{ Life }

Αγαπημένα βιβλία: «Θεσσαλονίκη 1912- 2012 επιμέλεια Θωμάς Κοροβίνης»

Προτείνει ο Παύλος Λεμοντζής

 

Κατηγορίες: Αγαπημένα βιβλία

Αγαπημένα βιβλία: «Θεσσαλονίκη 1912-  2012  επιμέλεια  Θωμάς Κοροβίνης»Η πρόταση μας - ποιο βιβλίο αξίζει να διαβάσετε: Θεσσαλονίκη 1912-2012 Μέσα στα στενά σου τα σοκάκια... Μια επετειακή έκδοση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

«…Προχωρώ προς τα σπαράγματα των ανακτόρων του Γαλέριου με τα μισοσκεπασμένα ψηφιδωτά, έπειτα προς τον Θρίαμβο της Καμάρας, κατόπι προς τη μεγαλόπρεπη Ροτόντα σου, που υπήρξε ναός των Εθνικών, έπειτα ορθόδοξος Αϊ-Γιώργης, ύστερα τέμενος ισλαμικό και τελευταία ερίζουν όλοι για το κουμάντο της, καημένη πολιτεία δεν θα ησυχάσεις ποτέ.
 Σε είπανε Θεσσαλονίκη, Σαλονίκη, Σαλονίκ, Σελιανίκ, Σαλονίκο, Σαλόνικα και Σόλουν. Μικρή Κωνσταντινούπολη και Νέα Ιερουσαλήμ. Υπήρξες η αγαπημένη των ησυχαστών, η εκλεκτή των καισάρων, η οιονεί προσφυγομάνα, και τον καιρό της Κατοχής, στον οργασμό του ρεμπέτικου, η πρώτη –λέει ο Βαμβακάρης– φτωχομάνα. «Μητέρα Θεσσαλονίκη» σε ονόμασε ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης. Κι έτσι σε νιώθουμε…»
Θωμάς Κοροβίνης
 
 Πρόκειται για βιβλίο – θησαυρό,  επειδή συγκεντρώνει και προσφέρει:
• Σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό Θεσσαλονίκης
• Πληροφορίες για τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία των κατοίκων της, το πλήθος των μνημείων της, καθώς και κείμενα για σημαντικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν και έζησαν στη Θεσσαλονίκη
• Κείμενα περιηγητών και επισκεπτών
• Ποιήματα και τραγούδια
• Λογοτεχνικά κείμενα που σχετίζονται με την πόλη
• Συνταγές
• Χρονολόγιο
 
   Βιβλίο, μάθημα ανθρωπογεωγραφίας. Το διάβασα και το ξαναδιάβασα και θα το διαβάσω και πάλι. Είναι βιβλίο- κινηματογράφος, ντοκιμαντέρ, είναι μνήμες  παππού και γιαγιάς, είναι ιστορία του τόπου μας, είναι ταξίδι στον χωροχρόνο και στη ζωή που δεν έζησα, είναι ηθογραφικό αφήγημα, είναι περιήγηση σε μνημεία και τοπία και δρόμους και σοκάκια και γειτονιές που γεμίζουν την ψυχή σου ευφορία, το μυαλό σου εικόνες και τη φαντασία σου ελεύθερη να πλάσει μικρές δικές σου ιστορίες μύθου μπλεγμένου με αλήθειες, κυρίως δε, μαθαίνεις να μπαίνεις στη θέση πολλών ιδιαίτερων ανθρώπων, να καταλαβαίνεις διαφορετικούς τρόπους σκέψης και να εξηγείς συμπεριφορές αλλοτινών καιρών.
 
  Ταυτόχρονα, είναι ένα ανθολόγιο κειμένων σπουδαίων συγγραφέων, λαϊκών θυμοσοφιών  και ένα σεργιάνι σε αράδες,  εμπνευσμένες από  εποχές που ο αναγνώστης  ή αγνοούσε  παντελώς ή γνώριζε σημεία από  αποσπασματική πληροφόρηση.
 
  Μεγάλο το κέρδος. Πέρα από τη συντροφιά, το ταξίδι, τη γνώση, ο αναγνώστης του συγκεκριμένου βιβλίου  αλλάζει οπτική για πολλά σημερινά πράγματα, γίνεται λιγότερο δογματικός και, ίσως, βρίσκει απαντήσεις σε ερωτηματικά που έμεναν μετέωρα στη λογική του.
 
► Η πρόταση μας - ποιο βιβλίο αξίζει να διαβάσετε
Θεσσαλονίκη 1912-2012
Μέσα στα στενά σου τα σοκάκια...
Επιμέλεια: Θωμάς Κοροβίνης
ISBN: 978-960-501-713-2
Σελίδες: 304
Ημερομηνία Έκδοσης: 20/02/2012
Εξαντλημένο (Μπορείτε να το βρείτε στις δημοτικές βιβλιοθήκες και να το δανειστείτε)
Μια επετειακή έκδοση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
 
► Θεσσαλονίκη 1912-2012 Μέσα στα στενά σου τα σοκάκια... Σε ποιους προτείνω να το διαβάσουν: Το προτείνω σε ένα ευρύ φάσμα αναγνωστών , ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, ακαδημαϊκών γνώσεων.
 
Προτείνει ο Παύλος Λεμοντζής

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ