Η Βουλή των Ελλήνων

Πρόταση μομφής: Τι είναι και ποια διαδικασία ακολουθείται

Με τον όρο «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» αναφέρεται η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Η πρόταση μομφής δηλαδή δυσπιστίας,  κατά της Κυβέρνησης μπορεί να κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας. Η πρόταση δυσπιστίας, σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, πρέπει να υπογράφεται από το 1/6 τουλάχιστον των Βουλευτών, δηλαδή από 50 Βουλευτές και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αφού διαπιστώσει ότι η πρόταση υπογράφεται από τουλάχιστον 50 τουλάχιστον βουλευτές, διακόπτει τη συνεδρίαση αμέσως στο σημείο που εκείνη την στιγμή βρίσκεται.

Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας μπορεί να αρχίσει εάν θέλει η Κυβέρνηση είτε άμεσα, είτε το αργότερο σε δύο ημέρες. Η κοινοβουλευτική συζήτηση έχει διάρκεια έως και τρεις μέρες και ολοκληρώνεται το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο εάν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών δηλαδή 151 ψήφους. Σε περίπτωση που καταπέσει μια πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να κατατεθεί για τον ίδιο λόγο νέα, εάν δεν έχουν περάσει 6 μήνες, εκτός εάν τη νέα την υπογράφουν 180 βουλευτές.

Διαβάστε σχετικά: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Η Κυβέρνηση έχει δικαίωμα, εάν και εφόσον το επιθυμεί, να μετατρέψει την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας σε επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης των δύο προτάσεων είναι η ίδια ακριβώς.

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε