Πρωταθλητές τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στην εθελοντική αιμοδοσία

“Το 2022 έκλεισε ως μια καλή χρονιά για την εθελοντική αιμοδοσία” τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Check In στα γεγονότα» της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV100 o πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Παναγιώτης Κατσίβελας.

«Η χρονιά ολοκληρώθηκε με 25.000 μονάδες αίματος περισσότερες από το 2021 και 141.000 μονάδες περισσότερες από το 2020. Η κάλυψη των αναγκών της χώρας από την εθελοντική αιμοδοσία φτάνει σήμερα στο 65% και πιστεύουμε ότι με το σύνολο των στοιχείων, θα έχει αυξηθεί τη χρονιά που πέρασε”» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ. Έδωσε, μάλιστα, τα εύσημα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία, όπως είπε, σημειώνουν επιδόσεις πολύ υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας.

«Ο Άγιος Παύλος έχει το 80% του αίματος που συγκεντρώνει από εθελοντική αιμοδοσία, το Νοσοκομείο Παπανικολάου το 77%, το ΑΧΕΠΑ το 75% του αίματος που συγκεντρώνει είναι από εθελοντική αιμοδοσία και το Θεαγένειο το 65%. Το Ιπποκράτειο είναι λίγο πιο χαμηλά, αλλά είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αίματος που ξεπερνά τις 21.000 μονάδες τον χρόνο. Αξίζει ένας έπαινος για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Τα νοσοκομεία πηγαίνουν εξαιρετικά, πολύ ψηλότερα από τον μέσο όρο της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίβελας.

Σχετικά με τον σχεδιασμό για τη λειτουργία του Κέντρου Αίματος Βόρειας Ελλάδας, o πρόεδρος του ΕΚΕΑ σημείωσε ότι εξετάζονται πολλές λύσεις για το κτιριακό, μεταξύ αυτών και του πρώην Λοιμωδών, του πρώην Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων. «Πριν πάμε να φτιάξουμε ένα καινούριο κτίριο, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εκτιμήσουμε ποια δημόσια κτίρια είναι διαθέσιμα και σε ποια κατάσταση βρίσκονται. Εξετάζουμε πολλά κτίρια, είμαστε σε συζήτηση με τους φορείς. Το κτίριο του πρώην «Λοιμωδών» είναι ταυτισμένο με τον χώρο της υγείας. Βεβαίως είναι ένα παλιό, παραμελημένο κτίριο. Υπάρχει πρόβλημα με την ιδιοκτησία. Είναι θέματα τα οποία πρέπει να τα συζητήσουμε. Το βέβαιο είναι ότι η ανάγκη που υπάρχει είναι να γίνει το Κέντρο στη Θεσσαλονίκη» κατέληξε ο κ. Κατσίβελας.


Θεσσαλονίκη 12 Ιανουαρίου 2023

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως