λαχανικά σε καλάθι

Ρίξτε την πίεση με τη διατροφή

Μικρές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

*της Μάγδας Κουτσουπιάς, Διαιτολόγου – Διατροφολόγου

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί έναν από τους πολυτιμότερους συμμάχους μας για τη θωράκιση της υγείας μας, την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση μιας σειράς παθήσεων, προτού χρειαστεί να καταφύγουμε σε φαρμακευτικές αγωγές. Μία από αυτές τις παθήσεις είναι η υπέρταση, ή αλλιώς η αυξημένη αρτηριακή πίεση, μια «ύπουλη νόσος» που ταλαιπωρεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και μπορεί, αν δεν ελεγχθεί, να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως έμφραγμα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και στεφανιαία νόσο.

Ενδεικτικό του ελέγχου που μπορούμε να έχουμε στην πίεσή μας είναι πως η μείωση του σωματικού βάρους στους υπέρβαρους υπερτασικούς θεωρείται ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τη μείωση της χωρίς φάρμακα. Μάλιστα, ακόμα και μια μικρή απώλεια βάρους (π.χ. 5 κιλά) μπορεί να ρίξει την πίεση, αλλά και να βελτιώσει και άλλους παράγοντες που οδηγούν σε καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως είναι η χοληστερίνη και το σάκχαρο.

τροφές που ρίχνουν την πίεση σε σχεδιάγραμμα βέλος 

9+1 διατροφικά tips για τη μείωση της πίεσης

Πώς μπορείτε λοιπόν να αξιοποιήσετε τη διατροφή και με μικρές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες να μειώσετε την πίεση σας; Τα δέκα διατροφικά tips που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν σημαντικά:


Σας ενδιαφέρει ⇒  Οι ειδικοί σας απαντούν – συμβουλές και λύσεις


  • Ακολουθήστε μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς λίπη, δηλαδή, μια διατροφή πλούσια σε κάλιο και ασβέστιο (γνωστή ως δίαιτα DASH).

φρούτα σε καλάθι

  • Μειώστε το αλάτι. Η μείωση της πρόσληψης αλατιού με το φαγητό μειώνει την πίεση κυρίως στους υπερτασικούς μεγαλύτερης ηλικίας. Επιπλέον, ενισχύει την αποτελεσματικότητα των αντιυπερτασικών φαρμάκων.
  • Αποφεύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων, τυποποιημένων και κονσερβοποιημένων προϊόντων (έτοιμες σούπες, αλμυρά σνακ, καπνιστά και παστωμένα τρόφιμα), καθώς και τις διάφορες έτοιμες σάλτσες (σόγια σος, μπάρμπεκιου σος, μουστάρδα, κέτσαπ), όπως επίσης τη μαγειρική σόδα και προϊόντα που περιέχουν νάτριο.
  • Προσθέστε στη μαγειρική σας μπαχαρικά, μυρωδικά, βότανα, λεμόνι, ξίδι, για τη βελτίωση της γεύσης των τροφίμων.
  • Ακολουθήστε μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, δημητριακά all-bran, βρώμη, μούσλι, αρακά, όσπρια, περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ψωμί σικάλεως, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, κτλ.
  • Περιορίστε το αλκοόλ. Μικρές ποσότητες αλκοόλ (έως 2 ποτηράκια κρασί την ημέρα για τους άνδρες και 1 ποτηράκι για τις γυναίκες) μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση. Μεγάλες ποσότητες αλκοόλ σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, ενώ σε άτομα που ήδη έχουν υπέρταση δεν επιτρέπουν στα αντιυπερτασικά φάρμακα να δράσουν και επιπλέον αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Περιορίστε την κατανάλωση καφέ, ροφημάτων και αναψυκτικών που περιέχουν καφεΐνη (όπως ρόφημα σοκολάτας, τσάι, coca-cola). Μία μέτρια κατανάλωση καφέ 2 φλιτζάνια την ημέρα δεν φαίνεται να επηρεάζει την αρτηριακή πίεση υγιών ή υπερτασικών ατόμων. Άρα δεν υπάρχει λόγος πλήρους αποχής από την κατανάλωση πηγών καφεΐνης.
  • Προσθέστε το σκόρδο στο διατροφικό σας μενού. Το σκόρδο περιέχει μια ουσία (αλικίνη) με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες που μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση. Όμως, τα πιθανά οφέλη, αλλά και οι κίνδυνοι από τη μακροχρόνια χρήση της ουσίας αυτής, είναι άγνωστοι.
  • Καταναλώστε πορτοκάλια. Όχι μόνο δεν αυξάνουν την πίεση, αλλά περιέχουν κάλιο που είναι χρήσιμο στους υπερτασικούς, ιδίως σε αυτούς που παίρνουν διουρητικά φάρμακα.
  • Καταναλώστε 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως για καλή ενυδάτωση του οργανισμού και καλή λειτουργία των νεφρών.

Με τους δέκα αυτούς απλούς τρόπους, ευεργετικούς όχι μόνο για την υπέρταση, αλλά και γενικότερα για την υγεία σας, θα καταφέρετε να πάρετε τον έλεγχο της πίεσής σας στα χέρια σας και να πετύχετε τη μείωσή της προτού οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια.

 

Μάγδα Κουτσουπιά Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

INFO!

Μάγδα Κουτσουπιά
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος


Διεύθυνση: Μ. Μπότσαρη 51
Τηλέφωνο επικοινωνίας:
2310 944441
Website
Facebook
Ωράριο λειτουργίας: δέχεται μόνο κατόπιν ραντεβού      

 

 

Διαβάστε επίσης: Μάγδα Κουτσουπιά | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε