15.5 C
Thessaloniki
14.6 C
Athens

Πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ στον Αρσένη Βιλδιρίδη γιατί «έφαγε» τον ΦΠΑ από 245 Rolex

Η πώληση 245 πανάκριβων ρολογιών, τα (χαρακτηριζόμενα) εικονικά τιμολόγια σε δήθεν αλλοδαπούς, οι ζημίες ύψους 2 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου και οι διαγραφές προστίμων-μαμούθ συνθέτουν τα συστατικά μιας υπόθεσης που προοιωνίζεται να απασχολήσει πολυ τη δημοσιότητα
 
Πρωταγωνιστής, ο κοσμηματοπώλης Αρσένης Βιλδιρίδης, στον οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία άνοιξε πάλι τον φάκελο μετά από ανώνυμη καταγγελία. Το ενδιαφέρον είναι ότι για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται και τρία μέλη της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών που είχε διαγράψει το πρόστιμο που του είχε αρχικά επιβληθεί. Προφανώς τα φετινά Χριστούγεννα ο γνωστός χρυσοχόος θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από ένα κομψό γούρι «Βιλδιρίδης» για να ξεφύγει από τη φάκα της Δικαιοσύνης. 
 
Η δυναστεία του κοσμήματος 
 
Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση φαίνεται λοιπόν να βρίσκεται ο Αρσένης Βιλδιρίδης, μέλος μιας από τις πλέον ιστορικές οικογένειες στην Ελλάδα στον χώρο του κοσμήματος. Με καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κυρίως, η οικογένεια Βιλδιρίδη συνεχίζει μια παράδοση που ξεκίνησε ο δημιουργός της δυναστείας, Απόστολος, με τη σύζυγό του, Αννα, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, με τα μέλη της όμως να έχουν διασπαστεί σήμερα σε στρατόπεδα μετά τον ενδοοικογενειακό πόλεμο που ξέσπασε το 2008. Η είδηση της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον του Αρσένη Βιλδιρίδη φαίνεται να βαθαίνει περαιτέρω το ρήγμα στην άλλοτε ενωμένη επιχειρηματικά οικογένεια – αν και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα μέλη της τα απασχολεί φορολογική υπόθεση. Τα πράγματα όμως τώρα είναι σοβαρά καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η φορολογική υποχρέωση που ακυρώθηκε φτάνει το ποσό των 2 εκατ. ευρώ. 
 
Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση φέρεται να είναι ο Αρσένης Βιλδιρίδης ο οποίος, σύμφωνα με την ποινική δίωξη που του άσκησε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, διώκεται για ηθική αυτουργία κατ? εξακολούθηση σε κακουργηματική απιστία, την οποία κατά το κατηγορητήριο διέπραξαν κατά συναυτουργία και κατ? εξακολούθηση ο πρόεδρος και δύο μέλη της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων, γνωστής και ως Επιτροπής 70Α, η οποία διέγραψε το πρόστιμο.
 
Χρυσά Rolex σε «μαϊμού» Ασιάτες
 
Στην υπόθεση αρχικά κατηγορούμενοι ήταν τρία μέλη της οικογένειας Βιλδιρίδη, οι Αρσένης, Πλάτων και Απόστολος. Από τον Μάιο του 2000 ως τον Ιούλιο του 2001 ένα υποκατάστημα στην οδό Βουκουρεστίου φαίνεται να πούλησε 245 πανάκριβα ρολόγια μάρκας Rolex, της οποίας ήταν και αντιπρόσωποι, σε κατοίκους τρίτων χωρών, δηλαδή εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως της Κίνας και των Φιλιππίνων. Για την πώληση των ρολογιών εκδόθηκαν 68 αποδείξεις λιανικής πώλησης συνολικού ποσού 750.894,43 ευρώ. Οταν οι Ασιάτες τουρίστες επέστρεψαν στη χώρα τους, απέστειλαν στην επιχείρηση τις αποδείξεις θεωρημένες από το τελωνείο της Φρανκφούρτης, το τελευταίο τελωνείο ευρωπαϊ­κής χώρας από όπου υποτίθεται ότι πέρασαν μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους, ζητώντας να τους επιστραφεί ο ΦΠΑ.
 
Κατά την έρευνα, όμως, που διενήργησε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων Κεντρικής Μακεδονίας με τη συνδρομή των γερμανικών αρχών στις δύο επιχειρήσεις που εμπλέκονταν, φάνηκε ότι ορισμένες από τις σφραγίδες θεώρησης εξαγωγής από την Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν πλαστές και άρα τα τιμολόγια εικονικά. Οι εταιρείες, δηλαδή, εξέδωσαν αποδείξεις για ρολόγια που ενώ πουλήθηκαν σε Ελληνες πελάτες ή άλλους Ευρωπαίους, έφεραν πλαστές σφραγίδες ότι δήθεν τα προϊόντα εξήχθησαν σε χώρες του εξωτερικού από αλλοδαπούς αγοραστές εκτός Ε.Ε., οι οποίοι επομένως δικαιούνταν επιστροφή ΦΠΑ. Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρηματίες μπορούσαν να μην αποδώσουν τον ΦΠΑ προς το Ελληνικό Δημόσιο αφού τον συμψήφισαν με το ποσό που, υποτίθεται, επέστρεψαν στους τουρίστες-πελάτες. Ο αρμόδιος διευθυντής τότε του ΣΔΟΕ έδωσε εντολή για επανέλεγχο, ο οποίος επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα του αρχικού και η αρμόδια ΔΟΥ εξέδωσε αποφάσεις επιβολής προστίμου συνολικού ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ (με τις προσαυξήσεις).
 
Το 2007 η υπόθεση των χρυσών ρολογιών οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, όπου το πόρισμα των «Ράμπο» ανατράπηκε. Το δικαστήριο δεν πείστηκε για την ενοχή των αδελφών Βιλδιρίδη και τους αθώωσε λόγω αμφιβολιών, ενώ απαλλακτικό ήταν και το πόρισμα ελεγκτή που επανεξέτασε για δεύτερη φορά (τρίτη συνολικά) την υπόθεση. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2013 η Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, στην οποία είχε προσφύγει ο Αρσένης Βιλδιρίδης ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Βιλδιρίδης Α.Ε., ακύρωσε το πρόστιμο των 2 εκατ. ευρώ με ψήφους 3-1.
 
Και εκεί που ο φάκελος φαινόταν να κλείνει οριστικά, μία ανώνυμη καταγγελία ανέτρεψε τα πάντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστος φέρεται να κατέθεσε σημαντικά στοιχεία στον εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς της Θεσσαλονίκης. Εκείνος τα συγκέντρωσε και τα απέστειλε στην ομόλογό του στην Αθήνα Ελένη Ράικου, η οποία και διέταξε παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση στους επίκουρους εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς Ιωάννη Σέβη και Αγγελική Τριανταφύλλου. Με την ολοκλήρωση της διενεργηθείσας προκαταρκτικής εξέτασης και της κύριας ανάκρισης, η κυρία Ράικου άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του προέδρου και δύο εκ των μελών της Επιτροπής 70Α για την αξιόποινη πράξη της κακουργηματικής απιστίας -καθώς η ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ- κατά συναυτουργία και κατ? εξακολούθηση, αλλά και σε βάρος του νόμιμου εκπροσώπου των δύο επιχειρήσεων Αρσένη Βιλδιρίδη για ηθική αυτουργία κατ? εξακολούθηση στην ως άνω πράξη.
 
Παράλληλα υπάρχει ανοιχτή δικογραφία στη Θεσσαλονίκη για την υπόθεση του ΦΠΑ, ενώ στο στάδιο της ανάκρισης βρίσκεται η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του ελεγκτή που έβγαλε λάδι τον επιχειρηματία στον τρίτο κατά σειρά έλεγχο. 
 
Εξηγήσεις καλούνται να δώσουν και τα τρία μέλη της Επιτροπής 70Α για την ακύρωση του προστίμου. Σύμφωνα με πηγές, μεταξύ των όσων θα επικαλεστούν οι τελευταίοι είναι και το ότι ασχολήθηκαν μόνο με τα εικονικά τιμολόγια σύμφωνα με τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και δεν τέθηκε ποτέ θέμα ΦΠΑ.
 
 Η πολυπληθής οικογένεια Βιλδιρίδη εδώ και γενιές γράφει τη δική της ιστορία στον χώρο της κοσμηματοποιίας, με τον Απόστολο και την Αννα Βιλδιρίδη από την Ανατολική Θράκη, οι οποίοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στις Σαράντα Εκκλησιές, το 1890 να πηγαίνουν στο Σικάγο αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Εκεί έμαθαν την τέχνη του χρυσοχόου – ωρολογοποιού και όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα άνοιξαν το πρώτο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, το 1902. Αυτό το πρώτο κατάστημα, στο Μπεζεστένι, στο κέντρο της συμπρωτεύουσας, με όλη την αγορά να ανθεί γύρω του, που αρχικά πουλά μόνο ρολόγια, θα φανεί γούρικο, ενώ όταν τα κοσμήματα θα μπουν στις προθήκες του θα κάνει θραύση στους Θεσσαλονικείς. Αυτή ήταν η αρχή της δυναστείας Βιλδιρίδη, που σύντομα θα αποκτήσει καταστήματα σε όλους τους νευραλγικούς δρόμους της πόλης -Τσιμισκή, Βενιζέλου και Εγνατία-, ενώ σύντομα θα ιδρυθούν υποκαταστήματα και στην Αθήνα – στην οδό Βουκουρεστίου. 
 
Οι συγκρούσεις
 
Από γενιά σε γενιά, αδέλφια και ξαδέλφια συντηρούσαν την παράδοση, με κάποια μέλη της οικογένειας να επιχειρούν ενίοτε να αυτονομηθούν ιδρύοντας νέες επιχειρήσεις, κινήσεις που πολλάκις φέρνουν τον ανταγωνισμό, ενίοτε και τη ρήξη μεταξύ κάποιων μελών. Οι συγκρούσεις γιγαντώνονται, οι οικογενειακές σχέσεις παγώνουν και πλέον πολλά καταστήματα εκτός από το όνομα «Βιλδιρίδης» φέρουν στις ταμπέλες τους και άλλα συνοδευτικά -όπως EMERALD, ORO, DIAMANT κ.τ.λ.- διαχωρίζοντας και ονομαστικά τα τσανάκια τους από τα ομώνυμα μέλη της αλυσίδας. Οι γιοι του Αλέξανδρου Βιλδιρίδη, ο Αρσένης, ο Αποστόλης και ο Πλάτωνας, έχουν όλοι καταστήματα στην οδό Τσιμισκή αλλά και στη Βουκουρεστίου στην Αθήνα, που σήμερα τρέχει κυρίως ο Αρσένης. Το όνομα του τελευταίου μάλιστα έγινε ιδιαίτερα γνωστό μετά τον γάμο του στα μέσα της δεκαετίας του ?90 με τη δημοσιογράφο Σύνθια Σάπικα και κουμπάρο τον τότε βουλευτή Θεσσαλονίκης Κώστα Καραμανλή. Αν και ο γάμος τους είχε σύντομη διάρκεια, το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, ενώ μετά το διαζύγιό του ο Αρσένης Βιλδιρίδης προτίμησε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα. Εκτοτε εξακολουθεί να σχεδιάζει κοσμήματα και να αναπτύσσει τη δική του επιχειρηματική δραστηριότητα, ξεχωριστά πλέον από τα αδέλφια του, ενώ ο αδελφός του Απόστολος, παντρεμένος με την Αφροδίτη Σωσσίδου «τρέχουν» μαζί με τις όμορφες κόρες τους Στέλλα και Βιργινία τα δικά τους καταστήματα, τα «Venetia Vildiridis». 
 
Αντίστοιχα έντονη με την επιχειρηματική είναι και η κοσμική παρουσία των δύο αδελφών, κυρίως προτού η κρίση πλήξει καίρια και τον χώρο του κοσμήματος. Η συμμετοχή τους σε μεγάλες εκθέσεις, επιχειρηματικά events και κοσμικά πάρτυ είχε το δικό της αποτύπωμα στις ιλουστρασιόν σελίδες, ενώ ο δεύτερος γάμος του Αρσένη Βιλδιρίδη με την Αθηναία Κατερίνα Γιαννάκη τον Απρίλιο του 2011 απασχόλησε όλα τα lifestyle έντυπα της εποχής. 
 
Ο επιτυχημένος κοσμηματοπώλης και η σύντροφός του παντρεύτηκαν τότε με πολιτικό γάμο στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων παρουσία μελών των οικογενειών τους και λίγων φίλων, ενώ για τον μήνα του μέλιτος ταξίδεψαν στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, εκεί όπου τότε ο μεγαλύτερος γιος του, Αλέξανδρος, σπούδαζε Νομικά. Ο Αλέξανδρος μάλιστα μετά το μεταπτυχιακό που έκανε στην Κύπρο ζει μαζί του στην Αθήνα και ήδη από τον Μάιο δραστηριοποιείται στις επιχειρήσεις του πατέρα του. Οσο για την κόρη του Κατερίνα, επίσης από τον πρώτο γάμο του, σπουδάζει Ιατρική στην Μπρατισλάβα, ενώ πρόσφατα κέρδισε και υποτροφία. Με την Κατερίνα Γιαννάκη, με την οποία παντρεύτηκαν και με θρησκευτικό γάμο το 2013 στη Μύκονο όπου διαθέτουν σπίτι, έχει αποκτήσει επίσης έναν γιο, ενώ οι κοσμικές εμφανίσεις του ζευγαριού έχουν πλέον ατονήσει. Το 2015 όμως δεν μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς για την οικογένεια του Αρσένη Βιλδιρίδη, αφού άγνωστοι διέρρηξαν τις προθήκες του καταστήματος στη Βουκουρεστίου και πήραν πολύτιμα ρολόγια και κοσμήματα προκαλώντας μεγάλη ζημιά. 
 
Μετά την ποινική δίωξη εναντίον του η χρονιά θα κλείσει εξίσου δυσοίωνα, καταφέροντας ένα καίριο πλήγμα σε ένα μεγάλο επιχειρηματικό όνομα που καλείται να δώσει αντίστοιχα «μεγάλες» εξηγήσεις.
πηγη protothema.gr

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
15.7 ° C
17.2 °
14.4 °
41 %
3.6kmh
0 %
Τε
16 °
Πε
15 °
Πα
16 °
Σα
17 °
Κυ
9 °