Πώς βγήκε η φράση «πήγε η ψυχή μου στην Κούλουρη»

Πώς βγήκε η φράση «πήγε η ψυχή μου στην Κούλουρη»

Όταν θέλουμε να αναφερθούμε σε κάποιο γεγονός, που μας τρόμαξε πάρα πολύ, λέμε πως «πήγε η ψυχή μας στην Κούλουρη».

Γεώργιος Καραϊσκάκης: Ηθελε η ψυχή του να πάει στην Κούλουρη …


Α εκδοχή
Τα αρχαία χρόνια, η πόλη της Σαλαμίνας λεγόταν και «Κόλουρις». Καθώς το νησί αυτό βρίσκεται αρκετά κοντά στην Αθήνα, σε καιρό πολέμου, οι Αθηναίοι, όταν, αντιλαμβάνονταν ότι η πόλη τους κινδύνευε, έστελναν εκεί  για ασφάλεια,  τις γυναίκες και τα παιδιά, που δεν μπορούσαν να πολεμήσουν.
 
Με τα χρόνια, η λέξη «Κόλουρις» έγινε «Κούλουρη» και έφτασε μέχρι τις μέρες μας, στην έκφραση «πήγε η ψυχή μου στη Κούλουρη», που τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να αναφερθούμε σε κάποιο γεγονός, που μας τρόμαξε πάρα πολύ.
 
Β εκδοχή
Ο Νατσούλης δίνει  μια άλλη ερμηνεία σχετικά με την προέλευση της φράσης: Το 1563, ο αλγερινός πειρατής Αλή Μεμέτ επιτέθηκε στην Αίγινα. Οι κάτοικοι του νησιού κατάφυγαν (όπως οι αρχαίοι Αθηναίοι, μπροστά στον κίνδυνο των Περσών), στην Κούλουρη.
 
Μόνο δυο άντρες ξεχάστηκαν στο νησί. Ο Νικολός Βάιλας και ο Μηνάς Ανδριώτης. Τούτοι οι δυο κατάφεραν να κρυφτούν και να μη γίνουν  αντιληπτοί από τους πειρατές. Τη στιγμή, όμως, που οι Αλγερινοί ήταν έτοιμοι σηκώσουν κάνουν πανιά, ο Νικολός Βάιλας ανακαλύφθηκε και κυνηγήθηκε, γλιτώνοντας, όμως, τελικά, με το γρήγορο τρέξιμό του.
 
Όταν αργότερα, ο φίλος του τον ρώτησε αν φοβήθηκε, απάντησε: «Αν φοβήθηκα λέει; Η ψυχή μου είχε πάει στην Κούλουρη» (Υπάρχει μια λαϊκή δοξασία, πως τάχα η ψυχή του νεοπεθαμένου, για τρεις μέρες, φτερουγίζει κοντά στα προσφιλή της πρόσωπα).
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε