Πύργος του Άιφελ | Παρίσι | Online

Πύργος του Άιφελ | Παρίσι | Online

Ο πύργος του Άιφελ (La Tour Eiffel)  από τον Gustave Eiffel για την Πανεπιστημιακή Έκθεση του 1889 (για να γιορτάσουν τα 100 χρόνια από τη Γαλλική Επανάσταση). Είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού. Η κατασκευή του έγινε σε 2 χρόνια, 2 μήνες και 5 ημέρες και ήταν ένα πραγματικό τεχνικό και αρχιτεκτονικό επίτευγμα .Με ύψος 324 μέτρα (300 χωρίς την κεραία) ήταν το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο μέχρι που το ξεπέρασε το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ της Νέας Υόρκης το 1931. Έχει βάρος 10.000 τόνους και η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή, ώστε παρεκκλίνει μόλις έως 7,5 εκατοστά με σφοδρό άνεμο.
 
Online | Πύργος του Άιφελ

Δέχεται σχεδόν 7 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο και είναι το μνημείο με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο

Όταν κατασκευάστηκε, πολλοί είχαν την άποψη πως ήταν αντιαισθητικός και για πολλού μήνες οι εφημερίδες φιλοξενούσαν  οργισμένες επιστολές από την καλλιτεχνική κοινότητα του Παρισιού.
Ο μυθιστοριογράφος Γκυ ντε Μωπασσάν λέγεται ότι έτρωγε το μεσημεριανό του γεύμα στο εστιατόριο του Πύργου κάθε μέρα. Όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε ότι ήταν το μοναδικό μέρος στο Παρίσι, από όπου κάποιος δεν μπορούσε να δει τον πύργο. Ενώ, ο ποιητής Πολ Βερλαιν άλλαζε δρόμο για να μην τον βλέπει. 
 
Ο Άιφελ είχε πάρει άδεια για να σταθεί ο πύργος επί 20 έτη· προοριζόταν για να διαλυθεί το 1909. Η πόλη είχε προγραμματίσει να τoν γκρεμίσει αλλά επειδή ο πύργος αποδείχτηκε χρήσιμος για σκοπούς επικοινωνίας, επετράπη η παραμονή του και μετά τη λήξη της άδειας. 
 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως