Πώς να λύνουμε προβλήματα

Πώς να λύνουμε προβλήματα

Αρχαία κλειδιά για τα προβλήματα του σήμερα

Τα καθημερινά προβλήματα, όποιας φύσης κι αν είναι αυτά, δημιουργούν ένα δυσάρεστο αίσθημα στη ζωή μας. Κανείς μας δεν επιθυμεί να τα έχει, όλοι μας προσπαθούμε, καθένας και καθεμιά με τον δικό του τρόπο, να τα λύσουμε ή να προνοήσουμε για την μελλοντική τους εμφάνιση.
Τι είναι όμως στα αλήθεια αυτό που προκαλεί τα προβλήματα; Εφόσον κανείς δεν θέλει να τα αντιμετωπίζει μέσα στη ζωή του, από πού προέρχεται η αιτία, η ρίζα της ύπαρξης τους; Υπάρχουν καταστάσεις που είναι πρόβλημα για κάποιον και για κάποιον άλλο δεν είναι; Όλα μας τα προβλήματα υφίστανται στα αλήθεια, στην δομή και την δυναμική που πιστεύουμε ή πρόκειται για εσφαλμένες ιδέες που μας εγκλωβίζουν;
Και σε αυτό το ζήτημα απαιτείται η συνδρομή της γνωστικής φιλοσοφίας. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του καθηγητή ιατρικής Δρ Jon Kabat-Zinn, ότι: «Η Συνειδητότητα επιλύει όλα τα προβλήματα».      
Χρησιμοποιώντας τον διαλογισμό και την πρακτική της αυτοπαρατήρησης, που αναλύσαμε σε προηγούμενα άρθρα μας που δημοσιεύτηκαν στο φιλόξενο cityportal.gr, μπορούμε να εκλάβουμε ως αξίωμα ότι ένα πρόβλημα δεν είναι τίποτα άλλο από μια διανοητική μορφή με δυο πόλους, ένα θετικό και ένα αρνητικό. Αυτές οι διανοητικές μορφές δημιουργούνται  και τρέφονται αποκλειστικά από το νου μας και σαν συνέπεια τους αναγνωρίζουμε τη δυσαρέσκεια μας απέναντι σε γεγονότα και πρόσωπα.
Οι αρνητικές σκέψεις, η ανασφάλεια, η αυτοαγάπη, η φαντασίωση είναι μόνο λίγες από τις αιτίες που δημιουργούνται διάφορα προβλήματα. Η ταύτιση με αρνητικές σκέψεις, με διάφορα συναισθήματα, με την διαμόρφωση της προσωπικότητας μας αλλά και με αυτό που ορίζει ο καθένας, υποκειμενικά, ως πραγματικότητα εγκλωβίζει το άτομο μέσα σε σύνθετες, νοητικά και συναισθηματικά καταστάσεις, οι οποίες στη συνέχεια εκδηλώνονται ασυνείδητα εντός της ψυχολογικής του χώρας. Αυτή η αέναη μηχανική διαδικασία παράγει προβλήματα ακόμη και τις ώρες που κοιμόμαστε. Κανείς δεν ξέρει πότε θα δοθεί το κατάλληλο ερέθισμα για να βγει στην επιφάνεια ένα νέο πρόβλημα ή να επανεμφανιστεί ένα πρόβλημα του παρελθόντος.
Η διάλυση των προβλημάτων μας ως δια μαγείας θα ήταν ιδανική, παρ όλα αυτά η πραγματικότητα απαιτεί την δική μας προσπάθεια, την δική μας δράση για να φτάσει κανείς στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτή η δράση  θα είχε σαν αποτέλεσμα την αλλαγή ολόκληρης της ζωής μας και την κατανόηση του εσωτερικού μας κόσμου.
Όταν αυτοπαρατηρούμαστε, όταν μαθαίνουμε να ζούμε από στιγμή σε στιγμή, χωρίς να διαδικαζόμαστε στο παρελθόν ή στο μέλλον είναι σίγουρο ότι δεν θα δημιουργούμε πλέον άλλα προβλήματα στον εαυτό μας. Χρειάζεται να καταλάβουμε ότι η ανησυχία καταστρέφει το μυαλό. Την ανησυχία τη δημιουργεί το μυαλό που είναι εμφιαλωμένο στο πρόβλημα. Είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα (με τους δύο πόλους, θετικό και αρνητικό), δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια διανοητική μορφή, η οποία δημιουργεί εσωτερικές συγκρούσεις και τότε έρχεται η ανησυχία που καταστρέφει το νου.
Με την αυτοπαρατήρηση στόχος είναι να ερευνάται η αιτία του προβλήματος και όχι το φαινόμενο. Να ανακαλυφθούν τα «ψυχικά ακόλουθα» ή «Εγώ» που υπάρχουν στον ανθρώπινο ψυχισμό και τα οποία κρύβονται πίσω από τις διχόνοιες, από τον φόβο, τα άγχη κ.ο.κ. Να βρεθεί ο αληθινός ένοχος που ωθεί τον σύζυγο να πληγώσει τη σύζυγο, αυτός που δημιουργεί ψυχολογικά τις συνθήκες ώστε κάποιος να φτάσει εξαπατήσει κάποιον άλλο για το κέρδος ή όπως περιέγραψε περιεκτικά ο Δρ Σαμαέλ Αούν Βεόρ: «Το Εγώ που ορκίζεται αιώνια αγάπη, σε άλλη στιγμή αντικαθίσταται από ένα άλλο Εγώ που επιθυμεί κάποιο άλλο άτομο»
Και συμπληρώνει: «Προφανώς, αυτή ή εκείνη αρνητική σκέψη προέρχεται από οποιοδήποτε «Εγώ» που σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή έχει χρησιμοποιήσει καταχρηστικά το διανοητικό μας. Αρνητικές σκέψεις υπάρχουν διαφόρων ειδών: υποθετικές, δυσπιστίας, κακής θέλησης προς κάποιο πρόσωπο, παθιασμένης ζήλειας, θρησκευτικής ζήλειας, πολιτικής ζήλειας, ζήλειας για φίλους ή οικογενειακού τύπου, απληστίας, λαγνείας, εκδίκησης, θυμού, υπερηφάνειας, φθόνου, εκδίκησης, κλοπής, μοιχείας, τεμπελιάς, λαιμαργίας, κλπ. Σαν αποτέλεσμα ή αποκορύφωμα των προηγουμένων, καταλήγει παράλογο να ταυτιζόμαστε με τις αρνητικές σκέψεις. Μιας και δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αποτέλεσμα χωρίς αιτία, βεβαιώνουμε επισήμως ότι ποτέ δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια σκέψη από μόνη της, από μια στιγμιαία γέννηση. Η σχέση ανάμεσα σε σκεπτόμενο και σκέψη είναι προφανής, κάθε αρνητική σκέψη έχει την καταγωγή της σε ένα διαφορετικό σκεπτόμενο. Αναντίρρητα, μέσα στον καθένα από εμάς υπάρχουν αρκετοί σκεπτόμενοι. Ωστόσο κάθε ένας από αυτούς, αν και είναι μόνο ένα μέρος, πιστεύει ότι είναι τα πάντα σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή… Εκείνος που δεν ζει σε κατάσταση επαγρύπνησης, επιφυλακής, πιστεύοντας ότι σκέπτεται, ταυτίζεται εύκολα με οποιαδήποτε αρνητική σκέψη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να ενδυναμώνει -δυστυχώς- την μοχθηρή δύναμη του «αρνητικού Εγώ» αυτουργού της αντίστοιχης σκέψης. Όσο περισσότερο ταυτιζόμαστε με μια αρνητική σκέψη, τόσο πιο σκλάβοι θα είμαστε στο αντίστοιχο «Εγώ» που τη χαρακτηρίζει». 
Τι να κάνουμε για να θυσιάσουμε αυτόν τον πόνο; Υπάρχει ένας τρόπος να το κάνουμε, η αυτό-εξερεύνηση του εαυτού. Φθάνοντας στο συμπέρασμα ότι είναι κάποια «Εγώ» που έχουν προκαλέσει τον πόνο, πρέπει να δουλεύουμε για να τα εξαλείφουμε και ο πόνος θα εξαφανίζεται, θα εξαλείφεται. Γιατί; Γιατί έχει θυσιαστεί και αυτό φέρνει μια αύξηση της Συνείδησης, γιατί εκείνες οι ενέργειες που ήταν μπλεγμένες μέσα στον πόνο, θα ελευθερωθούν. Αυτό φέρνει, όχι μόνο την ειρήνη στην ήρεμη καρδιά, αλλά και μια αύξηση της Συνείδησης, μια ανάπτυξη της Συνείδησης.
Βέβαια, αυτή η δουλειά είναι σκληρή γιατί καλούμαστε να πάμε ενάντια στον εαυτό μας. Είναι κάτι πολύ σκληρό, αλλά πιθανόν να αξίζει τον κόπο να πηγαίνει κάποιος συνειδητά κόντρα στις επιθυμίες του, για τα αποτελέσματα που θα έρθουν.
Περισσότερα για το «Πώς να λύνουμε προβλήματα» μπορείτε να μάθετε παρακολουθώντας τον νέο κύκλο διαλέξεων του Γεωφιλοσοφικού Συλλόγου Ανθρωπολογικών και Πολιτιστικών Μελετών AGEAC:   Νέος κύκλος Διαδικτυακών μαθημάτων Αυτογνωσίας – Η παρακολούθηση όλων των διαλέξεων είναι δωρεάν
Τα δωρεάν μαθήματα ξεκινούν τις επόμενες μέρες και θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, Διαδικτυακά στις 19.30 Η παρακολούθηση όλων των διαλέξεων είναι δωρεάν. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα και να εγγραφείτε μέσω της ιστοσελίδας https://ageac.org/el