Πυλαία ρέμα Κυψέλης

Πυλαία: Συνεχείς κατολισθήσεις - κινδυνεύουν σπίτια (ΦΩΤΟ)

Εδώ και τουλάχιστον μια επταετία, οι κατολισθήσεις και οι αποκολλήσεις χώματος από το πρανές πάνω στο οποίο είναι χτισμένα σπίτια  στην περιοχή της Πυλαίας Θεσσαλονίκης είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ιδιαίτερα μετά από κακοκαιρίες και νεροποντές. Τα πράγματα πλέον φαίνονται να έχουν ”ξεφύγει” με τους κατοίκους να ανησυχούν όχι μόνο για την περιουσία τους αλλά και για την ίδια τους τη ζωή.

Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου σε έγγραφο της (45032/1.12.2017) «…τα πρανή της περιφερειακής τάφρου Θεσσαλονίκης, σε μήκος 200 μ. περίπου, κατάντη του τεχνικού διέλευσης της οδού Μ. Αλεξάνδρου στη Δ.Ε. Πυλαίας παρουσιάζουν συνεχείς κατολισθήσεις. Το φαινόμενο αυτό επιδεινώνεται με τον χρόνο και έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος ευστάθειας τόσο της οδού Καραϊσκάκη (δυτικό πρανές), όσο και των οικοδομών επί της οδού Θεσσαλονίκης (ανατολικό πρανές). Σε πρόσφατη αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από υπαλλήλους της Υπηρεσίας μας, διαπιστώθηκε ότι επιπλέον χωμάτινοι όγκοι του ανατολικού πρανούς, στη θέση της μεγάλης κατολίσθησης του 2014, έχουν αποκολληθεί και με την πάροδο του χρόνου και τις βροχοπτώσεις θα πέσουν. Ακόμη, έχουν παρουσιαστεί ρωγμές στο οδόστρωμα της οδού Καραϊσκάκη, οι οποίες σφραγίστηκαν άμεσα έτσι ώστε να αποφευχθεί η εισροή υδάτων στο σώμα του πρανούς για την αποτροπή γραμμή ολίσθησης».

Ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη έχει γνωστοποιήσει το πρόβλημα σε όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να προβούν άμεσα σε έργα αντιστήριξης. Το πρόβλημα που είδε πρόσφατα ξανά το φως της δημοσιότητας εντοπίζεται στις οδούς Καραϊσκάκη και Θεσσαλονίκης στο ρέμα Κυψέλης και υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι ενέργειες του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη

Ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης έστειλε επανειλημμένα επιστολές στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στην περιφέρεια και στους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες, κεντρικής Μακεδονίας, απευθύνοντας έκκληση να προχωρήσουν στα αναγκαία έργα με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος.

Οι ενέργειες Κ. Καρπούζη – Δημιουργικής αλλαγής

Το cityportal επικοινώνησε για το ζήτημα με τον Κ. Καρπούζη επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Δημιουργική Αλλαγή” ο οποίος μας δήλωσε τα εξής για τα μείζονα προβλήματα της περιοχής στο ρέμα Κυψέλης:

”Το 2019 είχαμε έρθει σε επαφή με μια επιτροπή κατοίκων που είχαν τρομοκρατηθεί με την κατάσταση. Βοηθήσαμε στη συλλογή υπογραφών ώστε να βρεθεί λύση στο ζήτημα.

Το καλοκαίρι μετά τη μεγάλη νεροποντή που έπληξε τη Θεσσαλονίκη, επιδεινώθηκε το πρόβλημα στην περιοχή και συγκεκριμένα τις οδούς Καραΐσκάκη και Θεσσαλονίκης.  Ήρθαμε εκ νέου σε επαφή με τους κάτοικους  που πλημμύρισαν τα σπίτια τους και ζητήσαμε μαζί με τους δημότες τουλάχιστον τον καθαρισμό του ρέματος κυψέλης. Γίνεται αυτό το διάστημα. Μάλιστα έχει σταλεί και επιστολή από τους κατοίκους τον Σεπτέμβρη σε συνεργασία με την παράταξή μας στους αρμόδιους φορείς της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας”.

Καθαρισμός ρέματος Κυψέλης
Καθαρισμός ρέματος Κυψέλης
Καθαρισμός ρέματος Κυψέλης
Καθαρισμός ρέματος Κυψέλης

Τα εύλογα ερωτήματα

  • Γιατί χτίστηκαν σπίτια τόσο κοντά στο ρέμα; Δεν θα έπρεπε να προβλεφθούν κάποιες καταστάσεις;
  • Δεν θα έπρεπε να γίνουν πρώτα τα αντιπλημμυρικά έργα;Ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας μίλησε τον Φεβρουάριο του 2022 για τη διευθέτηση του ρέματος Κυψέλης στην Πυλαία, η οποία εντάχθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και διασφαλίστηκε έτσι η χρηματοδότηση της παρέμβασης. Μάλιστα, από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη,  ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει σχετική μελέτη για αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή, όπως έγινε με το ρέμα Σταγειρίτη, Ελαιόρεμα κτλ, που δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει, λόγω κολλήματος χρηματοδότησης, παρόλο που υπάρχουν αποκολλήσεις εδάφους και κινδυνεύουν ζωές. Πότε θα γίνει αυτό;

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων (ΔΑΕΕ) του Υπ. Υποδομών & Μεταφορών, σε έγγραφο της 16.1.2018 (ΔΑΕΕα/5/Φ,ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ), αναφέρει:  … 3.Όσον αφορά την περιφερειακή τάφρου στη Δ.Ε. Πυλαίας, σας ενημερώνουμε ότι η υπηρεσία μας προγραμματίζει για το έτος 2018 τη δημοπράτηση της μελέτης με τίτλο: «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ Ε.Π. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΕΡΓΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ», προϋπολογισμού 3.000.000 €.

Στις 19.04.2019 δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η έγκριση δέσμευσης προϋπολογισμού ποσού 3.000.000,00 ευρώ (με ΦΠΑ 24%) σε βάρος του ενάριθμου 2017ΣΜ07200010 της ΣΑΜ 072 για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης εκπόνησης μελέτης με τίτλο «Μελέτη
Αντιπλημμυρικής Θωράκισης Ε.Π. Θεσσαλονίκης με Έργα Διευθέτησης
της Περιφερειακής Τάφρου και Συμβαλλόντων Ρεμάτων».

Διαβάστε τη σχετική απόφαση  Ω3Ω7465ΧΘΞ-53Μ