{ Life }

Πώς μισός τόνος κοκαΐνης άλλαξε ριζικά τη ζωή στο νησί του Σάο Μιγκέλ (Sao Miguel)


Κατηγορίες: Αυτό το ξέρατε;

Πώς μισός τόνος κοκαΐνης άλλαξε ριζικά τη ζωή στο νησί του Σάο Μιγκέλ (Sao Miguel)Το νησί του Σάο Μιγκέλ Sao Miguel, που βρίσκεται στον Ατλαντικό στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Αζορών και ανήκει στην Πορτογαλία, χαρακτηρίζεται ως «η Χαβάη του Ατλαντικού». 
Όμως το 2001 έγινε κάτι αναπάντεχο και η ζωή για τους κατοίκους του νησιού, άλλαξε για πάντα.  Eιδικότερα, στις 6 Ιουνίου, ντόπιοι είδαν ένα σκάφος, 12 μέτρων περίπου, να έχει παρασυρθεί κοντά στους απόκρημνους βράχους της περιοχής. Τους έκανε εντύπωση γιατί σε εκείνο το σημείο τα νερά ήταν ρηχά, οι παλίρροιες ισχυρές και οι βράχοι επικίνδυνοι. Φαντάστηκαν ότι θα είναι κάποιος ερασιτέχνης. Όμως στην πραγματικότητα ήταν ένας επαγγελματίας και μάλιστα με μεγάλη εμπειρία.
Αν και είχε εντολή να πάει το σκάφος στην Ισπανία, ο καιρός δεν του το επέτρεψε. Από τον άγριο καιρό έπαθε σοβαρή ζημιά το πηδάλιο και δεν μπορούσε να συνεχίσει. Έπρεπε να βρει ένα ασφαλές μέρος να αφήσει το σκάφος του μέχρι να μπορέσει να επισκευάσει το πηδάλιο.
Και βέβαια χωρίς κανένας να μην αντιληφθεί τι μετέφερε με το σκάφος. Γιατί μετέφερε καθαρή κοκαΐνη αξίας δεκάδων εκατομμυρίων.
 
Η ακτογραμμή του Σάο Μιγκέλ είναι γεμάτη σπηλιές. Έτσι, βρήκε μια σπηλιά και άρχισε να βγάζει την κοκαΐνη, η οποία βρισκόταν σε πακέτα με καουτσούκ σε μέγεθος τούβλου. Με δίκτυα και αλυσίδες τις έκρυψε στο βάθος της θάλασσας, μέχρι να επιστρέψει να τις πάρει.
Ο άγριος καιρός όμως έφερε  στην επιφάνεια της θάλασσας το παράνομο φορτίο του.
Σημειώνεται ότι στο νησί των 140.000 περίπου κατοίκων, η ζωή ήταν ήσυχη και ασφαλής.
Το πρόβλημα με τα ναρκωτικά ήταν μικρό έως ανύπαρκτο...μεχρι που εντοπίστηκαν τα πρώτα πακέτα...
Τα βρήκε ένας ψαράς. Η σκόνη που έβγαινε από τα πακέτα αρχικά του φάνηκε σαν αλεύρι και  αποφάσισε να ειδοποιήσει την αστυνομία.
Οι αρχές κατέγραψαν περίπου 270 πακέτα κοκαΐνης, βάρους 290 κιλών σε πρώτη φάση και οι καταγραφές συνεχίστηκαν με επόμενες ανακαλύψεις... . Σε διάστημα δύο εβδομάδων, έγιναν  11 καταγεγραμμένες κατασχέσεις, συνολικού ύψους 500 κιλών κοκαΐνης.
 
Δυστυχώς,  δεν δήλωσαν στις αρχές όλοι τα ευρήματά τους. Αρκετοί ντόπιοι έγιναν για ένα διάστημα έμποροι και άρχισαν να μεταφέρουν κοκαΐνη μέσα σε γαλακτοκομικά προϊόντα, κονσέρβες, ή ακόμη και κάλτσες.
Σύμφωνα με μια αστυνομική έκθεση δύο ψαράδες είχαν δει τον καπετάνιο του πλοίου να κρύβει την κοκαΐνη. Κανείς δεν ξέρει πόση ποσότητα μπόρεσαν να πάρουν ή πότε αλλά υπάρχουν πλέον θρυλικές ιστορίες μεταξύ των χρηστών του νησιού για αυτούς τους δύο ψαράδες. Πουλούσαν τόσο μεγάλη ποσότητα με τα αυτοκίνητό τους που τα καθίσματα είχαν γίνει λευκά από την πανάκριβη σκόνη. Άλλοι «πουλούσαν μπουκάλια μπύρας γεμάτα καθαρή κοκαΐνη». Κάθε ένα από αυτά περιείχε 150 γραμμάρια και κόστισε 20 ευρώ – πολλές εκατοντάδες φορές φθηνότερα από ό, τι θα κόστιζε αυτή η ποσότητα σήμερα στο Λονδίνο. Στις 25 Ιουνίου 2001, η τοπική εφημερίδα Açoriano Oriental, γράφει στο πρωτοσέλιδο: «Φόβοι της αστυνομίας για μαζική διακίνηση κοκαΐνης».
 
Το γεγονός ότι ήταν άμαθοι στην κοκαΐνη,  είχε ως αποτέλεσμα ότι δεν μπορούσαν να διαχειριστούν. Υπήρχαν φήμες ότι οι νοικοκυρές τηγάνιζαν τα ψάρια στην κοκαΐνη, θεωρώντας ότι ήταν αλεύρι και ότι οι παλιοί ψαράδες την έριχναν στους καφέδες τους, νομίζοντας ότι είναι ζάχαρη.
 
Το πιο καταστροφικό ήταν η χρήση. Υπήρχαν δύο τύποι κοκαΐνης που κυκλοφορούσαν πλέον στο Σάο Μιγκέλ: λευκή σκόνη -που ο κόσμος ήταν εξοικειωμένος με το πώς χρησιμοποιείται από τις ταινίες και την τηλεόραση. Υπήρχε όμως και με κρυσταλλική μορφή. Οι περισσότεροι σνίφαραν τη σκόνη, όμως την κοκαΐνη με την κρυσταλλική μορφή την διέλυαν σε νερό και την έπαιρναν ενδοφλέβια. «Μας έφερνε ευφορία. Αιωρούμασταν», λέει ένας πρώην χρήστης που παραδέχεται ότι εκείνο το διάστημα ο ίδιος και ένα άλλο μέλος της οικογένειας του είχαν καταναλώσει πάνω από ένα κιλό σε ένα μήνα. Ένας αστυνομικός είπε στον Guardian μια  ιστορία ενός άντρα που είχε φτιάξει έναν αυτοσχέδιο ορό με κοκαΐνη και «φτιαχνόταν» στο σπίτι του για μέρες.
 
Η ανάλυση που έγινε αργότερα στην κοκαΐνη έδειξε ότι ήταν 80% καθαρή. Αυτό, εκτός από επικίνδυνη, την έκανε και πολύ εθιστική. Τις πρώτες ημέρες του ασυνήθιστου ευρήματος, πολλοί κάτοικοι κατέκλυσαν το νοσοκομείο με συμπτώματα που έμοιαζαν με καρδιακή προσβολή ή έφθασαν χωρίς τις αισθήσεις τους.
 
Σχεδόν 20 χρόνια μετά, μεγάλο μέρος του πληθυσμού παλεύει με την εξάρτηση.
Οι χρήστες που μίλησαν στον Guardian είπαν ότι μετά την άφιξη του σκάφους και του φορτίου του, κάποιοι πλούτισαν κάνοντας στην συνέχεια επιχειρήσεις, αλλά άλλοι παλεύουν μια ζωή με την εξάρτηση.  Γιατί η συγκεκριμένη κοκαΐνη, λόγω της μεγάλης καθαρότητάς της, προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση και έτσι άρχισαν να παίρνουν άλλα ναρκωτικά για να μειώσουν τα συμπτώματα όταν προσπαθούσαν να την κόψουν. 
 
Με πληροφορίες από την Guardian
 

:TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ___