{ Τελευταία νέα }

Ρεπορτάζ της Milliyet αποκαλύπτει πως η Τουρκία θα ζητήσει να της επιστραφούν κειμήλια της Παναγίας Σουμελά

 

Κατηγορίες: Τελευταία νέα

Ρεπορτάζ της Milliyet αποκαλύπτει πως η Τουρκία θα ζητήσει να της επιστραφούν κειμήλια της Παναγίας ΣουμελάΡεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδα Milliyet, αποκαλύπτει πως το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζεται να διεκδικήσει από την Ελλάδα να της επιστραφούν κειμήλια από το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.

Ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδα Milliyet, αποκαλύπτει πως το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζεται να διεκδικήσει από την Ελλάδα να της επιστραφούν κειμήλια από το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά ή Μονή Σουμελά, σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού. είναι χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι που βρίσκεται στη Τουρκία κοντά στην Τραπεζούντα. Με την εκδίωξη όλων των μοναχών το 1923, οι τελευταίοι μοναχοί, πήραν την εικόνα της Παναγίας, το σταυρό, το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του οσίου Χριστοφόρου και τα έθαψαν σε κρύπτη. Το 1931 που οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας εξομαλύνθηκαν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Μετά από συνεννόηση με τον Ελευθέριο Βενιζέλο τα κειμήλια από το Μοναστήρι ήρθαν στην Ελλάδα.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Milliyet αναφέρεται, ότι Τούρκοι αρχαιολόγοι έχουν επισκεφτεί μουσεία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Ιρλανδία και Ιταλία, για να εντοπίσουν εικόνες και κειμήλια τα οποία βγήκαν στο εξωτερικό μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Παράλληλα ο υπουργός Τουρισμού, Νουρί Έρσοϊ, στη Milliyet, επιβεβαιώνει ότι η Άγκυρα ξεκίνησε τις διαδικασίες ώστε να επιστρέψουν τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά στην Τουρκία.

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ