Ρημάζει το πολυιατρείο ΠΕΔΥ στους Αμπελόκηπους

Ρημάζει το πολυιατρείο ΠΕΔΥ στους Αμπελόκηπους

Στην τύχη του έχει εγκαταλειφθεί το πολυιατρείο ΠΕΔΥ Αμπελοκήπων. Παρότι εξυπηρετεί μία περιοχή περίπου 100.000 κατοίκων, είναι αποδεκατισμένο από ιατρικό προσωπικό, ενώ οι σύγχρονες εγκαταστάσεις στις οποίες στεγάζεται ρημάζουν από την αχρησία.
 
Μάλιστα παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των κατοίκων και των γιατρών οι αρμόδιοι κωφεύουν και συνεχίζουν να μετακινούν γιατρούς από το πολυιατρείο ΠΕΔΥ Αμπελοκήπων στο ΠΕΔΥ Πύλης Αξιού, για να ενισχύσουν το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας του. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Επιστημονικού και Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης-Βορείου Ελλάδος, το ΠΕΔΥ Πύλης Αξιού δεν έχει την ίδια επισκεψιμότητα, ειδικά τις νυχτερινές ώρες, καθώς βρίσκεται σε μία περιοχή γνωστή για την ιδιαίτερη επικινδυνότητά της.
 
Αποτέλεσμα της όλης κατάστασης είναι οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής Αμπελοκήπων, Μενεμένης και Ξηροκρήνης να βρίσκουν γιατρό με το… σταγονόμετρο, ενώ μετά τις 3 μ.μ. είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν για εξετάσεις είτε στο ΠΕΔΥ Πύλης Αξιού είτε σε αυτό της οδού Αγγελάκη.
 
«Εξυπηρετούμε μία μεγάλη περιοχή 100.000 κατοίκων: Αμπελόκηπους, Μενεμένη, Ξηροκρήνη έως και το Δενδροπόταμο. Το πολυιατρείο ΠΕΔΥ Αμπελοκήπων στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτίριο, που βρίσκεται σε μία έκταση 4.000 τ.μ. και είναι από τα πιο σύγχρονα κτίρια στη Θεσσαλονίκη. Έχει 33 γραφεία για γιατρούς κι όμως είναι υποστελεχωμένο, αφού υπάρχουν ειδικότητες που έρχονται μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Συνολικά έχουμε δεκαεπτά ειδικότητες αλλά μόνον τέσσερις-πέντε σε καθημερινή βάση», δηλώνει στη «Μ» η υπεύθυνη του πολυιατρείου, χειρουργός Σμαρώ Νέττα.
 
Παράλληλα εξηγεί ότι χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι παιδίατρος έρχεται μόλις μία φορά την εβδομάδα και βλέπει τουλάχιστον 30 περιστατικά, όταν στο ΠΕΔΥ Πύλης Αξιού υπάρχουν πέντε παιδίατροι. Ορθοπεδικός έρχεται δύο φορές την εβδομάδα και εξετάζει 50-60 άτομα τη φορά. Όσον αφορά τους ΩΡΛ, υπήρχαν δύο, εκ των οποίων ο ένας έκανε και ακοογραφήματα. Δυστυχώς μετακινήθηκαν στην Πύλη Αξιού και πλέον έρχεται ένας ΩΡΛ μία φορά την εβδομάδα.
 
Να ενισχυθεί το πολυιατρείο
 
Η κ. Νέττα ζητεί να γίνει ανακατανομή του προσωπικού και να ενισχυθεί η λειτουργία του πολυιατρείου ΠΕΔΥ Αμπελοκήπων, διότι βρίσκεται σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, που περιβάλλεται και από τέσσερα-πέντε σχολεία.
 
«Τουλάχιστον 3.900 άτομα το μήνα επισκέπτονται το πολυιατρείο. Το κτίριο όπου στεγάζεται είναι του ΙΚΑ και το οικόπεδο όπου χτίστηκε είχε παραχωρηθεί από το δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, υπό την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσει πολυιατρείο. Μάλιστα ο δήμος έχει βάλει και ειδικό λεωφορείο για τους ηλικιωμένους, ώστε να διευκολύνει την πρόσβασή τους στο πολυιατρείο», επισημαίνει η κ. Νέττα.
 
Σύμφωνα με την ίδια το κτίριο διαθέτει και ειδική κατασκευή, για να λειτουργήσει ΤΕΠ με ελάχιστο κόστος. Ωστόσο οι αρμόδιοι επιλέγουν να δίνουν πρόχειρες λύσεις. Μάλιστα έκλεισαν το μικροβιολογικό εργαστήριο και θέλουν να κλείσουν και το ακτινολογικό.
 
Εξάλλου σε όλη τη Θεσσαλονίκη υπάρχουν μόνο δύο ορθοπαντομογράφοι, ένας στο πολυιατρείο ΠΕΔΥ Αμπελοκήπων και ένας στο ΙΚΑ Μαρτίου. Πρόκειται για ένα ακτινολογικό μηχάνημα για πανοραμικές δοντιών και αυτό των Αμπελοκήπων μαζί με το χειριστή του μηχανήματος θέλουν να το πάρουν στην Πύλη Αξιού.
 
Πλήρης χρήση ωραρίου
 
Την άποψη ότι το κτίριο του πολυιατρείου ΠΕΔΥ Αμπελοκήπων παραμένει ανεκμετάλλευτο εκφράζει στη «Μ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού και Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης-Βορείου Ελλάδος Σάββας Παρασκευόπουλος. Όπως επισημαίνει, το πολυιατρείο έχει αποδεκατιστεί από γιατρούς, αν και διαθέτει 33 γραφεία, που θα μπορούσαν να εξυπηρετούν 65 γιατρούς πρωί και βράδυ. Επιπλέον ακόμη και αυτούς που υπάρχουν τους μετακινούν στο ΠΕΔΥ Πύλης Αξιού, το οποίο λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο έως και τις 10 το βράδυ.
 
«Είναι προτιμότερο να σταματήσει το διευρυμένο ωράριο στην Πύλη Αξιού, καθώς η μέχρι τώρα κατάσταση δείχνει ότι δεν προχωρά. Η επισκεψιμότητα δεν είναι μεγάλη, κυρίως μετά τις 7 το απόγευμα, καθώς ο κόσμος φοβάται και δεν πηγαίνει. Ακόμη και όσοι κλείνουν ραντεβού για τις 9 το βράδυ συνεννοούνται με το γιατρό και πηγαίνουν νωρίτερα», σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος.
 
Άλλωστε πριν από λίγους μήνες ο Σύλλογος είχε στείλει εξώδικο στη διοίκηση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), επισημαίνοντας ότι «ο χώρος του ΠΕΔΥ Πύλης Αξιού είναι απολύτως ακατάλληλος και επικίνδυνος για εργασία ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες. Κι αυτό διότι βρίσκεται σε περιοχή γνωστή για την ιδιαίτερη επικινδυνότητά της κατά τις νυχτερινές ώρες από τα περιθωριακά στοιχεία που συχνάζουν εκεί και διότι δεν διαθέτει κατάλληλες κτιριακές υποδομές».
 
Της Νικολέττας Μπούκα
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Μακεδονία” την Τρίτη 19 Ιουλίου 2016
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε