Σεισμός της Θεσσαλονίκης (1978)

Σεισμός της Θεσσαλονίκης (1978)

Ο Μεγάλος Σεισμός της Θεσσαλονίκης συνέβη την Τρίτη 20 Ιουνίου το έτος 1978 και ώρα 23:03. Το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού του 1978 ήταν σε απόσταση μόλις 35 χιλιόμετρα από την πόλης της Θεσσαλονίκη στο χωριό Στίβος, που βρίσκεται ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη.
Ο σεισμός σόκαρε την Ελληνική κοινωνία γιατί ήταν ο πρώτος μεγάλος σεισμός που προσέβαλε μία σύγχρονη ελληνική πόλη Εκτός από τις καταστροφές που συνέβησαν στην πόλη και στο νομό της Θεσσαλονίκης, ζημιές προκλήθηκαν και στους νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής.
Η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε λίγες μέρες πριν με προσεισμούς. Οι πιο ισχυροί από αυτούς ήταν στις  24ης Μαΐου μεγέθους 5,8 Ρίχτερ και της 19ης Ιουνίου με μέγεθος 5,3 Ρίχτερ.
Ο κύριος σεισμός της 20ης Ιουνίου ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Αλλά εκείνο που ήταν το πιο σοκαριστικό ήταν η  διάρκεια του, κράτησε 10 δευτερόλεπτα και έγινε αισθητός σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία.

Οι καταστροφικές συνέπειες που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός της Θεσσαλονίκης

Οι συνέπειες του καταστροφικού σεισμού ήταν οδυνηρές.
  • Προκάλεσε 49 θανάτους ανθρώπων, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν ένοικοι οκταόροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε στην πλατεία Ιπποδρομίου.
  • Τραυματίστηκαν 220 άνθρωποι, ενώ χιλιάδες έμειναν άστεγοι σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης.
  • Οι υλικές ζημιές, σύντομα, έφτασαν τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σημερινές τιμές.

Κατάρρευση της οικοδομής στην Πλατεία Ιπποδρομίου

Μεγάλος Σεισμός της Θεσσαλονίκης

Εντοπίστηκαν συνολικά
  • 3.170 (4,5%) κτίρια με σοβαρές και επικίνδυνες βλάβες (κόκκινα)
  • 13.918 (21,0%) κτίρια με μέσης ή και μικρής κλίμακας βλάβες (κίτρινα)
  • 49.071 (74,5%) κτίρια χωρίς βλάβες (πράσινα)
Tην αποκατάσταση των σεισμοπαθών ανέλαβε η Υ.Α.Σ.Β.Ε. (Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδας). Εντοπίστηκαν εκτεταμένες βλάβες στα μνημεία της πόλης (Ροτόντα, Αχειροποίητος κ.τ.λ.) που οφείλονταν πιο πολύ στην επιδείνωση υφισταμένων βλαβών από δεκαετίες ή και αιώνες.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως