Προβολή Ντοκιμαντέρ: Village Potemkin

VILLAGE POTEMKIN, ντοκιμαντέρ του Δομήνικου Ιγνατιάδη
Village Potemkin – a self-plus/documentary by Domenikos Ignatiadis

5η ανοιχτή προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Θεσσαλονίκης [ΚΛΘ] για την περίοδο 2022-2023 με το αυτόγραφο ντοκιμαντέρ Βίλατζ Ποτέμκιν / Village Potemkin [85λ] του Δομήνικου Ιγνατιάδη, βραβευμένο από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου [Π.Ε.Κ.Κ.] ως καλύτερο ντοκιμαντέρ στο 19o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η προβολή του Village Potemkin γίνεται με την παρουσία του σκηνοθέτη Δομήνικου Ιγνατιάδη, στον πολυχώρο To Pikap kato, την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 20:00 και είναι ανοιχτή στο κοινό με σειρά προτεραιότητας. Προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου, μέλος της ΠΕΚΚ, Κώστας Γ. Καρδερίνης. Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη Δομήνικο Ιγνατιάδη και το κοινό.

ΒΙΛΑΤΖ ΠΟΤΕΜΚΙΝ / VILLAGE POTEMKIN [2016-7 Ελλάς, 85 λεπτά] του Δομήνικου Ιγνατιάδη.

Σενάριο-σκηνοθεσία-παραγωγή: Δομήνικος Ιγνατιάδης. Συμπαραγωγός: ΕΡΤ. Σχεδιασμός παραγωγής: Ευγενία Παπαγεωργίου, Κατερίνα Κιαγιά. Βοηθός ακηνοθέτη: Βάσω Μπαλαμούτσου. Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Θωμάς, Γιάννης Ξανθάκης, Ηλέκτρα Σπινθηροπούλου, Σταύρος Συμεωνίδης. Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου. Ήχος: Αλέξης Παντελής Κουκιάς, Σταύρος Συμεωνίδης. Μουσική: Ντίνος Τσελής. Σχεδιασμός ήχου: Κώστας Φυλακτίδης. Χρωματικές διορθώσεις: Claudio Bolivar.

Σύνοψη:

Πρόκειται για ένα «εκ των έσω» ντοκιμαντέρ για τις ουσίες και τους κατασκευασμένους μύθους που συνοδεύουν την τοξικομανία, μέσα από προσωπικές αφηγήσεις πρώην χρηστών που έδωσαν νικηφόρες μάχες απέναντι στον εθισμό. Είναι η ιστορία των έξι ανθρώπων, του ίδιου του σκηνοθέτη συμπεριλαμβανομένου, και οι προσπάθειές τους για την απεξάρτηση από την ηρωίνη. Ο Δομήνικος, πρώην χρήστης ουσιών περιπλανώμενος σε μια Αθήνα που καταρρέει, μ’ ένα ποδήλατο και μια κάμερα, συναντά ανθρώπους που κάνουν το ίδιο με εκείνον: μένουν καθαροί από ουσίες. Καταγράφει όλη την πορεία τους προς την απεξάρτηση και, «καθαροί» πια, αυτός και οι συνοδοιπόροι του επιμαρτυρούν την προσπάθειά τους προς την αυτογνωσία και τον επαναπροσδιορισμό των αξιών και της αντίληψής τους για τη ζωή. «Ο κόμπος άρχισε να λύνεται όταν βρέθηκα με μια κάμερα στα χέρια» λέει ο σκηνοθέτης. «Ένιωσα σαν να βρήκα ένα μέλος μου που είχα χάσει χωρίς να το καταλάβω. Αποκατάσταση· αυτό μου έδωσε η κάμερα. Σταμάτησα να είμαι η ιστορία μου και άρχισα να γίνομαι ο αφηγητής της».

 

ΒΙΛΑΤΖ ΠΟΤΕΜΚΙΝ – VILLAGE POTEMKIN
Βιογραφικά στοιχεία του Δομήνικου Ιγνατιάδη

Ο Δομήνικος Ιγνατιάδης γεννήθηκε το 1983 στην Στουτγάρδη από Γερμανίδα μητέρα και Έλληνα πατέρα. Ήρθε στην Ελλάδα στα έξι του χρόνια. Μεγάλωσε περιπλανώμενος στους βοσκότοπους, τους ροδακινότοπους και τα σιταροχώραφα της Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Αποφοίτησε από τη σχολή Γεωπονικής. Του αρέσει ο αθλητισμός, η κηπουρική, η μουσική, το θέατρο και η έρευνα.

«Ο πατέρας μου, Κωνσταντίνος, καταγόταν από Μικρασιάτες γονείς που ήρθαν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή των προσφύγων. Στο πανεπιστήμιο ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε μια πανέμορφη Γερμανίδα, τη Γαβριέλα. Έκανε ένα σωρό δουλειές και πάντα δούλευε σκληρά για να μη λείπει τίποτα από την οικογένεια, που ήταν πολυπληθής. Είναι ριζοσπαστικό πνεύμα και ένας από τους προδρόμους της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα. Η μητέρα μου [Γαβριέλα] βρισκόταν στον αντίποδα. Ήταν καλλιτεχνική φύση, λεπτεπίλεπτη και εύθραυστη σαν πορσελάνη. Βίωνε ένα πολιτισμικό σοκ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας όπου ζούσε, χωρίς ποτέ να καταφέρει να προσαρμοστεί.

Ακούγοντάς με τυχαία να τραγουδώ σε ηλικία 8 χρονών, θεώρησε ότι ήμουν προικισμένος και με έγραψε στη χορωδία και στη φιλαρμονική του δήμου μας. Παράλληλα, έκανα στίβο. Με προετοίμαζαν για την Ολυμπιάδα του 2004 και ανήκα στα περίφημα “ταλέντα”, αφού ήμουν σπρίντερ των 100 μέτρων…»

Όμως τελικά, έγινε σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ. Παρακολούθησε σεμινάρια στο Film School με δάσκαλο τον σκηνοθέτη Χρήστο Πυθαρά. Και κάποια ακόμη στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο [ΕΚΠΑ]: κινηματογραφική αφήγηση, ντοκιμαντέρ, σενάριο.

«Η συναισθηματική προσέγγιση είναι το όπλο του ντοκιμαντέρ. Εφόσον ο θεατής προβάλλει τα δικά του συναισθήματα και τις δικές του αδυναμίες πάνω στις κακουχίες που χτυπούν την ανθρώπινη ψυχή, τότε ο λόγος ύπαρξης του ντοκιμαντέρ θα έχει δικαιωθεί. Θα είναι μεγάλη μου χαρά να του δώσω αυτό το ερέθισμα. Προσωπικά, δεν φοβήθηκα μήπως θα εκτεθώ, διότι οι θεατές δεν με ξέρουν, ούτε τους ενδιαφέρει ποια ήταν η ζωή μου ή ποιος είμαι γενικότερα. Το ντοκιμαντέρ ήταν μια “εγχείρηση ασθενούς” μπροστά στο κοινό…»

Φιλμογραφία

2013 Curriculum Vitae (μμ)
Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο φεστιβάλ μικρού μήκους Αλεξάνδρειας.
2017 Village Potemkin (85λ)
Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. στο 19o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης [2017].
2021 Γαβριέλα – Η Γερμανίδα με το ποδήλατο (95λ)
Ειδική μνεία καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μόσχας 2022.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον σκηνοθέτη /σεναριογράφο /παραγωγό Δομήνικο Ιγνατιάδη για την παραχώρηση της ταινίας του και τον πολυχώρο To Pikap [Ολύμπου 57] για τη διάθεση της αίθουσας και του εξοπλισμού της.
Ο χώρος προβολής διαθέτει 48 θέσεις. Τηρούνται τα τρέχοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

► Info

Δευτέρα 14-11-2022
Ώρα 20:00
Αίθουσα: To Pikap kato, Ολύμπου 57

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προσέλευσης