Χάπια - Θερμόμετρο

«Σαφάρι» για την εύρεση φαρμάκων

Αύξηση στα περαστικά γριπώδους συνδρομής, περαιτέρω αύξηση θετικότητας για γρίπη στην κοινότητα, αύξηση κρουσμάτων του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού- RSV και σταθεροποίση των κρουσμάτων covid-19, καταγράφονται στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Η αντιμετώπιση των αναπνευστικών λοιμώξεων από τους γιατρούς βρίσκει αυτή την εποχή πρόσθετο εμπόδιο τις ελλείψεις φαρμάκων. Λόγω της αυξημένης ζήτησης, οι ελλείψεις τώρα επεκτείνονται και στα αναλγητικά – αντιπυρετικά, όπως διάφορες μορφές παρακεταμόλης, ιβουπροφαίνης κλπ, αμοξυκιλλίνης με κλαβουλανικό οξύ, εισπνεόμενων διαλυμάτων και παιδικά σιρόπια.

Επειδή όμως τώρα αναδεικνύεται και πρόβλμηα στην παραγωγή των φαρμάκων, διεθνώς, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που αναμένoνται κατά το νέο έτος και τόνισε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται να κινείται προς λάθος κατεύθυνση.

«Την ώρα που όλα τα κράτη προετοιμάζουν τις αγορές φαρμάκων και την εφοδιαστική αλυσίδα για λαίλαπα ελλείψεων που προκάλεσε η πανδημία και η μείωση της παραγωγής σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, στην Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του ΠΙΣ, αλλά κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, επεκτείνοντας τους εμβολιασμούς χωρίς την απαραίτητη συνταγογράφηση.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει εξηγήσει και προειδοποιήσει σε όλους του τόνους για την αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη αυτή πρακτική, καθώς δεν ισχύουν για όλους τους πολίτες οι ίδιες ενδείξεις. Και αυτονοήτως, μόνο ο ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει τους ασθενείς».

Ο ΠΙΣ αναφέρθηκε στην παρέμβαση του Α΄ αντιπροέδρου του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 19/12 όπου σημειώθηκε μεταξύ άλλων, ότι παγίως και διαρκώς «διεκδικούμε όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα να χορηγούνται με συνταγή όπως ακριβώς γίνεται και με τα αντιβιοτικά…» και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική.

Ο ΠΙΣ επεσήμανε ότι ισχύει απολύτως η δήλωση του προέδρου, Δρ Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ότι θα εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα για τη διασφάλιση του καλώς εννοούμενου συμφέροντος των ασθενών. Παράλληλα, ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υιοθετήσει άμεσα τις προτάσεις του ώστε εγκαίρως να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων, τα οποία πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όσοι ασθενείς τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι να τα σπαταλάμε με πρακτικές πολυφαρμακίας και αντιεπιστημονικής χορήγησής τους.

Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για αποκατάσταση των προβλημάτων διανομής των φαρμάκων, ο ΕΟΦ αποφάσισε χθες 28/12 την αναστολή της άδειας λειτουργίας σε δύο φαρμακαποθήκες που αρνήθηκαν τον έλεγχο από τα στελέχη του Οργανισμού. Οι φαρμακαποθήκες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να αποφασίσουν να δεχθούν τον έλεγχο του ΕΟΦ.


Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2022 | Φωτογραφία από το Pixabay 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως