Σεμινάρια Κινηματογράφου, παραστατικές τέχνες στη Rehab Pub

Ξεκινούν τα σεμινάρια από το Αφηγηματικό Εργαστήρι Fabula στο φιλόξενο χώρο της Rehab Pub, Βαλαωρίτου 19, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023. Στα σεμινάρια διδάσκει ο Γιάννης Φραγκούλης, παραστασιολόγος-σκηνοθέτης-κριτικός κινηματογράφου, Master in Arts, Middlesex University. Θα διεξαχθούν κάθε Τετάρτη, από τις 7.00 μμ έως 10.μμ. Η ύλη των σεμιναρίων θα είναι ο κινηματογράφος και οι παραστατικές τέχνες που επηρεάζουν αυτόν και επηρεάζονται από αυτόν. Στο τέλος του σεμιναριακού κύκλου θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης και θα παραχθεί μια ταινία μικρού μήκους, συλλογικά από τους συμμετέχοντες.

Η ύλη του σεμιναρίου θα είναι η ιστορία, η αισθητική του κινηματογράφου, το σενάριο, η σκηνοθεσία, το μοντάζ (θεωρία και πράξη), η παραγωγή και η πορεία της ταινίας, μετά την ολοκλήρωσή της, διανομή, προβολές σε φεστιβάλ.

Πιο αναλυτικά και περιληπτικά θα μελετηθούν οι περιόδους ιστορίας του κινηματογράφου μέχρι σήμερα. Οι τεχνολογικές καταστάσεις και οι εξελίξεις τους όπως διαμορφώθηκαν μέσα στην ιστορία του κινηματογράφου. Η αισθητική του κινηματογράφου ανά σχολές. Η σκηνοθεσία, οι κανόνες της και πως αυτοί γίνονται αντιληπτοί μέσα στις διάφορες σχολές κινηματογράφου και σε εξέχουσες περιπτώσεις σκηνοθετών. Το σενάριο πως μπορεί να αναπτυχθεί ξεκινώντας από μια ιδέα, ένα γεγονός ή ένα ήδη γραμμένο αφήγημα. Ο τρόπος που μπορούμε να κινηματογραφούμε στην εποχή μας, ανάλογα με τα διάφορα μηχανήματα (κάμερες, action κάμερες, κινητά). Η θεωρία του μοντάζ, οι διαφορετικές σχολές μοντάζ και το μοντάζ στην πράξη. Η ηθοποιία στον κινηματογράφο σε σχέση με το σενάριο και τη σκηνοθεσία, όπως και με την ανάλυση του χαρακτήρα. Η θεωρία της Περφόρμανς (Ενιαίος Παραστατικός Χώρος) και πως αυτή εμφανίζεται με καμβά τον κινηματογράφο. Η προώθηση της ταινίας, μετά την ολοκλήρωσή της, σε φεστιβάλ, κινηματογραφικές αίθουσες, λέσχες κ.λπ.

Για να γίνει η εκπαίδευση πιο σωστά θα προβληθούν αποσπάσματα ταινιών που θα ανταποκρίνονται στο θέμα που θα μελετηθεί στη συγκεκριμένη συνεδρία του σεμιναρίου. Για να υπάρχει δυνατότητα ερωτήσεων και απαντήσεων, όπως και γόνιμος διάλογος, η σεμιναριακή ομάδα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 άτομα. Κατά τη διάρκεια των σεμιναριακών συνεδρίων θα γίνονται ασκήσεις όπου θα εφαρμοστεί το θεωρητικό κομμάτι που θα έχει διδαχθεί. Υπάρχει η δυνατότητα να προσκαλεστούν επισκέπτες διδάσκοντες, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και κριτικοί κινηματογράφου.

Τα γυρίσματα της ταινίας θα είναι συλλογικά. Θα ξεκινήσουν αφού θα έχει τελειώσει ο θεωρητικός κύκλος. Θα ολοκληρωθούν με το μοντάζ της ταινίας. Την ταινία θα συγγράψουν οι διδασκόμενοι, οι οποίοι θα τη σκηνοθετήσουν και θα σχεδιάσουν το μοντάζ της, με την επίβλεψη του διδάσκοντος. Στο τέλος θα δοθεί σε όλους η ταινία σε ψηφιακή μορφή.

Στο σεμινάριο θα υπάρχει κάμερα υψηλής ποιότητας (έως 4Κ ανάλυσης), action κάμερα και ηλεκτρονικός υπολογιστής. Οι προβολές των ταινιών θα γίνονται από βίντεο προβολέα.
Τα σεμινάρια θα γίνονται στο Rehab Pub, Βαλαωρίτου 19, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με ωράριο 7.00 μμ-10.00 μμ.

Τα σεμινάρια θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 και θα γίνονται κάθε Τετάρτη. Το κόστος θα είναι 15 ευρώ ανά μήνα. Η χρονική περίοδος των σεμιναρίων θα λήξει στα μέσα Ιουνίου, την επόμενη χρονιά, με την ολοκλήρωση της ταινίας. Είναι υποχρεωτική η ελάχιστη κατανάλωση στο μπαρ.
Τηλ. επικοινωνίας: 6974123481
Email: ioanisfragoulis@gmail.com
Fb: Giannis Fragoulis


Αναρωτιέσαι τι να κάνεις στη Θεσσαλονίκη σήμερα, αύριο ή τις επόμενες μέρες;  Ενημερωθείτε για τα πάντα! ΟΛΕΣ οι εκδηλώσεις (συναυλίες, παραστάσεις αλλά και χρήσιμες πληροφορίες και όλα τα ΔΩΡΕΑΝ event που γίνονται στην πόλη θα τα βρείτε στο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ του cityportal.gr


 

 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως