αγκαλιασμένο ζευγάρι

Ρομποτική Χειρουργική: Σύγχρονη & αξιόπιστη επιλογή στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας

Περίπου 1 στα 6 ζευγάρια στην Ελλάδα και παγκοσμίως βρίσκονται αντιμέτωπα με την υπογονιμότητα, μία σύνθετη κλινική οντότητα με πολλά πιθανά αίτια και διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η συντηρητική αντιμετώπιση και η χρήση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν αρκούν όταν υπάρχει ιατρική ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση ασθενών με υπογονιμότητα.

Συχνότερες ενδείξεις για χειρουργική επέμβαση αποτελούν η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα μήτρας (λειομυώματα), η παθολογία των σαλπίγγων (πχ συμφύσεις σαλπίγγων, υδροσάλπιγγες κλπ) και επιπλέον οι πολύποδες ενδομητρίου, οι συμφύσεις ενδομητρίου και οι συγγενείς ανωμαλίες μήτρας.

Από τις διαθέσιμες χειρουργικές επιλογές, όπως λαπαροτομία, υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση, η ρομποτική χειρουργική προσέγγιση αναδύεται ως η νεότερη και περισσότερα υποσχόμενη μέθοδος στον τομέα της αντιμετώπισης της υπογονιμότητας.

Αυτό το «καυτό» και σύγχρονο  θέμα στον τομέα της υπογονιμότητας και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής παρουσίασε ο Dr Ηλίας Τσάκος, MD, FRCOG Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και στην Ενδοσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΛ.Ε.Ι.Υ.Α) σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κλινικών Εμβρυολόγων (ΠΕΚΕ) που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 16-18 Ιουνίου 2022 και προσέλκυσε τους κορυφαίους ειδικούς επιστήμονες σε εθνικό επίπεδο.

Οι ειδικοί σας απαντούν – συμβουλές και λύσεις

 

Ρομπότ στη χειρουργική γονιμότητας – αντιμετώπιση κάθε αίτιου

Τα ινομυώματα είναι μία πολύ συχνή παθολογία στη γυναικολογία, που ανάλογα με την εντόπισή τους μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα υπογονιμότητας. Ιστορικά, η λαπαροσκοπική προσέγγιση υπήρξε η προτιμώμενη μέθοδος τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η ρομποτική προσέγγιση κερδίζει έδαφος προσφέροντας χαμηλότερα ποσοστά διεγχειρητικής αιμορραγίας και λιγότερο κίνδυνο μετατροπής σε ανοικτή επέμβαση (λαπαροτομία) με ιδιαίτερη ένδειξη στις πολύπλοκες επεμβάσεις σε επιβαρυμένους ασθενείς.

Η ενδομητρίωση είναι μία πολύ συχνή γυναικολογική πάθηση, με 1 στις 10 γυναίκες να πάσχουν, και πολύ συχνό αίτιο υπογονιμότητας, καθώς είναι παρούσα έως και στο 50% των γυναικών με υπογονιμότητα. Για την αντιμετώπιση των κλινικών συμπτωμάτων που προκαλεί (κοιλιακό πόνο, πόνο περιόδου κλπ) και της συνοδής υπογονιμότητας, όταν αντενδείκνυται ή αποτύχει η φαρμακευτική, εφαρμόζεται χειρουργική θεραπεία, τυπικά με λαπαροσκοπική εκτομή των εστιών. Ωστόσο πλέον, η ρομποτική προσέγγιση προσφέρει καλύτερη απεικόνιση των εστιών και ευκολότερο εντοπισμό, μεγαλύτερη εργονομία για τον χειρουργό, η οποία μεταφράζεται σε μεγαλύτερη επιδεξιότητα στον χειρισμό και στην εκτομή, ιδιαίτερα σε προχωρημένα στάδια της νόσου.

Η παθολογία των σαλπίγγων ευθύνεται για το 25-35% των περιπτώσεων υπογονιμότητας και συχνά προκαλείται ιατρογενώς με χειρουργεία απολίνωσης σαλπίγγων, για τα οποία ωστόσο μετανιώνουν 1 στις 3 ασθενείς. Με τη ρομποτική

επανα-αναστόμωση των σαλπίγγων, πετυχαίνουμε αντιστροφή του αρχικού χειρουργείου απολίνωσης και επαναφορά της γονιμότητας με λιγότερη διεγχειρητική αιμορραγία, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και νοσηλεία και χαμηλότερες πιθανότητες δημιουργίας ουλών και άλλων επιπλοκών σε σχέση με άλλες προσεγγίσεις.

 

αντιμετώπιση

Υπογονιμότητα εξαιτίας κακοήθειας

Μια πολύ ευαίσθητη και δύσκολη ομάδα υπογόνιμων γυναικών είναι αυτές με υπογονιμότητα που οφείλεται σε κακοήθεια ή στην αντιμετώπιση αυτής, όπου τυπικά θυσιάζεται η γονιμότητα για τη διάσωση της γυναίκας. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις περιορισμένης νόσου μπορεί να διενεργηθεί ρομποτική επέμβαση με διατήρηση γονιμότητας, προσφέροντας και σε αυτές τις ασθενείς τη δυνατότητα τεκνοποίησης.

Σε ορισμένες ασθενείς με καρκίνο που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους, η ρομποτική προσέγγιση είναι επίσης πολύ ασφαλής και αποτελεσματική μέσω χειρουργείου μετάθεσης των ωοθηκών και τη διατήρηση της γονιμότητας μετά την ακτινοθεραπεία.

Σε ασθενείς που δεν μπορεί να εφαρμοστεί συντηρητική χειρουργική θεραπεία, η ρομποτική προσέγγιση μπορεί να αξιοποιηθεί με τη μέθοδο της μεταμόσχευσης ωοθηκών, η οποία δίνει ελπίδα μητρότητας σε γυναίκες που λίγα χρόνια πριν δε θα είχαν καμία δυνατότητα τεκνοποίησης.

Μειονεκτήματα της ρομποτική μεθόδου αποτελούν το κόστος θεραπείας και η διαθεσιμότητα της μεθόδου σε περιορισμένο αριθμό εξειδικευμένων κέντρων από μικρό μόνο αριθμό εξειδικευμένων και πιστοποιημένων Χειρουργών Γυναικολόγων.

Συμπερασματικά, η ρομποτική χειρουργική γονιμότητας αποτελεί μία αποτελεσματική καινοτόμο μέθοδο και αντικείμενο πολλών μελετών παγκοσμίως, με προοπτική να λάβει τη θέση που δικαιωματικά της αξίζει στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας στη σύγχρονη κλινική πράξη.

INFO!

Dr Ηλίας Τσάκος MD, FRCOG
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Εξειδικευμένος στην υπογονιμότητα
και στην ενδοσκοπική & ρομποτική χειρουργική
Μέλος Βρετανικού Κολεγίου Γυναικολόγων

 

 

Διαβάστε επίσης: Εξατομικευμένη Ιατρική: Τι κομίζει στη γονιμότητα;

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε