Προώθηση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των Ατόμων με Αναπηρία

Προώθηση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των Ατόμων με Αναπηρία

1ο Σεμινάριο του ερευνητικού έργου WorkAbility

Τη Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο 1, του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων Α.Π.Θ.  (κόκκινο κτίριο ), το 1ο σεμινάριο από μια σειρά δράσεων με θέμα : “Προώθηση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των ατόμων με αναπηρία” 
 
Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και την Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ ( ΕΟΣΜ/ ΑΠΘ ) στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου WorkAbility. 
 
Το ακροατήριο καλωσόρισαν με χαιρετισμό τους  ο καθηγητής του ΑΠΘ κος Αριστοτέλης Νανιόπουλος που είναι  ο συντονιστής του έργου και ο κύριος Παύλος Καζαντζίδης μέλος του Επιμελητηρίου που αποτελεί τον δεύτερο κύριο εταίρο. 
 
Ο καθηγητής κος Αριστοτέλης Νανιόπουλος αναφέρθηκε στην παρουσίαση του   αναλυτικά στο αντικείμενο του έργου Workability, τους στόχους του, τους εταίρους, τα πακέτα εργασίας, την μεθοδολογία υλοποίησης του, τις κύριες δράσεις και τέλος τα παραδοτέα καθώς και τα αποτελέσματα που αναμένονται σπό αυτό.
 
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Παναγιώτης Τσαλής δρ. Πολιτικός Μηχανολόγος ο οποίος ανέπτυξε τη μεθοδολογία αξιολόγησης προσβασιμότητας εργασιακών χώρων υποστηρίζοντας ότι  ένα από τα κύρια εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, στην εύρεση απασχόλησης και στην απασχόληση αυτή καθ? αυτή είναι η έλλειψη προσβασιμότητας. Και αυτό είναι το κύριο κομμάτι που εξετάζουμε από την πλευρά τους οι Πολιτικοί Μηχανικοί 
 Η δικηγόρος Ουρανία Σαράφογλου παρουσίασε αναλυτικά την Νομοθεσία, Διεθνή, Ευρωπαική και Εθνική που σχετίζεται με την απασχόληση των Ατόμων με αναπηρία. Η Γεωργία Φύκα κοινωνική λειτουργός και ο Προκόπης Ορφανός δρ. κοινωνιολόγος παρουσίασαν τις Πολιτικές και πρακτικές που σχετίζονται με την απασχόληση των Ατόμων με Αναπηρία.
Οι παρουσιάσεις έκλεισαν με την Κυπαρισσούλα Σερέτη κοινωνική λειτουργό που εργάζεται στο Γραφείο Εργασίας Ειδικών και Κοινωνικών Ομάδων Θεσσαλονίκης του  ΟΑΕΔ, η οποία παρουσίασε τα προγράμματα του οργανισμού τις προυποθέσεις αλλά και την αποτελεσματικότητα αυτών.
 
Στη συνέχεια στο χρόνο που δόθηκε στους εκπροσώπους συλλόγων  των Ατόμων με Αναπηρία εκ μέρους του Πανελληνίου Συλλόγου Τυφλών το λόγο πήρε ο Χρήστος Πολυμεράς κοινωνικός λειτουργός ο οποίος παρουσίασε το σύλλογο και τις υπηρεσίες που αυτός παρέχει πανελλαδικά αλλά και τη συμμετοχή του στο έργο μέσω των ερωτηματολογίων που κλήθηκαν να συμπληρώσουν τα μέλη του. Οι ασκούμενες κοινωνικοί λειτουργοί Βαρβάρα Παρσκευαίδου και Θεώνη Καπανάτζε παρουσίασαν κάποια γενικά και πρώτα  συμπεράσματα για το ερωτηματολόγιο workability χωρίζοντας τους ενδιαφερόμενους σε τέσσερις κατηγορίες : στους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους,  τους άνεργους και τους ποτέ εργαζόμενους δίνοντας βαρύτητα στη κάθε κατηγορία στο επίπεδο εκπαίδευσης, το εργασιακό περιβάλλον, τα μέσα αξιοποίησης εύρεσης εργασίας, την χρήση ειδικού εξοπλισμού στον χώρο εργασίας και τους παράγοντες της εύρεσης εργασίας.
 
Ακολούθησε η παρέμβαση της  Μπαξεβάνου Φωτεινής, εκπαιδεύτριας  κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης ατόμων με πρόβλημα όρασης η οποία αναφέρθηκε λεπτομερώς στο τι περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα συγκεκριμένα άτομα.
 
Ο πρόεδρος παραρτήματος Μακεδονίας – Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών Γιώργος Αυγουστίδης αναφέρθηκε στα μέλη του συλλόγου, αναδεικνύοντας  ως μέγιστο θέμα την μεταφορά τους, το ρατσισμό που βιώνουν, την έλλειψη κινήτρων προς τους επιχειρηματίες για να απασχολήσουν άτομα με κινητικές αναπηρίες, αλλά και την ελπίδα του ότι το πρόγραμμα workability είναι ένα ακόμη βήμα  για να μπορέσουν να βγουν προς τα έξω και να αναδειχτούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν στον χώρο της απασχόλησης, γιατί μόνο μέσα από την απασχόληση  θα έρθει και η κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία. Όσον αφορά τη συμμετοχή τους στο έργο βρίσκονται στη φάση της συλλογής των ερωτηματολογιών.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε με τη βοήθεια του διερμηνέα η γενική γραμματέας  της Ένωσης Κωφών Βορείου Ελλάδος , η οποία μετά από μικρή αναφορά στην ιστορία της Ένωσης και στα μέλη της πέρασε στη  ουσιαστική συμμετοχή τους στο έργο workability μέσω της έρευνας και των  ερωτηματολογίων που  αφού έχει  ολοκληρωθεί η  συλλογή τους εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπεράσματα όπως : Οι κωφοί άνω των 50 ετών όταν ήταν νεότεροι προσχωρούσαν στην αγορά εργασίας έστω και με απολυτήριο δημοτικού σε αντίθεση με τους σημερινούς νέους οι οποίοι αν και με μεταλυκειακές σπουδές δεν βρίσκουν δουλειά.
 
Στη συνέχεια ακολούθησε επικοδομιτική συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων οι οποίοι παρέθεσαν μια σειρά καθημερινών προβλημάτων και προβληματισμών που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή  κοντινά τους πρόσωπα. Τις απαντήσεις έδωσαν οι εκπρόσωποι τόσο του Επιμελητηρίου όσο και του ΟΑΕΔ αλλά και οι εισηγητές όσο αυτό ήταν εφικτό.
 
Κλείνοντας την εκδήλωση ο καθηγητής Αριστοτέλης Νανιόπουλος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και  υποσχέθηκε ότι τα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα σε αυτή τη φάση  θα απαντηθούν σε επόμενες εκδηλώσεις αφού πρώτα μελετηθούν και βγουν τεκμηριωμένα αποτελέσματα
 
 
 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως