Προσεγγίζοντας τον Μονόλογο στην Ψηφιακή Εποχή | Online εργαστήριο υποκριτικής

Το πρακτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποκριτικής «Προσεγγίζοντας τον μονόλογο στην ψηφιακή εποχή» γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης που επέφερε η πανδημία Covid-19. Όπως εξηγούν οι διοργανωτές, ήταν μια προσπάθεια ώστε να αντιστρέψουν τις δυσμενείς συνθήκες και να τις μετατρέψουν σε ευκαιρία που θα διευρύνει τα όρια της επικοινωνίας.

Τι επιτυγχάνει το πρόγραμμα

Έτσι επέλεξαν την πολυπρισματικότητα, όπως αποφασίσαν να ονομάσουν τη μεθοδολογική αυτή  προσέγγισή, καθώς ένας από τους κύριους στόχους του προγράμματος είναι να φέρει σε επαφή τον/την επαγγελματία ή ερασιτέχνη ηθοποιό με διαφορετικές οπτικές γωνίες και διαφορετικά θεατρικά εργαλεία. Τα εργαλεία αυτά μοιράζονται οι εισηγητές/τριες του προγράμματος και ιδρυτικά μέλη της διδακτικής ομάδας ΜΟΑΙ, Έλενα Σταματοπούλου, Δημήτρης Βάρκας και Λένα Ντάγκα, μέσα από την πολύχρονη εκπαίδευση και εμπειρία τους. Στόχος τους όπως τονίζουν είναι {να χτίσουμε μια πολυεπίπεδη γέφυρα που θα συνδέσει τον συμμετέχοντα και τη συμμετέχουσα στη θεατρική διαδικασία, με τον μονόλογο που έχει επιλέξει, ανακαλύπτοντας τις δυνατότητες που προσφέρει».

Τι περιλαμβάνεται στον κύκλο μαθημάτων

Μέχρι στιγμής έχουν λειτουργήσει τέσσερις τρίμηνοι κύκλοι μαθημάτων, τρεις εισαγωγικοί και ένας εμβάθυνσης με επιτυχία. Αποτέλεσμα της έως τώρα επιτυχημένης πορείας είναι να δρομολογείται περαιτέρω ανάπτυξη του δημιουργικού θεατρικού μονοπατιού μέσα από ένα ετήσιο πρόγραμμα σεμιναρίων υποκριτικής που διαρθρώνονται σε δύο επίπεδα.
  • Ένας πρώτος τρίμηνος εισαγωγικός κύκλος 12 μαθημάτων, όπου γίνεται η γνωριμία και η σύνδεση με τα εργαλεία, μέσα από διαθεματικά και διεπιστημονικά κανάλια και στη συνέχεια,
  • ένας δεύτερος κύκλος εμβάθυνσης, όπου το εκπαιδευτικό συμβόλαιο θα ανανεωθεί καθώς όσοι/ες επιθυμούν θα συνεχίσουν. Τα 12 μαθήματα εμβάθυνσης θα περιλαμβάνουν περισσότερο εξατομικευμένη εργασία σε ολιγομελείς ομάδες, ένα είδος masterclass πάνω στα θέματα που θα αναδυθούν από τον εισαγωγικό κύκλο. Στην εμβάθυνση, θα προστεθεί ακόμα μία εισηγήτρια στην ομάδα. Πρόκειται για την Σόνια Σαμαρτζίδου, που θα προσθέσει το εικαστικό πρίσμα στην όλη προσέγγιση.

Ο κάθε κύκλος θα κλείνει με μια τελική παρουσίαση των μονολόγων και μια συζήτηση ανατροφοδότησης.

Τα μαθήματα/σεμινάριαι απευθύνονται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς και περφόρμερς, αλλά και άτομα που θα επιλέξουν να επενδύσουν τον χρόνο τους στην εξερεύνηση των εκφραστικών τους μέσων και της τέχνης της υποκριτικής. Θα πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας zoom και οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα πρέπει να έχουν μία συσκευή σύνδεσης (smartphone, laptop, tablet, pc) στην πλατφόρμα και ένα smartphone με ακουστικά. Παράλληλα, θα λειτουργεί και ψηφιακή τάξη, όπου θα ανεβαίνει το συνοδευτικό υλικό των μαθημάτων. Ο κάθε συμμετέχοντας και η κάθε συμμετέχουσα θα πρέπει να έχει επιλέξει έναν θεατρικό μονόλογο διάρκειας 3 έως 5 λεπτών πάνω στον οποίο θα δουλέψουμε.
 Ολοκληρώνοντας τον πρώτο εισαγωγικό κύκλο ο/η συμμετέχοντας/ουσα θα:
-κατέχει εργαλεία και μεθόδους επεξεργασίας και διαχείρισης ενός θεατρικού μονολόγου.
-αναπτύξει μια διεισδυτικότερη ματιά στην ανάγνωση ενός δραματικού κειμένου.
-διευρύνει τους ορίζοντές του ως προς το εύρος της έρευνας πάνω στο θεατρικό κείμενο.
-μάθει να επεξεργάζεται βιωματικά ερευνητικά εργαλεία.
-οξύνει την αντίληψη και τα εκφραστικά του/της μέσα.
-μάθει να εξερευνά και να συνδέεται δημιουργικά με τη φωνή και το σώμα του/της, με την αναπνοή και τη φαντασία του/της.
-βελτιώσει την άρθρωσή του/της.
-λάβει μια πολυδιάστατη εργαλειοθήκη για την προσέγγιση ενός μονολόγου και τη δημιουργία ενός χαρακτήρα μέσα από ψηφιακά μέσα.
-απολαύσει ένα ταξίδι με τον εαυτό, την ομάδα και το θέατρο.

Info

Τα σεμινάρια έχουν 3ωρη διάρκεια
Ημέρα διεξαγωγής: κάθε Σάββατο 3 με 6 μ.μ.
Έναρξη μαθημάτων: Σάββατο 13 Νοεμβρίου
Για περισσότερες λεπτομέρειες και ακριβές πρόγραμμα https://moaiartgroup.wixsite.
Για δηλώσεις συμμετοχής inbox στη σελίδα Out of the box και Facta non Verba, [email protected]

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως