Scorpions

Scorpions: Αλλάζουν τους στίχους στο «Wind of Change»... για χάρη της Ουκρανίας!

Η κλασική μπαλάντα των Scorpions «Wind of Change» εμπνεύστηκε από τις πρώτες τους εμφανίσεις στη Σοβιετική Ένωση το 1988, καθώς και από μια παράσταση του 1989 στο Μουσικό Φεστιβάλ Ειρήνης της Μόσχας, όπου το γερμανικό συγκρότημα έτυχε θερμής υποδοχής από το ρωσικό κοινό. Το τραγούδι ήταν συμβολικό για το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά τώρα ο τραγουδιστής Klaus Meine εμπνεύστηκε να αλλάξει μερικούς από τους στίχους για να υποστηρίξει την Ουκρανία, η οποία αυτή τη στιγμή δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι θαυμαστές που παρακολούθησαν το πρόσφατο residence των Scorpions στο Λας Βέγκας μπορεί να έχουν παρατηρήσει μερικές διαφορετικές γραμμές στο εμβληματικό τραγούδι. Όπως εξήγησε ο Meine στο ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TCN, ένιωσε υποχρεωμένος να αλλάξει τους στίχους.

«Μόλις ετοιμάζαμε μια νέα περιοδεία», είπε (όπως μεταγράφηκε από τον Blabbermouth). «Από την κυκλοφορία του [νέου Scorpions] άλμπουμ [Rock Believer] τον Φεβρουάριο, ετοιμάζαμε ένα νέο σόου, ένα νέο σετ. Μας έκαναν κράτηση για διαμονή στο Λας Βέγκας. Σκέφτηκα ότι δεν είναι η ώρα να ρομαντικοποιήσω τη Ρωσία με στίχους όπως «Ακολουθήστε τη Μόσχα / Κάτω στο πάρκο Γκόρκι». Και ήθελα να κάνω μια δήλωση ότι υποστηρίζουμε την Ουκρανία σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση».

Αντί για τις αρχικές γραμμές, ο Meine τραγούδησε το εξής : «Τώρα ακούστε την καρδιά μου/ Λέει Ουκρανία/ Περιμένοντας να αλλάξει ο άνεμος».

Ο τραγουδιστής συνέχισε, «Όταν έγραψα το [«Wind of Change»], ήταν η εποχή που οι Scorpions πήγαν για πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση το ’88, όταν παίξαμε 10 παραστάσεις στο Λένινγκραντ. Μετά από τόσα χρόνια που ζούσαμε στη σκιά του Τείχους του Βερολίνου, ζώντας με το Σιδηρούν Παραπέτασμα, για να δούμε πώς έχουμε την ευκαιρία με τη μουσική να χτίσουμε γέφυρες και να ενωθούμε πραγματικά. Έτσι, ήταν τόσο πολύ εμπνευσμένη από αυτή τη στιγμή ελπίδας, ελπίζοντας για έναν πιο ειρηνικό κόσμο και απλώς ενώνουμε μαζί ένα ειρηνικό μέλλον. Και έτσι ήταν η έκφραση. Και τόσα χρόνια μετά τώρα, νομίζω ότι το τραγούδι έχει χάσει την έννοια του ύμνου της ειρήνης, του τραγουδιού της ελπίδας. Αλλά έπρεπε να αλλάξω αυτούς τους στίχους, όπως είπα».

Άλλες εποχές άλλα λόγια…

Πάντως να σημειωθεί για τους τύπους ότι το τραγούδι που εμπνεύστηκαν από την περιοδεία τους στην Ρωσία τους εκτόξευσε στην κορυφή.

Για να δούμε τί έλεγε ο κιθαρίστας του συγκροτήματος για το πώς γεννήθηκε το τραγούδι, σε παλαιότερες δηλώσεις του:

“Wind of Change” έχει τις ρίζες του στην περιοδεία του συγκροτήματος στην ΣΟβιετική Ένωση, κατά την διάρκεια προώθησης του δίσκου  Savage Amusement (1988). Το συγκρότημα κατέληξε να κλείνει επιπλέον συναυλίες στο Λένιγκραντ.

“Ήταν ένα όνειρο που έγινε αληθινό, το να παίξουμε στη Ρωσία, λόγω της ιστορίας της Γερμανίας. Σαν έθνος κάναμε πολύ άσχημα πράματα στη Ρωσία και θέλαμε να πράξουμε αυτή τη φορά ως γερμανικό συγκρότημα κάτι καλό.

Θέλαμε να δείξουμε στο κόσμο της Ρωσίας ότι υπάρχει μία νέα γενιά Γερμανών που δεν θα επιστρέψει με τανκς, όπλα θέλοντας τον πόλεμο αλλά επιστρέφει με μουσική ροκ εντ ρολ και φέρνει την αγάπη.”

Ο τραγουδιστή  Meine  σε εκείνη την περιοδεία είχε εκστασιαστεί από τα πόσα πράγματα είχαν αλλάξει από την τελευταία τους επίσκεψη εκεί και εμπνεύστηκε ιδιαίτερα από την αγάπη του κόσμου.

“Υπάρχουν τόσες συγκινήσεις στην Μόσχα” θυμάται ο τραγουδιστής. ” Μπορεί οι  Bon Jovi ή οι Mötley Crüe,να εμπνεύστηκαν από την όλη κατάσταση που είχαν βιώσει αλλά για αυτούς ήταν κάπως σαν “Οκ, ροκάραμε στην Σοβιετική Ένωση!”. Για εμάς ήταν διαφορετικά. Είδαμε αλλαγές στο Λένιγκραντ το 1988 και στη Μόσχα το 1989. Αυτή ήταν η έμπνευση για το
‘Wind of Change.'”

 

Με πληροφορίες από ultimateclassicrock.com

Διαβάστε επίσης:

Απειλές Πούτιν: Θα πλήξουμε νέους στόχους, αν οι ΗΠΑ δώσουν στην Ουκρανία ισχυρότερους πυραύλους

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως