Σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές

Σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές

Η επανεξέταση, από μηδενική βάση, της φορολογίας ακινήτων αποτελεί μια ακόμη μνημονιακή υποχρέωση που έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη φοροκαταιγίδα που φέρνει μαζί της η νέα συμφωνία.
 
Η επόμενη κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, ευθύς αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
 
Σύμφωνα με όσα ορίζει το νέο μνημόνιο, στην υποχρέωση για επαναξέταση της φορολογίας ακινήτων δεν χωρούν καθυστερήσεις, καθώς οι αλλαγές θα πρέπει να δρομολογηθούν εντός του Οκτωβρίου και με απώτερο στόχο την τόνωση των κρατικών εσόδων.
 
Οι νέες διατάξεις αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το 2016, ωστόσο η προεργασία θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από τον επόμενο μήνα.
 
Οι πληροφορίες θέλουν από τις σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία ακινήτων να μην ξεφεύγει ούτε η πρώτη κατοικία, τα αφορολόγητα όρια της οποίας σήμερα διαμορφώνονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο.
 
Το ποσόν αυτό αυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο, εν συνεχεία το τέταρτο και ούτω καθεξής.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεγάλες θα είναι οι αλλαγές και σε ό,τι αφορά τους φόρους για γονικές παροχές και δωρεές.
 
Το υφιστάμενο αφορολόγητο όριο σε αυτές τις δύο κατηγορίες διαμορφώνεται στα 150.000 ευρώ, εφόσον αφορά σε κληρονομιά ή δωρεά προς τέκνο ή εγγονό.
 
Με την ισχύουσα κλίμακα, για αξία μεταβίβασης έως 300.000 ευρώ, ο φόρος γονικής παροχής ή κληρονομιάς ανέρχεται έως 1.500 ευρώ, καθώς ο φορολογικός συντελεστής για την αξία από τα 150.000 ευρώ έως τα 300.000 είναι 1%, αφού τα πρώτα 150.000 είναι αφορολόγητα.
 
Σε ό,τι αφορά τις δωρεές, το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ δεν ισχύει μόνο για τις δωρεές ακινήτων από τους γονείς προς τα ενήλικα τέκνα αλλά και από τους παππούδες ή τις γιαγιάδες προς τα εγγόνια.
 
Αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ ισχύει και στην περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας από άγαμο φορολογούμενο με δωρεά.
 πηγη: news247.gr

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως