{ Life }

Αγαπημένα βιβλία: «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες» Ντέλια Όουενς

Προτείνει η Μαρία Ψωμά Πετρίδου

 

Κατηγορίες: Αγαπημένα βιβλία

Αγαπημένα βιβλία: «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες» Ντέλια ΌουενςΠροτάσεις για Βιβλία που αξίζει να διαβάσεις: «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες» Ντέλια Όουενς (τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει)

«Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες»
Ντέλια Όουενς, εκδόσεις Δώμα
Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου
 
Η επιβολή της Φύσης με τους παντοδύναμους νόμους της που δεν καταστρατηγούνται, δημιουργούν συχνά σε εμάς τους ανθρώπους τη στενάχωρη αίσθηση της σκληρότητας αλλά και του φόβου, καθώς οι περισσότεροι είμαστε πια γεννημένοι και μεγαλωμένοι μακριά της, στα αστικά κέντρα όπου γης.
 
Την εποχή αυτή βιώνουμε στο πετσί μας τις επιπτώσεις των πράξεών μας ως είδος, κόντρα σε αυτούς τους νόμους, ερμηνεύοντάς τες ως επί το πλείστον ως εκδίκηση. Η Φύση όμως, δεν είναι έλλογο ον να αγαπάει, να μισεί και να επιβάλλει αντίποινα.
 
«Τίποτα δεν είναι υπερβολικά απρεπές εφόσον βοηθάει να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής», αναφέρεται στη σελίδα 237 του μυθιστορήματος «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες» της Ντέλια Όουενς.
 
Πρόκειται για ένα βιβλίο ωδή στο φυσικό κόσμο και στη λειτουργία του, γραμμένο από μια συγγραφέα ζωολόγο που έζησε για 23 χρόνια σε ορισμένες από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Αφρικής, μελετώντας τη συμπεριφορά άγριων ζώων.
 
Η πλοκή του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται σε ένα ήσυχο ψαροχώρι της Βόρειας Καρολίνας, όπου η Κάια η Πιτσιρίκα του Βάλτου, επιβιώνει ολομόναχη, παρέα με τους γλάρους και με όσα της δίδαξε η άμμος και η αρμύρα. Οι φήμες των κατοίκων του χωριού γύρω από το πρόσωπό της, έδιναν κι έπαιρναν. Όταν ο νεαρός Τσέις Άντριους βρίσκεται νεκρός, τότε πλέον φουντώνουν. Ποιος θα μπορούσε να τον είχε σκοτώσει, αν όχι εκείνο το αγριοκόριτσο στα βάθη του βάλτου;
 
Η συγγραφέας χρησιμοποιώντας σαν όχημα το μυστήριο αυτού του θανάτου και τις έρευνες για την ανακάλυψη του δολοφόνου, περιγράφει με ολοζώντανες εικόνες τη ζωή και τους νόμους τού βιότοπου όπου η ζει η ηρωίδα, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του.
«Σχεδόν όλα όσα ήξερε, τα είχε μάθει από τη φύση. Η φύση την είχε αναθρέψει, την είχε διδάξει και την είχε προστατέψει όταν κανένας άλλος δεν φάνηκε πρόθυμος. Και αν η συμπεριφορά της είχε κάποιες συνέπειες, ήταν κι αυτές κομμάτι του βασικού πυρήνα λειτουργίας της ζωής».
Σε ολόκληρη την πλοκή του μυθιστορήματος η Φύση δεσπόζει. Οι περιγραφές μεταφέρουν τον αναγνώστη στην επικράτειά της, τον μυούν στους νόμους και την ομορφιά της, τον εναρμονίζουν στις εναλλαγές της.
 
«Κάποια θηλυκά έντομα τρώνε το ταίρι τους, μητέρες από την οικογένεια των θηλαστικών εγκαταλείπουν τα μικρά τους λόγω του μεγάλου στρες, πολλά αρσενικά βρίσκουν ριψοκίνδυνους ή πανούργους τρόπους ώστε το σπέρμα τους να επικρατήσει των ανταγωνιστών τους… Η Κάια ήξερε πώς αυτό δεν αποτελούσε κάποια σκοτεινή πλευρά της Φύσης, ήταν απλώς επινοητικοί τρόποι να τα βγάζεις πέρα όταν όλα είναι εναντίον σου…»

«Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες» – Σε ποιους προτείνω να το διαβάσουν

Το «Όταν τραγουδάνε οι καραβίδες» απευθύνεται σε όλους όσοι αναζητούν απαντήσεις και εξηγήσεις διαμέσου της αρχέγονης μήτρας που μας τρέφει, ενώ ταυτόχρονα όλο το στήσιμο της πλοκής κρατάει αμείωτο το αναγνωστικό ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. 
Η Κάια, σαν μια σύγχρονη Ταρζάν του βάλτου της, μας μυεί στο σιωπηρό μεγαλείο του τόπου της. Τον φανερώνει δίχως εξάρσεις και λυρισμούς, παρασύροντάς μας να κάνουμε βήματα προς την αποδοχή και την προστασία του.

«Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες»
Συγγραφέας:Owens, Delia
Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου
Εκδόσεις:Δώμα
Σελίδες:466
Ημερομηνία Έκδοσης:8/10/2019
Θέμα:Ξένη πεζογραφία
 
Προτείνει η Μαρία Ψωμά Πετρίδου 
 
 
 
 

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ