάμαι. Η ταινία δεν κάνει καμία κοιλιά, που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος δεν βαριέσαι. Προσωπικά βέβαια περίμενα περισσότερη δράση. Παρ’ όλα αυτά η ισορροπία της έντονης δράσης με τα πιο στατικά πλάνα ήταν πάρα πολύ καλή. Ερμηνείες θα μπορούσα να πω πολύ καλές. Από όλους. Η Σαρλίζ Θερόν μέχρι κάποια στιγμή δείχνει ότι είναι και εκείνη ρομπότ.

Τώρα όσον αφορά την υπόθεση. Οκ. Ήξερα από πριν ότι ήταν το prequel του ΄Αλιεν. Αλλά αυτό φαίνεται μόνο στην τελευταία σκηνή. Η ιστορία βασίζεται στο γεγονός ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί λάτρευαν υπερφυσικά όντα και πίστευαν ότι προερχόμαστε από κάποιον αστερισμό. Καμία όμως αναφορά δεν γίνεται ότι είναι οι Πλειάδες ή ο Ωρίωνας. Απλώς η ταινία δείχνει ότι τα όντα αυτά προέρχονται από έναν αστερισμό. Γενικά. Αυτό είναι που δεν μου άρεσε και στην ταινία.
 
Η μυθολογία όλων των αρχαίων λαών είναι τόσο πλούσια σε τέτοιες αναφορές που σίγουρα θα μπορούσαν να ενσωματωθούν. Από τους Ορεχόνες του Μεξικού, στους θεούς με τα επιμήκη κρανία των Ίνκας, μέχρι την ευθυγράμμιση της μεγάλης πυραμίδας του Χέοπα με τον αστερισμό του Ωρίωνα, την ευθυγράμμιση με τον Σείριο του ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς, ακόμα και οι κόρες του Άτλαντα που ονομάζονταν Πλειάδες και ο τιτάνας έδωσε τα ονόματά τους στον ομώνυμο αστερισμό είναι αυτές που γέννησαν θεούς, ημίθεους, ήρωες, αρχηγούς και γενάρχες στην αρχαία ελληνική μυθολογία.

Θα μπορούσε να αναφερθεί στην ταινία.

Από την άλλη τα τελευταία 30-40 λεπτά εκεί που η ένταση κορυφώνεται αρχίζεις και γελάς. Γιατί. Γιατί η μόνη επιζήσας από την αποστολή κάνει μία καισαρική τομή. Οκ. Τεχνολογικά υποστηρίζεται η ιδέα. Αλλά αμέσως μετά, αρχίζει και τρέχει, πέφτει, χτυπάει, οδηγεί, αποφεύγει ένα ολόκληρο εξωγήινο διαστημόπλοιο που πέφτει πάνω στο έδαφος, διασώζει το ανδροϊδές και τελικά με ένα δεύτερο μη γήινο σκάφος αποφασίζει να πάει στον πλανήτη από όπου προήρθαν οι «θεοί» που μας δημιούργησαν.

Σε τελική ανάλυση όμως μου άρεσε η ταινία. Βλέπεται ευχάριστα.

Εξαιρετική η σκηνή όπου το ανδροϊδές ενεργοποιεί τον τρισδιάστατο χάρτη των πλανητών στους οποίους έγινε η ίδια «σπορά» με την γη.

Και σαν συμπέρασμα δεν είδαμε το τέλος της δόκτορος Ελίζαμπεθ Σω. Πιστεύω ότι αν ο Ρίντλεϊ Σκοτ αποφασίσει να κάνει την συνέχεια του Προμηθέα, θα ενσωματώσει πολλά από την τόσο ενδιαφέρουσα αρχαία μυθολογία των λαών.

Ελσα Παπαγιαννοπούλου

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως