Πώς να ακονίσετε το Μυαλό σας με Εργαλεία του 21ου αιώνα – Μη συμβατικές Μέθοδοι

Πώς να ακονίσετε το Μυαλό σας με Εργαλεία του 21ου αιώνα – Μη συμβατικές Μέθοδοι

Όλοι αισθανόμαστε κάποιες φορές αδύναμοι να πάρουμε μια απλή απόφαση, φορτωμένοι με χίλιες δυο σκέψεις και άγχη της καθημερινότητας που μας εμποδίζουν να σκεφτούμε καθαρά. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε μπορεί να αλλάξει εάν μάθουμε να εξασκούμε τον εγκέφαλό μας πραγματοποιώντας νοητικές ασκήσεις που κρατούν το μυαλό μας σε εγρήγορση και βελτιώνουν την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις. Πέρα από τους συμβατικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτό, όπως η εκπαίδευση στο σχολείο, υπάρχουν και λιγότερο συμβατικοί τρόποι που αξιοποιούν τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Μερικούς από αυτούς σας παρουσιάζουμε παρακάτω:

Λύστε Ειδικά Σχεδιασμένους Γρίφους

Τεχνολογικές εταιρείες όπως η Lumosity προσφέρουν εξαιρετικές, καθημερινές δραστηριότητες εκπαίδευσης του εγκεφάλου. Αυτό γίνεται κυρίως με γρίφους και παζλ, σχεδιασμένα από ειδικούς επιστήμονες με σκοπό την ανάπτυξη των νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου σε μακροπρόθεσμη βάση. Μια ομάδα νευρολόγων-ερευνητών του Πανεπιστημίου του Berkeley ανέπτυξε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο πείραμα με επιτυχημένα αποτελέσματα. Παρόμοια πάζλ και γρίφους που εκπαιδεύουν τον εγκέφαλο μπορεί ωστόσο να βρει κανείς και σε πολλές άλλες τοποθεσίες στον παγκόσμιο ιστό, αλλά και σε εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα.

Μια σχετική εφαρμογή που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι το Eidetic το οποίο σας βοηθά να απομνημονεύσετε από τηλεφωνικά νούμερα ως ενδιαφέρουσες λέξεις και γεγονότα με πολύ ευχάριστο τρόπο. Εναλλακτικά, ένα ελληνικό online παιχνίδι με γρίφους το Twelve Clues μας κρατά σε εγρήγορση, δημιουργώντας μία νέα δοκιμασία για τους παίκτες κάθε μήνα.

Ξαφνιάστε τον Εγκέφαλό σας

Προσπαθήστε να πραγματοποιήσετε απλές καθημερινές δραστηριότητες με το αριστερό σας χέρι αν είστε δεξιόχειρες ή με το δεξί σας αν είστε αριστερόχειρες. Προσπαθήστε για παράδειγμα να φάτε ή να πλύνετε τα δόντια σας και θα δείτε πόσο δύσκολο είναι. Η διαδικασία αυτή, επαναλαμβανόμενη σε τακτά χρονικά διαστήματα βάζει σε κατάσταση εκπαίδευσης τον εγκέφαλό σας, και έχει γενικότερα θετικές συνέπειες στη βελτίωση τόσο των νοητικών όσο και των σωματικών δεξιοτήτων, όπως αναφέρουν σε σχετική έρευνα Γερμανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λειψίας.

Δοκιμάστε απλά να αλλάξετε τις συνήθειές σας ακόμη και όσον αφορά πολύ απλά πράγματα, όπως το να φοράτε το ρολόι σας στο δεξί σας χέρι (εφόσον είστε δεξιόχειρες). Αν πάλι χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια για να τα καταφέρετε, η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να σας βοηθήσει και εδώ. Η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα Become Ambidextrous (Γίνετε Αμφιδέξιοι), υποστηρίζει ότι μπορεί να σας διδάξει μέσω απλών παιχνιδιών πώς να χρησιμοποιείτε και τα δύο σας χέρια στις καθημερινές σας ασχολίες.

Παίξτε Επιτραπέζια Παιχνίδια και Παιχνίδια με Κάρτες

Σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό ιατρικό περιοδικό BMJ Open, τα επιτραπέζια παιχνίδια μπορούν να προσφέρουν συστηματική εξάσκηση του μυαλού, ακόμα και να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό παθήσεις του εγκεφάλου όπως η άνοια. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που συμμετέχουν κατά τον ελεύθερό τους χρόνο σε δραστηριότητες που διεγείρουν τον εγκέφαλο, και συγκεκριμένα, σε επιτραπέζια παιχνίδια, έχουν κατά 15% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με όσους δεν κάνουν το ίδιο.

Άλλωστε, υπάρχουν παιχνίδια που μπορούν να διεγείρουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Τα παιχνίδια Πόκερ για παράδειγμα απαιτούν οι παίχτες να έχουν εξελιγμένη την ικανότητα να μπορούν να διαπιστώνουν τα τρωτά σημεία του αντιπάλου τους, να σκέφτονται λογικά, να διατηρούν την συγκέντρωσή τους και να επιλύουν δύσκολα προβλήματα με πολλούς άγνωστους παράγοντες κάτω από πιεστικές συνθήκες. Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Κολέγιο Ντάρτμουθ των Ηνωμένων Πολιτειών που παρουσίασε στην ιστοσελίδα του Το Βήμα, αυτές οι ανώτερες γνωσιακές λειτουργίες είναι συνδεδεμένες με το λεγόμενο «μετωπιαίο βρεγματικό δίκτυο» του εγκεφάλου. Αναπτύσσοντας τις λειτουργίες αυτές, ενισχύουμε το εγκεφαλικό δίκτυο. Αυτό, άλλωστε, μπορεί να γίνει εύκολα σήμερα χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, αφού υπάρχουν διαθέσιμες πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως η PokerStars, που προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά παιχνίδια όπως stud, Hold?em and Omaha, όπου μπορεί κανείς να μάθει και να παίξει Πόκερ απέναντι σε εκατομμύρια παίκτες από όλον τον κόσμο, εξασκώντας την συλλογιστική ικανότητα του εγκεφάλου.

Αποφύγετε να βλέπετε Τηλεόραση

Η σύγχρονη τεχνολογία όμως φαίνεται ότι δεν έχει μόνο θετικές επιπτώσεις στην εγκεφαλική δραστηριότητα. Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων μπορεί να είναι επιβλαβής, αναφέρει μελέτη αμερικανών επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο που δημοσίευσε το διαδικτυακό περιοδικό Science Daily. Έχοντας εξετάσει δείγμα 4.000 ανθρώπων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης για 4 ή περισσότερες ώρες την ημέρα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Σε μια άλλη, παραπλήσια έρευνα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Iowa State αναφέρουν ότι μαθητές που έβλεπαν περισσότερες από 2 ώρες τηλεόρασης την ημέρα εμφάνισαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν Σύνδρομο Ελλειμματικής προσοχής (ADHD). Τελικά, φαίνεται ότι ο χαρακτηρισμός «χαζοκούτι» μπορεί να έχει κάποια βάση στην πραγματικότητα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τη σύγχρονη τεχνολογία με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφύγουμε τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις.  Άλλωστε, ένας επιπλέον λόγος να βγάλετε την τηλεόραση από τη πρίζα είναι για να αποφύγετε να γίνετε μοναχικοί.

Κόψτε το Κάπνισμα

Τέλος, οι επιστημονικές έρευνες του 21ου αιώνα καταδεικνύουν τις βλαπτικές συνέπειες του καπνού και όσον αφορά στην εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Michigan, το μακροχρόνιο κάπνισμα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις νοητικές λειτουργίες των καπνιστών. Σε μελέτη τεστ IQ σε 172 άνδρες, φάνηκε καθαρά ότι όσοι κάπνιζαν συστηματικά είχαν χαμηλότερες επιδόσεις. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι το κάπνισμα ρίχνει την ταχύτητα των αντιδράσεων και των αποφάσεων και παράλληλα το ποσοστό ακρίβειας. Σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ τα ευρήματα των Αμερικανών φάνηκε να επιβεβαιώνονται. Σε μετρήσεις IQ 20.000 ανδρών του ισραηλινού στρατού ηλικίας 18-21 ετών, όσοι κάπνιζαν τουλάχιστον ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα είχαν κατά μέσο όρο επίδοση 90 στα τεστ, σε αντίθεση με τον μέσο όρο του 101 των μη καπνιζόντων (το μέσο σκορ σε υγιείς ενήλικες είναι ανάμεσα σε 84 και 115).

Ας αξιοποιήσουμε επομένως την σύγχρονη τεχνολογία και τις εξελίξεις στην επιστήμη προς το συμφέρον μας, και κυρίως προς το συμφέρον του εγκεφάλου μας. 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως