Πρωταπριλιά!

Πρωταπριλιά! Ένα αξιοπερίεργο έθιμο

γράφει η Αναστασία Παναγιωτοπούλου

Πρωταπριλιά!
Η παραπάνω φράση, συνήθως συνοδευόμενη με χαμόγελα, έπεται μετά από μια φάρσα. Σίγουρα η Πρωταπριλιά αποτελεί ένα αξιοπερίεργο έθιμο, ενώ λίγοι από εμάς έχουν αναρωτηθεί για την προέλευση του. Και γιατί να το κάνουμε άλλωστε, αυτό που μετράει είναι ότι χαρίζει γέλιο και χαρά, ίσως καμιά φορά και εκνευρισμό, σε αυτόν που υφίσταται τη φάρσα.

Η πιο πιθανή εκδοχή είναι, πως προέρχεται από τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 οι Γάλλοι γιόρταζαν την πρωτοχρονιά τους την Πρωταπριλιά. Όμως, επί βασιλείας Καρόλου του 9ου καθιερώθηκε ως Πρωτοχρονιά η 1η Ιανουαρίου, όπως ακριβώς γιορτάζουμε και σήμερα. Λόγω της ριζοσπαστικότητας της αλλαγής ήταν πολλοί αυτοί που δε το δέχτηκαν και συνέχιζαν να γιορτάζουν την 1η Απριλίου. Έτσι, όσοι αποδέχτηκαν την ημερολογιακή αλλαγή κορόιδευαν τους άλλους, λέγοντάς τους ψέματα ή κάνοντάς τους ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα. Προκαλώντας το γέλιο όλων των υπολοίπων.

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην χώρα μας. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές στην Ελλάδα, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Κάποιοι πιστεύουν ότι το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Πολλά είναι τα παραδείγματα από φάρσες που έστησαν ΜΜΕ στους αναγνώστες του. Για παράδειγμα, μια Αμερικάνικη εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο (στις αρχές του 20ού αιώνα), στο οποίο αναφερόταν ότι ο Τόμας Έντισον είχε εφεύρει μια μηχανή, η οποία μετέτρεπε το νερό σε κρασί. Αυτό είχε σαν συνέπεια από την ώρα που έγινε έστω και για λίγο πιστευτό, οι μετοχές των εταιριών που σχετιζόταν με το κρασί, να σημειώσουν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο. Παρόμοια ρεπορτάζ συνεχίζονται μέχρι και σήμερα σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ, που τις περισσότερες φορές αγγίζουν σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.

Πλέον αυτή την ημέρα είμαστε όλοι υποψιασμένοι και έτσι δεν είναι εύκολο να πέσεις θύμα. Ο καλύτερος θα κερδίσει τις εντυπώσεις αλλά και θα βγάλει το περισσότερο γέλιο. Προετοιμαστείτε, λοιπόν, να γίνετε θύματα αλλά και θύτες καλοσχεδιασμένων φαρσών.

Καλή Διασκέδαση!


Life 1 Απριλίου

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως