Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο φόνος μιας πιλοποιού»

Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις 27 Ιανουαρίου 2023 η The Basket Gallery θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο φόνος μιας πιλοποιού» [“Murder of a Hatmaker”] της σκηνοθέτριας Κατρίν Μπέρνσταϊν.

«Ο φόνος μιας πιλοποιού»

Η ταινία, που είναι εναρμονισμένη με τη θεματολογία την τρέχουσας έκθεσης της γκαλερί, ερευνά τη ζωή και τον θάνατο της Φανί Μπερζέ, (πραγματικό όνομα Οντέτ Μπέρνσταϊν), μιας Γαλλίδας πιλοποιού και σχεδιάστριας μόδας.

Ως αποτέλεσμα των νόμων κατά των Εβραίων, η Φανί Μπερζέ είδε την επιχείρησή της στο Παρίσι να «Αρειοποιείται». Κάποιος κύριος Νερό, τοποθετημένος από το Γαλλικό Γενικό Επιμελητήριο Εβραϊκών Υποθέσεων, ανέλαβε αρχικά την εποπτεία και στην συνέχεια την πώληση του μαγαζιού της. Η ίδια υποχρεώθηκε να φορέσει το κίτρινο αστέρι βλέποντας τους φίλους, τα μέλη της οικογένειάς της και άλλους Εβραίους να συλλαμβάνονται και να απελαύνονται στην Πολωνία. Όταν προσπάθησε να αποδράσει, πιάστηκε και φυλακίστηκε στο στρατόπεδο του Ντρανσί στο Παρίσι. Την 8η Ιουλίου του 1943, η Φανί Μπερζέ στάλθηκε στο Άουσβιτς. Αυτή είναι η μια από τις δύο φωτογραφίες της ως ενήλικα που μας έχουν σωθεί.

Ο σύνδεσμος της ταινίας θα είναι διαθέσιμος για όλη τη διάρκεια της 27ης Ιανουαρίου.
Το ντοκιμαντέρ είναι στα Γαλλικά με Αγγλικούς υποτίτλους
Παρακολουθήστε την ταινία στο κανάλι μας στο YouTube

Κατρίν Μπέρνσταϊν

Η Κατρίν Μπέρνσταϊν είναι σκηνοθέτρια ντοκιμαντέρ γεννημένη στη Γαλλία. Ανάμεσα στα πιο γνωστά φιλμ που έχει σκηνοθετήσει και γράψει είναι μεταξύ άλλων το «Να σώσουμε τα παιδιά» [“Sauvons les enfants” (2021)], «Η Εθνική Εταιρία Σιδηροδρόμων κατά τη διάρκεια της Κατοχής» [“The SNCF under the Occupation” (2019)], “Knizharyat” (2015), «Γυμνή» [“Nue” (2009)] και μια τριλογία γυρισμένη στη Γερμανία: «Οι απόντες», «Τα πράσινα σταφύλια» [“Les Raisins Verts” (1998)] και “Oma” (1997).
Η Φανί Μπερζέ ήταν αδελφή της γιαγιάς της.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://docsforeducation.com/Hatmaker.php


  • Τι να κάνω στη Θεσσαλονίκη. Πρόγραμμα παραστάσεων, συναυλιών, εκδηλώσεων με εισιτήριο αλλά και ΔΩΡΕΑΝ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ