Πως συνδέονται οι Ινδιάνοι με την «Ημέρα των Ευχαριστιών»

Πως συνδέονται οι Ινδιάνοι με την «Ημέρα των Ευχαριστιών»

Η ιστορία της εξόντωσης των Ινδιάνικων φυλών συνεχίζεται μετά από 400 χρόνια

H «Ημέρα των Ευχαριστιών» στις ΗΠΑ είναι μία γιορτή που κουβαλά στην πλάτη της κάποιους αιώνες. Αν και οι περισσότεροι Αμερικάνοι την συνδυάζουν με το κλίμα των χριστουγεννιάτικων εορτών που ακολουθεί, τρώγοντας την καθιερωμένη γαλοπούλα δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, εκείνο που παραμένει δυστυχώς άγνωστο τόσο στους αμερικανούς πολίτες όσο και στον υπόλοιπό κόσμο είναι ο σύνδεσμος αυτής της γιορτής με τους πραγματικούς Αμερικανούς της ηπείρου, δηλ. τους γηγενείς Ινδιάνους.

 
Για την ιστορία της Ημέρας των Ευχαριστιών, μία ινδιάνικη φυλή όντως έφαγε μαζί με τους Pilgrims ( Άγγλοι μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στην αποικία του Πλύμουθ της Μασαχουσέτης) το 1621, υπογράφοντας μάλιστα συνθήκη ειρήνης με τους αποικιοκράτες. Η συνθήκη ειρήνης δεν ήταν δείγμα καλής γειτονίας αλλά περισσότερο έναν τρόπος για να κρατηθούν στην ζωή οι Ινδιάνοι, η οποία μάλιστα «έσπασε» σε σύντομο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να αποδεκατιστούν χιλιάδες Ινδιάνοι και να χάσουν τα εδάφη τους.

 
Περίπου 400 χρόνια αργότερα, κατά τους εορτασμούς στης συγκεκριμένης μέρας, η φυλή των Mashpee Wampanoag αγωνίζεται για τα χαμένα εδάφη της και την ιστορία της, που πηγαίνει 12.000 χρόνια πίσω στον χρόνο, καθώς ακόμα και σήμερα οι ομοσπονδιακές αρχές δεν έχουν «καταλήξει» αν όντως η φυλή αυτή πρέπει να φέρει το τίτλο «Ινδιάνοι».

 
Οι κοινωνικοί αγώνες τους δεν αφορούν μονάχα την δική τους φυλή αλλά αποτελούν σημαία για όλους τους γηγενείς Ινδιάνους της Αμερικής. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων τους σημαίνει μία θέση στην ιστορία του τόπου, το δικαίωμα να ασκούν τις εθιμοτυπίες τους αλλά και πιο πρακτικά ζητήματα, όπως να έχουν το δικό τους σχολείο, να μπορούν να ζήσουν καλλιεργώντας την γη τους, να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

 
Αν και ο αγώνας τους δεν είναι πρόσφατος αλλά συνεχίζεται εδώ και χρόνια, έχει πάρει διαστάσεις καθώς κάποιοι «μη γηγενείς» έχουν δώσει σημασία στο ζήτημα. Ωστόσο, οι όποιες δικαστικές δικαιώσεις ακολουθούν μία παράξενη πορεία του «εγκρίνω» και «αποσύρω». Το 2015 για παράδειγμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει – και όχι να χαρίσει- 300 στρέμματα  γης στην Μασαχουσέτη. Επίσης τους είχε δώσει άδειες να χτίσουν σπίτια, σχολεία κτλ.
Η απόφαση μπήκε στον πάγο το 2018, μετά από μήνυση που κατέθεσαν κάτοικοι της περιοχής και το 2020 η πολιτεία αποφάσισε να ανακαλέσει πλήρως την αρχική έγκριση, αφήνοντας τους Ινδιάνους μετέωρους.
 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως