Σεμινάρια στο ΟΞΥΓΟΝΟ, Απρίλιος - Μάιος 2012

Σεμινάρια στο ΟΞΥΓΟΝΟ, Απρίλιος - Μάιος 2012

Σεμινάριο μετάφρασης ειδικών κειμένων
Διάρκεια:15 διδακτικές ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Κατερίνα Γουλέτη, διδάσκουσα στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ
Αναλυτικά: Αντικείμενο του σεμιναρίου είναι η άσκηση των συμμετεχόντων στη μετάφραση ειδικών κειμένων. Αναλύονται ζητήματα τυπολογίας των κειμένων διαφόρων γνωστικών αντικειμένων (οικονομικά, τεχνικά, ιατρικά, ναυτιλιακά και νομικά) παράλληλα με την παραγωγή, την κριτική και την τεκμηρίωση των μεταφρασμάτων. Διδάσκονται, επίσης, θέματα σχετικά με τη διαχείριση και την αποδελτίωση της ορολογίας καθώς και τεχνικές έρευνας για την αναζήτηση ορολογικών πόρων. Η μεθοδολογία διδασκαλίας εστιάζει στην κατανόηση των μεταφραστικών αναγκών της σύγχρονης εποχής και στην οριοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών για την αντιμετώπιση ενός προς μετάφραση κειμένου μέσω των μεταφραστικών οδηγιών και της προσέγγισης των μεταφραστικών προβλημάτων.
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Πέμπτη, 17.00-19.30
Κόστος: 160 ευρώ / 140 ευρώ για φοιτητές, κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας και για όσους εγγραφούν σε περισσότερα από ένα σεμινάρια του ΟΞΥΓΟΝΟΥ.
ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr (Θέμα: Σεμινάριο μετάφρασης).
Η Κατερίνα Γουλέτη είναι επαγγελματίας μεταφράστρια και διδάσκουσα στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ και στο ΔΔΠΜΣ «Μετάφραση-Μεταφρασεολογία» από το 2006 στα γνωστικά αντικείμενα του Υποτιτλισμού και της Μετάφρασης ειδικών κειμένων. Πτυχιούχος του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνέχισε, ως υπότροφος, τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας) με κατεύθυνση «Μετάφραση και Νέες Τεχνολογίες». Η διδακτορική της διατριβή και οι ανακοινώσεις της σε διεθνή και εγχώρια συνέδρια αφορούν την Οπτικοακουστική Μετάφραση υπό το πρίσμα της πολιτισμικής ετερότητας.

«Παίζουν οι κούκλες θέατρο;» Σεμινάριο για το κουκλοθέατρο, την εμψύχωση αντικειμένων, τη δραματοποίηση παραμυθιών
Διάρκεια: 12 διδακτικές ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Ιωάννα Μαμακούκα, ηθοποιός και κουκλοπαίκτρια
Αναλυτικά: Σε πολλά παραμύθια τα πράγματα και τα παιχνίδια ζωντανεύουν. Ο κουκλοπαίχτης είναι ένας μικρός θεός, αφού αυτός δημιουργεί και ζωντανεύει τα «άψυχα». Είναι όμως άψυχα; Το υλικό, η φόρμα, το χρώμα, το βάρος συνθέτουν ένα « πλάσμα». Με δικό του χαρακτήρα, κίνηση, φωνή. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε «ον». Να το κάνουμε να υπάρξει! Δεν είναι κάτι μαγικό;
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί μια μικρή διαδρομή-εξερεύνηση που περιλαμβάνει ασκήσεις-παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς ατομικούς και ομαδικούς: α) Σωματικής έκφρασης (το χέρι, το βαμμένο χέρι, το ντυμένο χέρι, η γαντοκούκλα) β) Εμψύχωσης αντικειμένων (κουζινικά, λαχανικά, κουτάκια… Πώς κοιτάζει μια κουτάλα; Πώς μιλάει ένα πράσο; Πώς ξυπνάει ένα πακέτο τσιγάρα;) γ) Εμψύχωσης κούκλας (γαντόκουκλα, μαρόττα, «επιτραπέζια» κούκλα. Σε ποια σκηνή, ποια ιστορία να παίξουμε;) δ) Δημιουργία «σκηνικού χώρου » και σεναρίου μιας δικής μας θεατρικής παράστασης.
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τετάρτη, 16.00-19.00 Κόστος: 120 ευρώ / 100 ευρώ για φοιτητές, κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας και για όσους εγγραφούν σε περισσότερα από ένα σεμινάρια του ΟΞΥΓΟΝΟΥ.
ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr (Θέμα: «Παίζουν οι κούκλες θέατρο;»)
Η Ιωάννα Μαμακούκα σπούδασε Γαλλική φιλολογία στο ΑΠΘ και Θεατρολογία στη Γαλλία στο ParisIII, Censier (ειδικότητες: θέατρο και εκπαίδευση, σκηνοθεσία). Παράλληλα παρακολούθησε σπουδές στο Consevatoire National d’ArtDramatique de Paris. Παρακολούθησε σεμινάρια διάφορων θεατρικών πρακτικών και τεχνικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργάστηκε σε σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, στην Ελλάδα και στη Γαλλία και ως επιμορφώτρια σε σεμινάρια στις ίδιες χώρες. Δίδαξε στη Σχολή Θεατρολογίας στο ΑΠΘ και στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τα τελευταία χρόνια ανεβάζει και παίζει παιδικά έργα μεικτών θεατρικών τεχνικών, (συνεργασία /σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη).

Βιωματικό σεμινάριο αφήγησης «Πες μου ένα παραμύθι»
Μέρες και ώρες μαθημάτων: Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012, 17.00-20.00 και Σάββατο, 12 Μαΐου 2012, 16.00-21.00
Διάρκεια: 10 ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίων – Διδασκαλία: Ανθή Θάνου, αφηγήτρια
Αναλυτικά: Η γοητεία της αφήγησης μένει χιλιάδες χρόνια τώρα αδιάπτωτη. Συχνά το παιδί αλλά και ο μεγάλος δεν ικανοποιείται απόλυτα διαβάζοντας ή βλέποντας, θέλει να του αφηγηθούν το ίδιο επεισόδιο, ιδίως μάλιστα αν ο αφηγητής είναι δεινός χειριστής του λόγου και των ανεξάντλητων εκφραστικών μέσων της ανθρώπινης φωνής. Η αφήγηση παραμυθιών αποτελεί ένα συστατικό στοιχείο τόσο της ιστορίας του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού όσο και της ζωντανής ελληνικής πραγματικότητας του παρόντος.
Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα πειραματιστούν και θα ανακαλύψουν τον δικό τους τρόπο να αφηγούνται, γιατί κάθε αφηγητής δεν είναι απλός μεταδότης της παράδοσης, ασκεί ελεύθερα την τέχνη του. O αφηγητής μπαίνει στο κέντρο και αναλαμβάνει την ευθύνη της παραμυθίας, της παρηγοριάς, αλλά και της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης. Είναι αυτός που θα μιλήσει για τα αληθινά πράγματα της ζωής με ένα μη πραγματικό τρόπο. Θα τολμήσει να πει για τη ζωή, για τον θάνατο και για τον έρωτα, για τις αξίες και τα όνειρα που κάθε άνθρωπος θέλει να έχει. Θα τολμήσει να αφυπνίσει τις ναρκωμένες συνειδήσεις μας.
Κόστος: 80 ευρώ / 65 ευρώ για φοιτητές, κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας και για όσους εγγραφούν σε περισσότερα από ένα σεμινάρια του ΟΞΥΓΟΝΟΥ.
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr (Θέμα: «Πες μου ένα παραμύθι»).
Η Ανθή Θάνου αποφοίτησε το 1993 από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έπειτα από περιπλανήσεις στον χώρο του θεάτρου, της μουσικής, της παντομίμας και του θεάτρου σιωπής έφτασε στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Εκεί αντάμωσε τον Παναγιώτη Κούλελη, αυτοδίδακτο μουσικό. Μαζί του, ακολουθώντας τα χνάρια των παλιών παραμυθάδων, δίνει παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους. Συνεργάστηκαν και αφηγήθηκαν παραμύθια στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στη γιορτή παραμυθιών στην Κέα επί σειρά ετών, στο φεστιβάλ αφήγησης στον Όλυμπο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στα Παραμύθια και Μουσικές του Κόσμου στη Βυτίνα, στη Λήμνο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης στην Κοζάνη, στο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης στο Πήλιο και στην Αθήνα και σε πολλά ακόμα φεστιβάλ στην Ελλάδα και στην Κύπρο (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας). Αφηγήθηκαν παραμύθια σε πολλές θεατρικές σκηνές (ΧΑΝΘ, 3ος όροφος, Θέατρο Όρα, Έναστρον κ.α.) και στα ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Καβάλας και Βέροιας. Συνεργάστηκαν και παρουσίασαν προγράμματα αφήγησης σε πολλές βιβλιοθήκες της χώρας. Επίσης συνεργάστηκαν σε πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας με τις βιβλιοθήκες του Έβρου και της Βέροιας.
Η Ανθή Θάνου διδάσκει την τέχνη της αφήγησης και έχει πραγματοποιήσει σχετικά μαθήματα στο Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης και σε συνεργασία με πολλά γραφεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι μέλος του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και του ΠΟΦΑ (Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης). Τον Σεπτέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο-CD Ούτε ’γώ ήμουνα εκεί ούτε σεις να το πιστέψετε από τις μουσικές εκδόσεις POLYTROPON. 

«Γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι!» Μια αλλιώτικη σχολή γονέων Β’ Κύκλος συναντήσεων
Διάρκεια: 3 δίωρες συναντήσεις
Εισηγήτρια: Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, Εκπαιδευτική-Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012, 18.00-20.00: Αποδοτική μελέτη και το άγχος των εξετάσεων: «Δίνουμε εξετάσεις – μια οικογενειακή υπόθεση»
Η συμμετοχή σε εξετάσεις είναι αναπόφευκτο κομμάτι της οικογενειακής ζωής. Στις εξετάσεις (είτε αφορούν μια ξένη γλώσσα είτε την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο) συμμετέχουν με τον τρόπο τους όλα τα μέλη της οικογένειας. Πώς μπορούμε να χειριστούμε την περίοδο της προετοιμασίας; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μελετήσουν αποδοτικά; Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε εμείς οι ίδιοι το άγχος; Στη συνάντηση αυτή θα δούμε πρακτικούς τρόπος με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να διαβάσουν, θα συζητήσουμε για το τι σημαίνει η επιτυχία ή η αποτυχία για μια οικογένεια και θα δοκιμάσουμε τρόπους διαχείρισης του άγχους των εξετάσεων για όλες τις βαθμίδες και τις ηλικίες.

Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012, 18.00-20.00: «Πάλι τηλεόραση; Κάνε κάτι πιο δημιουργικό!»: Δημιουργική απασχόληση στην οικογένεια
Ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους γονείς είναι η ποιοτική και η δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου του παιδιού τους. Η συχνά αγαπημένη μπέιμπι σίτερ των γονιών, η τηλεόραση, καλλιεργεί την παθητικότητα στα παιδιά (και όχι μόνο στα παιδιά) – άλλωστε είναι ανέφικτο να προσπαθήσει κανείς να ελέγξει πλήρως το περιεχόμενο των τηλεοπτικών προγραμμάτων και διαφημίσεων στα οποία εκτίθενται τα παιδιά. Σε αυτήν τη συνάντηση συζητάμε για το τι είναι δημιουργικότητα και εξερευνούμε μέσα από πολλά παραδείγματα και δραστηριότητες (που θα τις δοκιμάσουμε και οι ίδιοι!) πώς μπορούμε να απασχοληθούμε οικογενειακώς με τρόπο δημιουργικό που να καλλιεργεί τις δεξιότητες, τη φαντασία και τις καλές σχέσεις μέσα στην οικογένεια.

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012, 18.00-20.00: «Εφηβεία είναι… θα περάσει!»: Αντιμετωπίζοντας τις ιδιαιτερότητες της εφηβείας
Η εφηβεία έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως μια δεύτερη γέννηση. Είναι η περίοδος της ζωής μας που εγκαταλείπουμε την παιδική ηλικία και εισερχόμαστε σε ένα μακρόχρονο στάδιο αυτοεξερεύνησης και προσαρμογής σε ένα νέο σώμα και μια νέα προσωπικότητα. Ποια είναι η σημασία της εφηβείας για την υπόλοιπη ζωή μας; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της εφηβείας στη σωματική, την κοινωνική και την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη; Πώς μπορεί ο γονιός να αντέξει αυτό το απότομο μεγάλωμα των παιδιών του, με όλες τις εξάρσεις και την απόρριψη που αυτό συνεπάγεται; Στη συνάντηση αυτή θα μελετήσουμε αυτό το τόσο σημαντικό εξελικτικό στάδιο της ζωής του ανθρώπου, θα θυμηθούμε τη δική μας εφηβεία και θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικότεροι γονείς εφήβων.

Κόστος: 15 ευρώ / συνάντηση ή 40 ευρώ για τις 3 συναντήσεις. Εκπτωτική τιμή 30 ευρώ για τις 3 συναντήσεις σε όσους έχουν παρακολουθήσει και το Α’ Μέρος (Μάρτιος 2012).
Δηλώσεις συμμετοχής στο email: linfo@oxygono-metaixmio.gr (Θέμα: Σχολή γονέων). Στο μήνυμα θα πρέπει να σημειώνονται ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο και email του συμμετέχοντα.
Η Καλλιόπη Εμμανουηλίδου είναι Εκπαιδευτική-Συμβουλευτική Ψυχολόγος με ιδιαίτερη εξειδίκευση και ενδιαφέρον για θέματα που αφορούν τη διατροφή, τη νοημοσύνη, την αγωγή των παιδιών και τη βοήθεια που μπορεί να δώσει η επιστήμη της ψυχολογίας με πρακτικούς τρόπους σε προβλήματα της καθημερινότητας. Έχει κάνει μεταπτυχιακά στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία, τη Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Έρευνα. Έχει δίπλωμα γενικής συμβουλευτικής και συμβουλευτικής διαταραχών πρόσληψης τροφής και είναι κάτοχος διδακτορικού με θέμα τη νοημοσύνη και το ταλέντο. Διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εργάζεται ως ψυχολόγος και ως επιμορφώτρια στη Θεσσαλονίκη. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο της Ψυχολογία της διατροφής, Πώς οι διατροφικές συνήθειες αντανακλούν τον συναισθηματικό μας κόσμο. 

Info
Όλα τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στον φιλόξενο χώρο του ΟΞΥΓΟΝΟΥ. Στο διάλειμμα προσφέρεται καφές ή τσάι σε όλους τους συμμετέχοντες. Με την ολοκλήρωση κάθε σεμιναρίου παρέχεται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε