τραπέζι με φαγητά και κρασί

Rediviva Cucina Povera: Μία «αναγεννημένη κουζίνα των φτωχών» στην Άνω Πόλη

Το ιδανικό μπαλκόνι για το γεύμα σου

Το 2015 μία παρέα φίλων που αγαπούσαν τον εναλλακτικό τρόπο ζωής, τη φύση και τα προϊόντα της, αλλά και με βαθιά εμπειρία στις γεύσεις ανατολής κι όχι μόνο, άνοιξαν συνεταιριστικά στην Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 70, στην Άνω Πόλη, τη «Rediviva Cucina Povera», ένα εστιατόριο πραγματικά μοναδικό στη Θεσσαλονίκη.

Στην ιστορική γειτονιά του Τσιναρίου, λίγα μέτρα από τον πλάτανο σήμα κατατεθέν της περιοχής της περιοχής και την οθωμανική βρύση του Μουράτ Β’, το φωτεινό, πολύχρωμο αυτό εστιατόριο ήρθε να ταιριάξει απόλυτα με το χαρακτήρα του σημείου και να προσφέρει μοναδικά γεύματα στο όμορφο, πολύχρωμο και κατάφυτο μπαλκόνι του, πάντα στολισμένο με λουλούδια.

εξωτερικός χώρος καταστήματοςεξωτερικός χώρος καταστήματος

Ακολουθώντας τον ανήφορο από το κέντρο προς την Άνω Πόλη, από τη γειτονική Ολυμπιάδος και προς το Τσινάρι, η Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου θα σε βγάλει ακριβώς μπροστά στο «Rediviva Cucina Povera», εκεί όπου παλιά λειτουργούσε το ιστορικό καφενείο του Λάμπρου – ο σημερινός εσωτερικός χώρος του εστιατορίου – και το πρώην καφενείο Μπαϊρακτάρη – η εξωτερική, υπερυψωμένη αυλή του.

εξωτερικός χώρος καταστήματος

Και οι δύο αυτοί χώροι φτιάχτηκαν με πολλή προσωπική δουλειά και μεράκι και στολίστηκαν με κυρίαρχο διακοσμητικό στοιχείο τα βαζάκια με τα προϊόντα που φτιάχνουν οι ίδιοι επί τόπου και διάφορα καλλωπιστικά φυτά στον εξωτερικό χώρο.

εξωτερικός χώρος καταστήματος

«Rediviva Cucina Povera» σημαίνει «ταπεινή κουζίνα» κι αυτό ακριβώς ήταν και η φιλοσοφία από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το ιδιαίτερο αυτό εστιατόριο, στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας: απλές συνταγές, καμωμένες με φρέσκα υλικά, γεύσεις ξεχασμένες που προέρχονται από τα τεφτέρια των γιαγιάδων.

κολοκύθια

Τα υλικά προέρχονται, σε μεγάλο βαθμό, από ιδιόκτητο μπαξέ των ανθρώπων του εστιατορίου στο Χορτιάτη. Οι ίδιοι παραμένουν πιστοί στην παράδοση και μας παρουσιάζουν συνταγές όπως οι γεμιστοί κολοκυθανθοί που κρατούν από το νησί της Λέσβου, οι μπακαλιαροκεφτέδες με μολόχα κι άφθονα προϊόντα παρασκευασμένα από τους ίδιους, με ό,τι δεν αξιοποιείται άμεσα: τουρσιά, μαρμελάδες, τσάτνεϊ, θα τα δείτε να παρασκευάζονται στο εσωτερικό του εστιατορίου δια χειρός και δεν είναι λίγες οι φορές που η ματιά σας θα «πιάσει», όπως περνάτε από έξω, αραδιασμένα κρίταμα, καρύδια, τοματίνια κι άλλα καλούδια, που αργά ή γρήγορα, θα φτάσουν στο τραπέζι σας.

κολοκύθια

Μεσογειακή κουζίνα, με «ταπεινά» υλικά

Εδώ θα βρεις μεσογειακή κουζίνα με απλά, «ταπεινά» υλικά, συλλεγμένα απευθείας από τη φύση – το χωράφι, το δάσος, τη θάλασσα – μαγειρεμένα με δημιουργική προσέγγιση και φαντασία.

κολοκύθια

Το μενού αλλάζει ανάλογα με τις εποχές του χρόνου: το καλοκαίρι κυριαρχούν οι κολοκυθανθοί, δικά τους λαχανικά από τον κήπο τους στο Χορτιάτη, βρώσιμα άνθη – βιολέτες, καλέντουλα, καπουτσίνοι, μποράγκο – βλίτα, γλιστρίδα και φρέσκια ρίγανη, που δημιουργούν πρωτότυπα πιάτα και γευστικές σαλάτες.

λουλούδια κολοκύθιαλουλούδια κολοκύθια

Το φθινόπωρο όψιμα κι εποχιακά λαχανικά αλλά και όσα άγρια χόρτα αψηφούν τις παγωνιές. Στο τέλος του χειμώνα και την άνοιξη, που η φύση οργιάζει, μια μεγάλη ποικιλία άγριων χόρτων – όπως μυρώνια, καυκαλήθρες,  παπαρούνες, τσουκνίδες,  μάραθος, άγριο μαρούλι, ταραξάκο, κολλτσίδα –  αξιοποιούνται και δημιουργούν μοναδικά εδέσματα, συχνά παντρεμένα με ψάρι ή κρέας.

κολοκύθες

Έτσι, στα τραπέζια του «Rediviva Cucina Povera» θα βρεις ανατολίτικες γεύσεις με δικές τους, ευφάνταστες προσθήκες, ριζότα με άγρια σπαράγγια ή μανιτάρια, χειροποίητες σάλτσες, άγρια μανιτάρια που συλλέγονται ανάλογα με την εποχή, πιάτα με υλικά που έχουν συλλεχθεί από τα βουνά της Βορείου Ελλάδας και προϊόντα πάντα φρέσκα, φυσικά, βιολογικά, από έμπιστους παραγωγούς ή πλαγιές.

Στα κρεατικά δοκίμασε οπωσδήποτε το μπριζολάκι λαιμού, μαριναρισμένο σε αρωματική άλμη, στα θαλασσινά όλες τις κλασσικές προτάσεις όπως μπακαλιαροκεφτέδες και σαρδέλες φιλέτο τυλιγμένες σε αμπελόφυλλα, στα ορεκτικά οπωσδήποτε τους κολοκυθανθούς, στις σαλάτες το ταμπουλέ, τα άγρια χόρτα και την ομώνυμη σαλάτα του εστιατορίου. Επιλεγμένα τυριά συμπληρώνουν τον κατάλογο, μαζί με αρκετές ακόμη ενδιαφέρουσες προτάσεις σε μεζέδες.

Στην κάβα του «Rediviva Cucina Povera» θα βρεις δικό τους εξαιρετικό ρακόμελο, ρακή, τσίπουρο, γράπα ή ούζο και περίπου 40 ετικέτες από εμφιαλωμένα κρασιά, σε μία ενημερωμένη, και αντιπροσωπευτική του ελληνικού αμπελώνα, κάβα.

Πιστοί στη φιλοσοφία τους

Χωρίς αναστολές, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το «Rediviva Cucina Povera» είναι, όλα αυτά τα χρόνια, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν πραγματικά εξαιρετική, μερακλίδικη κουζίνα και μεζέδες, με ταιριαστά οινοπνεύματα και πίστη στην αρχική δέσμευση των ανθρώπων του: να έχουν έναν χώρο πάντα όμορφο και σε όσο πιο άμεση επαφή με τη φυσικά προϊόντα γίνεται, ένα μπαλκόνι με θέα και χρώμα στολισμένο πάντα με λουλούδια και ζεστά, φιλικά πρόσωπα, σε μία αντίστοιχα όμορφη, ιστορική γειτονιά.

ρύζι

Διεύθυνση: Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 70
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2313 067400
Website
Facebook
Instagram
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα ως Κυριακή 13.00 – 01.00

 

 

Διαβάστε επίσης: Το Ουζερί «Λόλα» της οδού Αγαπηνού: Λαχταριστοί μεζέδες κι εκλεκτά αποστάγματα

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε