Ρομποτική χειρουργική: Η λύση για σύνθετα γυναικολογικά προβλήματα

Η Γυναικολογία είναι μια από τις ειδικότητες της Ιατρικής όπου η ρομποτική τεχνολογία βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή. Με τη χρήση της διασφαλίζονται για τη γυναικολογική χειρουργική τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε σύνθετα γυναικολογικά προβλήματα, όπου η απλή λαπαροσκοπική προσέγγιση είναι τεχνικά δύσκολη ή απαιτεί πολύωρες επεμβάσεις, με αυξημένο κίνδυνο να μετατραπεί η λαπαροσκόπηση σε «ανοικτό» χειρουργείο.


Τι είναι η ρομποτική χειρουργική;

Η ρομποτική χειρουργική τεχνολογία είναι η πλέον τελευταία εξέλιξη στη χειρουργική, μια επαναστατική μετεξέλιξη της λαπαροσκόπησης. Με δεδομένο ότι η σύγχρονη φιλοσοφία στη χειρουργική επικεντρώνεται στην ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση, που συνεπάγεται ελαχιστοποίηση του τραύματος, και στη μεγιστοποίηση της ακρίβειας, της ασφάλειας και της ποιότητας της θεραπείας, η ρομποτική χειρουργική τεχνολογία είναι η ιδανική λύση.

Με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος επιτυγχάνεται τρισδιάστατη απεικόνιση υψηλής ανάλυσης και μεγέθυνσης, που επιτρέπει την εκτέλεση περίπλοκων και λεπτών χειρισμών και επεμβάσεων μέσω ελάχιστων οπών δέρματος ή και μίας μόνο οπής, με απόλυτη ακρίβεια, ευελιξία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Η σύγχρονη ρομποτική τεχνολογία και τεχνική εφαρμόζονται σε εξειδικευμένα νοσοκομεία και κλινικές παγκοσμίως εδώ και 15 χρόνια. Το ρομποτικό σύστημα Da Vinci έχει πιστοποιηθεί από την Αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων ήδη από το 2005. Μάλιστα, ο αριθμός των επιτυχημένων ρομποτικών επεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια και μόνο στις ΗΠΑ έχουν διενεργηθεί έως περισσότερες από 1,75 εκατομμύρια ρομποτικές επεμβάσεις.

Σε ποιες γυναικολογικές παθήσεις εφαρμόζεται η ρομποτική τεχνολογία;

Σε ποιες γυναικολογικές παθήσεις όμως μπορεί να βρει εφαρμογή η ρομποτική τεχνική;
Οι καλοήθεις παθήσεις μήτρας, ωοθηκών, σαλπίγγων, όπως π.χ. ινομυώματα, κύστεις ωοθηκών και σαλπίγγων, ενδομητρίωση, συμφύσεις σαλπίγγων και πυέλου, υδροσάλπιγγες κλπ., μπορούν να αξιοποιήσουν τη ρομποτική τεχνολογία.

Επίσης, η σύγχρονη αυτή τεχνική βρίσκει εφαρμογή σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ιστορικό κοιλιακών επεμβάσεων στο παρελθόν, συμφύσεων σαλπίγγων και πυέλου, ινομυωμάτων, όπου απαιτείται άριστη συρραφή για εξασφάλιση κυοφορίας, ενδομητρίωσης κλπ.

Ενδείκνυται, μεταξύ άλλων, για παθήσεις με πρόπτωση πυελικών οργάνων, όπως π.χ. πρόπτωση μήτρας, πρόπτωση ουροδόχου κύστης, πρόπτωση κολπικού θόλου μετά από υστερεκτομή κλπ.

Επιπλέον η ρομπτοτική τεχνολογία βρίσκει απόλυτη εφαρμογή σε περιμπτώσεις ασθενών υψηλού αναισθησιολογικού και χειρουργικού κινδύνου πχ παχυσαρκία, ιστορικό πολλαπλών χειρορουργικών επεμβάσεων, καρδιολογικά και πνευμολογικά προβλήματα κλπ

Τέλος, είναι ιδανική λύση για κακοήθεις παθήσεις, όπως καρκίνος της μήτρας, καρκίνος τραχήλου μήτρας, καρκίνος  ωοθηκών, υποτροπή καρκίνου κλπ.

 

Ποιες γυναικολογικές επεμβάσεις διενεργούνται ρομποτικά;

Οι θεραπευτικές ρομποτικές χειρουργικές που έχουν πλέον εδραιωθεί και είναι διαθέσιμες και αποτελεσματικές στη Γυναικολογία είναι οι:

 • Ρομποτική υστερεκτομή για καλοήθη νόσο
 • Ρομποτική υστερεκτομή και αφαίρεση λεμφαδένων για καρκίνο
 • Ρομποτική αφαίρεση καλοήθων γυναικολογικών όγκων, π.χ. κύστεις ωοθηκών, ινομυώματα κλπ
 • Ρομποτική αποκατάσταση πρόπτωσης πυελικών οργάνων με διατήρηση της μήτρας
 • Ρομποτική αφαίρεση ενδομητρίωσης
 • Ρομποτική διερεύνηση χρόνιου πυελικού πόνου
 • Ρομποτική συμφυσιόλυση, αποκατάσταση σαλπίγγων κλπ σε περιπτώσεις υπογονιμότητας και αποβολών.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής στη γυναικολογία;

 Τα πλεονεκτήματα που φέρνει η ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία είναι πολλά και ποικίλα και αφορούν τόσο τον χειρουργό όσο και την ασθενή:

 • Χειρουργική ακρίβεια
 • Μικρότερη απώλεια αίματος
 • Μειωμένη χρονική διάρκεια επέμβασης και αναισθησίας
 • Ταχύτατη ανάρρωση
 • Ελαχιστοποίηση χρόνου νοσηλείας
 • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και των επιπλοκών
 • Άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα και ελάχιστες χειρουργικές οπές
 • Ελαχιστοποίηση (πρακτικά εκμηδένιση) πιθανότητας μετεγχειρητικής κήλης
 • Ταχύτατη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία
 • Μειωμένος κίνδυνος μόλυνσης

Επίσης, η ρομποτική χειρουργική ενδείκνυται σε ασθενείς με παχυσαρκία, για τους οποίους είναι πολύ σημαντικές η αποφυγή «ανοικτών» επεμβάσεων και μεγάλων τομών και η ελαχιστοποίηση του χρόνου επέμβασης και νοσηλείας, ώστε να περιοριστούν οι επιπλοκές.

Μάλιστα, η ρομποτική χειρουργική γίνεται πιο επίκαιρη και πιο σημαντική από ποτέ εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αφού με την ελαχιστοποίηση του χρόνου επέμβασης και νοσηλείας μειώνεται και ο κίνδυνος της ενδονοσοκομειακής λοίμωξης και επιπλέον επιτυγχάνεται ταχύτατη αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από χειρουργικούς ασθενείς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα υγείας.

 

Υπάρχουν μειονεκτήματα στη χρήση της ρομποτικής μεθόδου;

Πέραν των πλεονεκτημάτων της όμως, η ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία έχει και κάποια μειονεκτήματα:

 • Το αυξημένο κόστος της ρομποτικής τεχνολογίας και των αναλωσίμων, αν και αυτό αντισταθμίζεται έως ένα βαθμό από τον μειωμένο χρόνο και κόστος μετεγχειρητικής νοσηλείας και από την ταχύτατη επαναφορά της ασθενούς στην παραγωγική δραστηριότητα.
 • Την περιορισμένη διαθεσιμότητα της ρομποτικής χειρουργικής από μικρό μόνο αριθμό πιστοποιημένων χειρουργικών ομάδων, σε εξειδικευμένα νοσηλευτικά ιδρύματα και μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

 

Η ρομποτική χειρουργική στη Γυναικολογία, η οποία είναι διαθέσιμη και στη Θεσσαλονίκη, δίνει αξιόπιστες λύσεις σε ασθενείς με περίπλοκα γυναικολογικά χειρουργικά προβλήματα και ζητήματα γονιμότητας.

 

Ηλίας Τσάκος Ρομποτική χειρουργική

Dr Ηλίας Τσάκος MD, FRCOG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Γυναικολόγων Λονδίνου

Διαβάστε επίσης: Εξατομικευμένη αντιμετώπιση της γονιμότητας, μια νέα εποχή

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως