Σε εξέλιξη δυναμική επιστροφή ιών που «κρύφτηκαν» στην πανδημία

Οι ιοί πίσω από τη γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος κάνουν πολύ δυναμικά την εμφάνιση τους σε διάφορες περιοχές του πλανήτη δημιουργώντας έντονη ανησυχία για την εκκίνηση επιδημιών ή ακόμη και μιας νέας «παράλληλης» πανδημίας.

Τα περιοριστικά μέτρα των τελευταίων 18 μηνών, η χρήση της μάσκας, η αποφυγή επαφών, το κλείσιμο των σχολείων, η τηλεργασία κλπ οδήγησαν ανάμεσα στα άλλα στον δραστικό περιορισμό της εμφάνισης τον χειμώνα γρίπης και κρυολογήματος. Όμως πολλοί ειδικοί είχαν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Όπως έλεγαν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου μην έχοντας έρθει σε καμία επαφή με όλους αυτούς τους ιούς για διάστημα ενός έτους ή και περισσότερο θα «ξεχάσει» πώς να τους αντιμετωπίζει και δεν θα είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί άμεσα και να τους καταπολεμήσει όταν αυτοί επανεμφανισθούν καθώς μετά τους εμβολιασμούς οι κοινωνίες θα επανέρχονται σε μια κανονικότητα. Η άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες εξαιτίας των εμβολιασμών συνέπεσε και με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου γεγονός που επιτείνει τις συνθήκες μαζικότερης συνάθροισης ανθρώπων.

Παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε διάφορες χώρες μια μαζική επιστροφή γρίπης, κρυολογημάτων και άλλων ιών που προκαλούν διαφόρων ειδών προβλήματα.

Μάλιστα η επιστροφή αυτή δεν έχει μόνο μαζικότητα αλλά και μεγάλη ένταση στα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ καταγράφονται ως οι χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή την στιγμή με τους ειδικούς να λένε ότι τα μωρά και τα μικρής ηλικίας παιδιά είναι οι πιο ευάλωτες κατηγορίες σε αυτή την φάση τόσο να νοσήσουν όσο και να μεταδώσουν αυτούς τους ιούς και βακτήρια.

«Η συχνή έκθεση σε διάφορους παθογόνους οργανισμούς εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να είναι έτοιμο να αντιδράσει άμεσα όταν κάνουν την εμφάνιση τους. Αν δεν έχει κάποιος εκτεθεί το ανοσοποιητικό του σύστημα είτε θα αργήσει να αντιδράσει είτε δεν θα αντιδράσει καθόλου σε ορισμένες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος με αποτέλεσμα να νοσήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το κανονικό και επίσης να έχει έντονα συμπτώματα» αναφέρει ο δρ. Πολ Σκόλνικ, ανοσολόγος στην Ιατρική Σχολή Virginia Tech Carilion στις ΗΠΑ.

Τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ εκτός από τον κορονοϊό πλήττεται το φετινό καλοκαίρι και από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Πρόκειται για ένα ιό που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με του κρυολογήματος, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμα και σε σοβαρή πνευμονική λοίμωξη.

Συνήθως οι άνθρωποι δεν το αντιλαμβάνονται γιατί μοιάζει με κρυολόγημα που περνά μέσα σε λίγες μέρες. Αλλά ο ιός μπορεί επίσης να προκαλέσει πολύ σοβαρή λοίμωξη. Ορισμένα άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για πιο σοβαρή λοίμωξη, που ίσως χρειαστεί νοσηλεία. Ο RSV κάνει έντονη την εμφάνιση και σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

«Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο τα τελευταία 20 έτη. Συνήθως τέτοια εποχή υπάρχει μια προυπάρχουσα ανοσία σε αυτού τους είδους τους ιούς εξαιτίας του χειμώνα που πέρασε. Όταν όμως δεν υπάρχει αυτή η προστασία τότε η κατάσταση μπορεί να πάρει την μορφή ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς» αναφέρει η Σου Χουάνγκ, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Γρίπης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.