{ Life }

Αγαπημένα βιβλία: «Τα παιδιά της Δικτατορίας» του Κωστή Κορνέτη

Προτείνει η Έλσα Παπαγιαννοπούλου


Κατηγορίες: Αγαπημένα βιβλία

Αγαπημένα βιβλία: «Τα παιδιά της Δικτατορίας» του Κωστή ΚορνέτηΠροτάσεις για Βιβλία που αξίζει να διαβάσεις: «Τα παιδιά της Δικτατορίας» του Κωστή Κορνέτη (τα καλύτερα βιβλία που έχουμε διαβάσει)

Τα παιδιά της Δικτατορίας, Κωστής Κορνέτης
Για εμάς που γεννηθήκαμε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 η περίοδος της Δικτατορίας ενσωματώθηκε στις παιδικές μας αναμνήσεις. Θυμάμαι ακόμα τις νουθεσίες των γονιών να μην μιλάω, να μην περνάω από συγκεκριμένους δρόμους στη Θεσσαλονίκη, να αποφεύγω συγκεντρωμένο πλήθος. Επιπλέον η κοινωνική ζωή της δεκαετίας μας είναι γνωστή κυρίως μέσα από τις ελληνικές ταινίες της εποχής, που αποτυπώνουν γλαφυρά τη ζωή στις πόλεις
και στην ύπαιθρο. Έργα τα οποία γυρίστηκαν μέσα στην περίοδο της λογοκρισίας της Επταετίας διακρίνονται από την προηγούμενη περίοδο όσον αφορά στο ύφος και στη θεματολογία με σενάρια τα οποία, όσα τολμούσαν, συχνά εμπεριείχαν κρυπτογραφημένες επικρίσεις τις οποίες όμως, εμείς τα μικρά, κάναμε χρόνια να καταλάβουμε.
 
Το βιβλίο στο πρώτο κεφάλαιό του καταπιάνεται με «Μία κοινωνία που αλλάζει» αναφέροντας, μεταξύ άλλων, την εκρηκτική αύξηση των φοιτητών λόγω της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του 1964, τον φοιτητικό ακτιβισμό και τη νεανική κουλτούρα των τεντυμπόηδων και των γιεγιέδων. Με τον ίδιο τρόπο προσέγγισης, μέσα από τις κοινωνικές και όχι μόνο πολιτικές αλλαγές, το βιβλίο μας οδηγεί μέχρι και τα πρώτα Μεταπολιτευτικά χρόνια. Αυτό όμως που ήταν πολύ σημαντικό για μένα ήταν ότι συμπεριλαμβάνει γυναικείες φωνές, γυναικείες μαρτυρίες από φοιτήτριες που πήραν μέρος στα φοιτητικά κινήματα, συνελήφθησαν και βασανίστηκαν για τη δράση τους. Από τις συγκλονιστικότερες, ίσως, η μαρτυρία της Χριστίνας Βερβενιώτη που δείχνει εκτός των άλλων και τις κοινωνικές προεκτάσεις της συμμετοχής της ως γυναίκα σε μία πατριαρχική κοινωνία.

Απόσπασμα από το βιβλίο (σελ.485):
«Τη Χριστίνα Βερβενιώτη τη συνέλαβαν και τη βασάνισαν άγρια οι δυνάμεις ασφαλείας ενώ ήταν έγκυος: Λίγες μέρες πριν με πιάσουνε, είχα καταλάβει ότι ήμουν έγκυος. Τα είχα με τον άντρα μου τότε, ήμασταν κι οι δυο φοιτητές, και κυνηγητό απ το σπίτι για όλα αυτά. Και βέβαια θα πήγαινα να το έριχνα το παιδί. Όταν έκαναν αυτά τα βασανιστήρια, εγώ δεν ήξερα ότι έπρεπε να πως: «μη με χτυπάτε γιατί είμαι έγκυος» και θα γλίτωνα κι απ το ξύλο, που έκανα μία κοπέλα άλλη, που η μητέρα της ήτανε μ εξορίες και ήξερε ότι έτσι έπρεπε να κάνει. Εγώ δεν είπα τίποτα· αντίθετα, ο φόβος μου ήτανε μην το μάθει ο πατέρας μου, γιατί θα τανε μεγαλύτερο χτύπημα αυτό, παρά το ότι με πιάσανε. Το ότι με πιάσανε στο κάτω κάτω ήτανε…Ενάντια στη δικτατορία δούλευα, ο πατέρας μου δεν πρόκειται να ντρεπότανε γι αυτό. Ενώ για το να κάνεις παιδί έτσι…Είχε αρχές τέτοιου είδους, ενώ ήταν πολύ ανοιχτό μυαλό.
(Βερβενιώτη, συνέντευξη)

 
Η ενθύμηση της Βερβενιώτη περιγράφει παραστατικά την ηθική της εποχής, καθώς η προσωπική της οδύνη επιδεινώθηκε από το φόβο της για την «ντροπή» που θα προκαλούσε ένα παιδί εκτός γάμου στην οικογένειά της.
 
Παρ όλα αυτά παρουσιάζει τον πατέρα της ως πολύ ανοιχτόμυαλο άνθρωπο, διακρίνοντας ανάμεσα στη στάση του για τα «ιδιωτικά» έναντι των «δημόσιων» ζητημάτων. Παρόλο που η Βερβενιώτη μετανιώνει που δεν ενημέρωσε τους βασανιστές της για την εγκυμοσύνη της, θεωρώντας ότι θα γλίτωνε σε κάποιο βαθμό τη σωματική κακοποίηση, άλλα περιστατικά υποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο δεν συνεπαγόταν απαραίτητα επιεικέστερη αντιμετώπιση.»

Ο συγγραφέας του βιβλίου Κωστής Κορνέτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975. Σπούδασε ιστορία και πολιτικές επιστήμες στο Μόναχο, το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φλωρεντία. Δίδαξε για οχτώ χρόνια στο τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Brown και στο Κέντρο Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Από το 2015 εργάζεται ως ερευνητής στο πλαίσιο προγράμματος UC3M Marie Curie στο Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης. Άρθρα του σχετικά με την προφορική ιστορία και τη μνήμη των κινημάτων της δεκαετίας του 60, τα αυταρχικά καθεστώτα στη Νότια Ευρώπη και τη σχέση ιστορίας και κινηματογράφου έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. … Η αμερικανική έκδοση των Παιδιών της Δικτατορίας απέσπασε το βραβείο “Edmund Keeley” το 2015.(από το βιογραφικό σημείωμα στο βιβλίο)

Προτάσεις για Βιβλία που αξίζει να διαβάσεις
«Τα παιδιά της Δικτατορίας»
Συγγραφέας: Κορνέτης Κωστής
Εκδότης: Πόλις
ISBN: 9789604354948
Αριθμός Σελίδων: 720
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 21χ14
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Γλώσσα Πρωτοτύπου: Αγγλικά
Μετάφραση Πελαγία Μαρκέτου
Έτος Έκδοσης: 2015
 
Τα παιδιά της Δικτατορίας - Σε ποιους προτείνω να το διαβάσουν
Σε αυτούς που γεννήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 60 και δεν αντιλαμβάνονταν τι ακριβώς γινόταν στο κοινωνικό τους περιβάλλον, ή τι οδηγούσε τους γονείς τους σε συγκεκριμένες συμπεριφορές. Επίσης σε αυτούς που θέλουν να εμβαθύνουν στα κοινωνικά φαινόμενα της περιόδου και σε φοιτητές όλων των βαθμίδων που μελετούν την εποχή αυτή. Για όλους τους παραπάνω το βιβλίο «Τα παιδιά της Δικτατορίας» του Κωστή Κορνέτη θεωρώ ότι αποτελεί την κορυφαία επιλογή.
 
Προτείνει η Έλσα Παπαγιαννοπούλου

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ