Προσθετική καρδιακή βαλβίδα νέας τεχνολογίας στο Α.Π.Θ.

Για Πρώτη Φορά στην Ελλάδα

Στις 15 Ιανουαρίου 2010, στην Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική Α.Π.Θ. του Π.Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα προσθετική καρδιακή βαλβίδα νέας τεχνολογίας.
Η νέα βαλβίδα χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση της αυτόχθονης αορτικής βαλβίδας και είναι αστήρικτη (stentless), δηλαδή δεν έχει σκελετό πάνω στον οποίο να στερεώνεται το υλικό κατασκευής των φύλλων της, ήτοι περικάρδιο αλόγου που έχει υποβληθεί στην ανάλογη επεξεργασία. Η διαφορά της από τις υπόλοιπες βαλβίδες δεν είναι μόνο ότι είναι αστήρικτη – υπάρχουν και άλλες τέτοιες – αλλά κυρίως ότι η τοποθέτησή της είναι απλούστερη, ευκολότερη και ταχύτερη, με αποτέλεσμα όφελος για τον άρρωστο. Επιπλέον, έχει καλύτερη αιμοδυναμική συμπεριφορά, καθώς το άνοιγμά της είναι μεγαλύτερο, διευκολύνοντας τη δίοδο του αίματος από την καρδιά. Τέλος, αντί του συνήθους βόειου ή χοίρειου περικαρδίου, είναι κατασκευασμένη από ίππειο περικάρδιο.
Η τοποθέτηση της βαλβίδας έγινε στο πλαίσιο κλινικής μελέτης, σε συνεργασία με την Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σύντομα, στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, θα αρχίσει να χρησιμοποιείται και μια παρόμοια βαλβίδα, εξίσου αποτελεσματική αλλά ακόμη ευκολότερη και ταχύτερη στην τοποθέτηση, χαρακτηριστικά που θα ωφελήσουν ιδιαίτερα τα ηλικιωμένα άτομα με συνοδά προβλήματα υγείας, ελαττώνοντας κατά πολύ το χρόνο επέμβασης.
Τέλος, εδώ και δύο χρόνια, στο Π.Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ» είναι δυνατή η τοποθέτηση βαλβίδων στη θέση της αορτής διαδερμικά, με τη συνεργασία της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής Α.Π.Θ. και της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής Α.Π.Θ.
Οι δύο ασθενείς στους οποίους τοποθετήθηκε η νέα – για την Ελλάδα – βαλβίδα αναρρώνουν κανονικά.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως