Site icon Cityportal.gr

Σαν σήμερα: Το «ΟΧΙ» των Ελλήνων στους Ιταλούς κατακτητές

Σαν σήμερα: Το «ΟΧΙ» των Ελλήνων στους Ιταλούς κατακτητές
Ήταν 3 το πρωί τα ξημερώματα όταν ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα επέδωσε τελεσίγραφο στον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, με το οποίο ο Μπενίτο Μουσολίνι απαιτούσε από την Ελλάδα να μην εμποδίσει την Ιταλία από το να εισβάλλει στη χώρα και να καταλάβει κάποιες στρατηγικές θέσεις που θεωρούσε σημαντικές. Η απόφαση της Ιταλίας είχε παρθεί από τις 15 Οκτωβρίου, όταν ο Μουσολίνι έφερε την πρόταση στο Ιταλικό Πολεμικό Συμβούλιο και το οποίο την ενέκρινε, παρά τις αρκετές αντιρρήσεις για το «πρόχειρο» του σχεδιασμού. Ο Μουσολίνι μετά τη συμμαχία του με τον Χίτλερ, ήθελε να του αποδείξει ότι ο ιταλικό στρατός μπορεί να καταφέρει μια επίθεση στην Ελλάδα, παρόλο που ο δικτάτορας της Γερμανίας, είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του για μια επίθεση στην Ελλάδα.
Αρχικά η επίθεση είχε σχεδιαστεί για την 26η Οκτωβρίου αλλά ο Μουσολίνι την μετέθεσε για την 28η Οκτωβρίου, ώστε να συμπέσει με την επέτειο την «πορείας προς την Ρώμη», που είχε φέρει τον ίδιο και το κόμμα των φασιστών στην εξουσία.
Η πληροφορία για επίθεση είχε φτάσει στην Ελλάδα από τις 25η Οκτωβρίου, με τον Μεταξά να ενημερώνει το υπουργικό συμβούλιο. Συγχρόνως, διαβεβαίωσε τους υπουργούς πως η προπαρασκευή των ελληνικών στρατευμάτων ήταν ικανοποιητική, αν και η Ελλάδα ήταν σχεδόν ανοχύρωτη στα σύνορα με την Αλβανία μιας και όλη η προσοχή και το βάρος είχε δοθεί στα σύνορα με την Βουλγαρία.
Το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξαπολύει επίθεση εναντίον της Ελλάδας. Η απάντηση από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ήταν άμεση. Η Ελλάδα είναι σε επιφυλακή. Ο Αλέξανδρος Παπάγος, αρχηγός του ΓΕΣ εκείνη την εποχή, επικοινωνεί με τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η επίθεση είναι θέμα ωρών.
Στις 3 το πρωί έρχονται τα άσχημα μαντάτα. Ο πρέσβης Εμανουέλε Γκράτσι συναντιέται με τον μεταξά και του επιδίδει το τελεσίγραφο. Έδωσε διορία τρείς ώρες για απάντηση. Ο Μεταξάς δεν το σκέφτηκε πολύ. «Donc, Monsieur c’est la guerre» («Λοιπόν, κύριε, έχουμε πόλεμο»), ήταν οι φράση που χρησιμοποίησε για να πει το «ΟΧΙ» στους Ιταλούς κατακτητές.
Οι Ιταλοί περίμεναν αυτή την απάντηση, όπότε αποφάσισαν να μην περιμένουν την εκπνοή της διορίας. Η εντολή για επίθεση δόθηκε στις 5 το πρωί. Οι Ιταλοί εισέβαλλαν σε τομείς της Πίνδου και της Ηπείρου καθώς και στην ΒΔ Μακεδονία. Ο Ιταλός αρχιστράτηγος είχε στην διάθεσή του δύναμη 135.000 στρατιωτών, ενώ ο Αλέξανδρος Παπάγος μόλις 35.000.
Το «ΟΧΙ» έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους Έλληνες, οι οποίοι ξύπνησαν με τις σειρήνες στις 6 το πρωί και βγήκαν στους δρόμους με τις ελληνικές σημαίες ανά χείρας. Στις 9:30 ξεκινούν οι πρώτοι βομβαρδισμοί. Τατόι, Πειραιάς, διώρυγα της Κορίνθου και η ναυτική βάση της Πρέβεζας βομβαρδίζονται χωρίς ανθρώπινες απώλειες, ενώ στον βομβαρδισμό της Πάτρας υπάρχουν νεκροί.
Η απόφαση που πήρε η Ελλάδα να αντισταθεί προκάλεσε θαυμασμό, ιδίως από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία ήταν και η πρώτη που ειδοποιήθηκε μετά το «ΟΧΙ». Ο διεθνής τύπος δεν «τσιγκουνεύτηκε» τα διθυραμβικά σχόλια, ιδίως ο τουρκικός.
Μετά το περήφανο «ΟΧΙ» των Ελλήνων, ακολούθησε η σύγκρουση με τις ιταλικές δυνάμεις στο αλβανικό μέτωπο (όπου είχαν και τη βοήθεια του ντόπιου πληθυσμού) και η μεγάλη νίκη των Ελλήνων, που έμεινε στην ιστορία ως το «Έπος της Αλβανίας». Στις 28 Οκτωβρίου του 1940, η Ελλάδα εισέρχεται στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πιο αιματηρό πόλεμο στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Διαβάστε επίσης
► Η 28η Οκτωβρίου 1940 μέσα από τις εφημερίδες της εποχής (16 πρωτοσέλιδα)
► Ποιος ήταν ο στρατιωτικός πρωθυπουργός και δικτάτορας Ιωάννης (Μιχαήλ) Μεταξάς
► Γιατί είπε το ΟΧΙ ο (φασίστας) Μεταξάς
► Η σφαγή του Χορτιάτη – Μια μαρτυρία από το ολοκαύτωμα – Ποιοι ήταν «Σουμπερίτες», «Τα Ελληνικά SS»
► Ο Οδυσσέας Ελύτης ανθυπολοχαγός στον πόλεμο του 40
► Τέσσερα χωριά της Ελλάδας που έχουν χαρακτηριστεί μαρτυρικά από τις θηριωδίες των Ναζί
► Το υποβρύχιο «Παπανικολής» και η συμβολή του Μίλτου Ιατρίδη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
► Τα ΟΧΙ του Αργύρη Χιόνη
► Γιατί η Ελλάδα γιορτάζει την έναρξη κι όχι τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου;
► Ποιες ήταν οι απώλειες της Ελλάδα στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο;
► Δυο μεγάλοι ηθοποιοί που ήταν ήρωες στον πόλεμο του 1940

 

Exit mobile version