Σεμινάρια Δημιουργικής γραφής (σενάριο) στον Ιανό

Σεμινάρια Δημιουργικής γραφής (σενάριο) στον Ιανό

Σενάριο με τον Γιάννη Σκαραγκά

Η αλυσίδα Πολιτισμού Ιανός και τα Εργαστήρια Βιβλίου της συμπληρώνουν εφέτος εφτά χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον χώρο της εκπαίδευσης. Τα εργαστήρια δημιουργήθηκαν την άνοιξη του 2013 και ήδη έχουν λειτουργήσει δεκαπέντε επιτυχημένοι κύκλοι μαθημάτων.
 
Με ιδιαίτερη χαρά σάς ενημερώνουμε πως οι εγγραφές για τα σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής του ΙΑΝΟΥ ξεκίνησαν. Καταξιωμένοι συγγραφείς διδάσκουν με γνώμονα την ποιότητα και το πάθος για το βιβλίο, την αγάπη για τη μάθηση και στοχεύουν τόσο στη συγγραφική πρόοδο όσο και στην ενημέρωση και την καλλιέργεια αυτών που αγαπούν το βιβλίο και το λογοτεχνικό κείμενο γενικότερα.
 
Η αλυσίδα πολιτισμού ΙΑΝΟS, δίνοντας τη μέγιστη σημασία στην προστασία της υγείας των συμμετεχόντων στα σεμινάριά της, όπως και των διδασκόντων σε αυτά, σε περίπτωση που οι συνθήκες της πανδημίας δεν επιτρέψουν τη διά ζώσης διδασκαλία, έχει ετοιμάσει αντι-covid τμήματα, όπου η διδασκαλία θα γίνεται με φυσικό τρόπο μέσω της πλατφόρμας zoom, τις προκαθορισμένες ημέρες και ώρες.
 
Η παρουσίαση των σεμιναρίων της Θεσσαλονίκης θα μεταδοθεί τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, στις 18.00, ενώ της Αθήνας, τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, στις 18:00, μέσω Livestreaming από το κανάλι του ΙΑΝΟY στο Youtube.
 
Youtube Channel: https://www.youtube.com/user/ianosweb/videos
 
Τα μαθήματα ξεκινούν από τη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου.
 
Στο πλαίσιο των εν λόγω μαθημάτων ο Γιάννης Σκαραγκάς διδάσκει στο σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής «Σενάριο: Θεωρία και τεχνικές» στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης.
 
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται δια ζώσης, 10:30-13:30 για δέκα (10) διαδοχικά Σάββατα, αρχής γενομένης από το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, στο κεντρικό κατάστημα του ΙΑΝΟΥ (Αριστοτέλους 7).
 
Περιγραφή μαθήματος
Ο εκπαιδευτικός κύκλος του σεναρίου έχει εργαστηριακό χαρακτήρα. Το μάθημα εστιάζει στις τεχνικές, που σχετίζονται με το κινηματογραφικό και τηλεοπτικό σενάριο και καλύπτει ζητήματα σύνθεσης, δομής, ύφους και δραματουργίας—αλλά και την εφαρμογή τους.

Εκτός από το κομμάτι της θεωρίας, το μάθημα βασίζεται σε μια εντατική διαδικασία παραγωγής, που προσαρμόζεται στο ρυθμό και τα ενδιαφέροντα του κάθε συμμετέχοντα. Ο εργαστηριακός χαρακτήρας σημαίνει επίσης την υποβολή τελικής εργασίας για όσους ενδιαφέρονται για αξιολόγηση και ανάλυση της δουλειάς τους.
 
Το μάθημα απευθύνεται τόσο σε αυτούς που έχουν καταπιαστεί με τη σεναριακή φόρμα στο παρελθόν, όσο και σε εκείνους που ενδιαφέρονται για μια λεπτομερή εισαγωγή στη θεωρία και τις τεχνικές του επαγγελματικού σεναρίου.
 
Τα θέματα που θα αναλυθούν στο πλαίσιο της διδασκαλίας, είναι μεταξύ άλλων:
1. Τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν το σενάριο από τις άλλες φόρμες
2. Τα συστατικά της σεναριακής αφήγησης
3. Τι σημαίνει και τι δεν σημαίνει εικόνα
4. Η λογική και η λειτουργία της αναπαράστασης
5. Η μετάβαση από την ιδέα στην ανάπτυξη της ιστορίας
6. Η έννοια του ήρωα και η σύνδεσή του με την ιστορία
7. Τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο ήρωα
8. Το ζητούμενο και η αποστολή του ήρωα
9. Κινητήρια αφορμή και δραματική συνθήκη
10. Η έννοια της δράσης και της πλοκής: σχεδιασμός και ακρίβεια
11. Συμπληρωματικοί ήρωες και ιεράρχηση
12. Τοποθέτηση της ιδέας στην ιστορία
13. Εισαγωγή του ήρωα στην ιστορία
14. Τοποθέτηση των χαρακτήρων γύρω από τον ήρωα
15. Δομή: πράξεις και δραματικά σημεία
16. Αυτοτελής ιστορία και επεισόδιο
17. Ο κόσμος της σκηνής και οι εκδοχές του
18. Η λογική της έναρξης και η ανάπτυξη της προοπτικής
19. Άξονες: πρόσωπα και δράσεις
20. Κίνητρα και στόχοι
21. Η έννοια της πλάνης για τον ήρωα και τον θεατή
22. Η λογική της μεταφοράς στο διάλογο: ύφος και περιεχόμενο
23. Θέματα αντίθεσης, σύγκρουσης και ανατροπής
24. Σημειολογία και συμβολισμός
25. Μετάβαση, κορύφωση και ολοκλήρωση
26. Δευτερεύουσες ιστορίες
27. Αφηγηματικοί μηχανισμοί με βάση την οπτική καταγραφή
28. Σύνδεση εικόνας και δραματοποίησης
29. Χαρακτηροποίηση και σύνθεση
30. Πιθανές εκδοχές της ιστορίας
31. Η συμπτωματολογία των γεγονότων
32. Σημάδια και οιωνοί
33. Μεταφορές, παραλληλισμοί και συμβολικές αναπαραστάσεις
 
Μετά το τέλος του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.
 
Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε εδώ:
https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/application?product=5099
 
Διάρκεια μαθημάτων: δέκα τρίωρα πρωινά μαθήματα (30 ώρες διδασκαλίας)
Ημέρα μαθημάτων: Σάββατο
Δίδακτρα: 340 ευρώ για νέες εγγραφές και 300 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.
 
[Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο.]
 
Λίγα λόγια για τον Γιάννη Σκαραγκά
Μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος την τελευταία εικοσαετία, ο Γιάννης Σκαραγκάς έχει γράψει έντεκα βιβλία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γράφοντας στα ελληνικά και στα αγγλικά, βραβεύτηκε το 2018 από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο με το βραβείο συντακτών στο περιοδικό Copper Nickel. Ως διηγηματογράφος συνεργάζεται την τελευταία δεκαετία με μεγάλα λογοτεχνικά περιοδικά της Αμερικής. Έχει επίσης γράψει εννιά θεατρικά έργα στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και στην Ελβετία, μεταξύ των οποίων το Prime Numbers, που ανέβηκε στη Νέα Υόρκη το 2009, και το Courage στη Ζυρίχη το 2017. Έχει βραβευτεί ως συγγραφέας από κορυφαία ιδρύματα στην Ευρώπη και στην Αμερική. Έχει εργαστεί στον χώρο της τηλεόρασης και σε εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών, υπογράφοντας πέντε τηλεοπτικές σειρές την προηγούμενη δεκαετία.
Είναι υπότροφος του ιδρύματος Fulbright. Στη νέα του δουλειά υπογράφει το σενάριο της ξένης ταινίας «Road Narrows» σε σκηνοθεσία της Φαίη Λέλιος, που θα γυριστεί το 2021 με executive producers τον Τζορτζ Πελεκάνος και την Έμα Τόμσον.
Το θεατρικό έργο του «Η κυρά της Ρω» συνεχίζει για τέταρτη χρονιά να περιοδεύει στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, με πρωταγωνίστρια την Φωτεινή Μπαξεβάνη και σκηνοθέτη τον Σταύρο Λίτινα.
Link: https://www.ianos-seminaria.gr/el/users/view/50745
 
Αναλυτικές πληροφορίες στο www.ianos.gr και στο https://www.ianos-seminaria.gr
 
Στοιχεία επικοινωνίας
Σταμάτης Νικηταράς, T 210 3217929, F 210 3217686, E ergastiria@ianos.gr