Σεμινάρια Θεάτρου:  Richard Nieoczym, Η παρουσία του ηθοποιού και η διαδικασία της ακρόασης

Σεμινάρια Θεάτρου: Richard Nieoczym, Η παρουσία του ηθοποιού και η διαδικασία της ακρόασης

Το θέατρο είναι ένας άγριος τόπος μέσα στον πολιτισμό. το σταυροδρόμι όπου τα αθέατα και αρχέγονα βάθη συναντούν τον ορατό, οριζόντιο και τεχνητό πολιτισμό. Το θέατρο αντηχεί τα βάθη αυτής της κάθετης διάστασης που ονομάζουμε Κάτω Κόσμο
 R.Nieoczym

Ο R. Nieoczym, δάσκαλος, σκηνοθέτης και συνεργάτης του J. Grotowski, μας παραδίδει μια μέθοδο δουλειάς θεμελιωμένη σε περισσότερα από 30 χρόνια θεατρικής έρευνας και πράξης. Σκοπός του σεμιναρίου Η Παρουσία του Ηθοποιού και η Διαδικασία της Ακρόασης είναι οι συμμετέχοντες να επεκτείνουν τη σωματική, φωνητική και ψυχική τους δύναμη και να δομήσουν έναν μονόλογο που θα αναδεικνύει τις προσωπικές τους δεξιότητες (σώμα, φωνή, φαντασία) και θα αποκαλύπτει το ψυχικό βάθος του ρόλου.
Αναζητώντας διαρκώς αυτό που ο Grotowski ονόμασε «Πλήρη Δράση» (“Total Act”) δηλ. το ολοκληρωτικό δόσιμο του ηθοποιού στις σωματικές δράσεις – εικόνες του ρόλου του, ενώ ταυτόχρονα τις εκτελεί με ακρίβεια και καθαρότητα, ο ερμηνευτής αποκτάει σκηνική παρουσία με ένταση, καθαρότητα και αλήθεια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη της ικανότητας της/του ηθοποιού και κάθε ερμηνευτή να παρουσιάζει τον εαυτό της/του στις ακροάσεις ενώπιον σκηνοθετών, παραγωγών και καθηγητών με αυτοπεποίθηση αποφεύγοντας τους προσωπικούς συμβιβασμού, τη μηχανικότητα και τις ασάφειες.
Σώμα : μέσα από εντατική σωματική άσκηση/παιχνίδι (κίνηση, ρυθμοί, χορός, stretchings) σκοπός είναι η αφύπνιση του σώματος και η ενεργοποίηση των κέντρων του, ώστε η/ο ηθοποιός να ανακαλύψει ξανά την «ελευθερία του ζώου» στο σώμα της/του και να συνειδητοποιήσει την οργανική ενότητα ανάμεσα στο σώμα, τη φωνή και τη φαντασία
Φωνή : χρησιμοποιώντας μια διττή προσέγγιση που βασίζεται στην αντίληψη του Stanislavski για την «οργανική βάση όλων των σωματικών δράσεων» και τη μέθοδο του Grotowski για «το άνοιγμα των ηχείων του σώματος», στόχος είναι η πλήρης ενεργοποίηση του Φωνητικού Κέντρου, έτσι ώστε :
– να ανακτήσει η/ο ηθοποιός τη δύναμη της προσωπικής φωνής, που όλοι κατείχαμε ως παιδιά.
– να συνδεθεί με τη φυσική αναπνοή του σώματος, δουλεύοντας σε αρμονία με τη φύση και όχι εναντίον της
– να αναγνωρίσει πως η δύναμη και η ποιότητα της φωνής συνδέονται με την αρμονική λειτουργία όλων των κέντρων: φωνητικό, συναισθηματικό, ερωτικό, της φαντασίας κ.ά.
– να αναγνωρίσει πως η δουλειά/παιχνίδι πάνω στη φωνή είναι μια δυναμική διαδικασία που αφορά τόσο στο σώμα όσο και στη ψυχή του ερμηνευτή – να αντιμετωπίσουν δυσκολίες που σχετίζονται με την εκφορά του λόγου και το τραγούδι π.χ. η κακή άρθρωση , η πίεση της φωνής για να αποδώσει ένταση και συναισθήματα, με αποτέλεσμα το «χτύπημα» των φωνητικών χορδών κ.α.
«Η φωνή είναι το βαρόμετρο της ψυχής» και κάθε δουλειά/παιχνίδι πάνω σ’ αυτή , έχει τις ρίζες της σε αρχέτυπα σχήματα: στην αγάπη, την προδοσία, την απόρριψη, την εγκατάλειψη, το μίσος, τον πόνο, τη χαρά, την εκδίκηση: το όλον της ζωής του ηθοποιού. 
Κείμενο και Εικόνες: η/ο ηθοποιός δε μπορεί να παίξει την ουσία του κειμένου. Παίζει τις εικόνες δηλ. τις σωματικές δράσεις , τις οποίες το κοινό μπορεί να δει και να νιώσει. Μια «εικόνα» είναι μια σειρά από συνειδητές δράσεις και αντιδράσεις π.χ. η σιωπή και η συνειδητή ακινησία μπορούν να είναι δυναμικές εικόνες. Μέσα από την απελευθέρωση του σώματος και της φωνής, δίνεται στην/τον ηθοποιό η δυνατότητα για μια σε βάθος διερεύνηση του ρόλου, ώστε να ανακαλύψει τις «σωματικές εικόνες» που μπορεί να χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη του ρόλου, αποφεύγοντας τα γνωστά κλισέ και τις διανοητικές ασάφειες. Η δουλειά πραγματοποιείται τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Ειδικά η ατομική δουλειά εξελίσσεται έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των συμμετεχόντων.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, φοιτητές δραματικών σχολών , χορευτές , τραγουδιστές , παιδαγωγούς και στον καθένα που θέλει να συνδέει την τέχνη του και τη ζωή του με την οργανική δύναμη της ανάσας, του σώματος και της φωνής. Οι συμμετέχοντες καλούνται να γνωρίζουν ένα μονόλογο από το κλασσικό ή σύγχρονο ρεπερτόριο, βασισμένο σε ένα οποιοδήποτε θέμα Αγάπης, Προδοσίας ή Eκδίκησης από τον Αισχύλο ως τον Σαίξπηρ και τον Μπρεχτ και ένα τραγούδι .

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του R. Nieoczym: Ο Richard Nieoczym είναι ιδρυτής και μαζί με την Dawn Obokata συνδιευθυντής του θεάτρου «LeTHAL/ Le Theatre de L’ Homme Actor’s Laboratorium», ένα κέντρο θεατρικής έρευνας και παραστάσεων στο Τορόντο του Καναδά. Είναι επίσης διευθυντής του θεάτρου «Wildflecken» στο Βερολίνο. Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 50 επαγγελματικές παραστάσεις στην Ευρώπη, τον Καναδά και τις Η.Π.Α. Διδάσκει στη δραματική σχολή « Europaische Theater Instintut » στο Βερολίνο. Είναι πρώην μαθητής και συνεργάτης του Grotowski τόσο στη θεατρική όσο και στην Παρα-θεατρική δουλειά του. Έχει συγγράψει περισσότερα από 30 έργα, τα οποία έχουν όλα παρασταθεί. Καλλιτεχνικό του όραμα είναι να αναπτυχθεί το « Θέατρο των Εικόνων », που θα έχει τις ρίζες του στις μυθικές πηγές. Επίκεντρο της δουλειάς του είναι η θεατρική έρευνα και η εμβάθυνση της τέχνης του ηθοποιού, την οποία αποκαλεί Soundings (Αντηχήσεις ). Αναπτύσσει ένα δίκτυο καλλιτεχνών ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Καναδά , με βάση θεατρικά ερευνητικά προγράμματα. Σεμινάρια Soundings έχουν δοθεί στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, το Βερολίνο, το Γκρατζ, το Ζάγκρεμπ, το Νόβι Σαντ, τη Στουτγάρδη, το Κεμπέκ, το Μόντρεαλ, το Buck Lake. Κάθε καλοκαίρι διευθύνει ένα διεθνές πρόγραμμα , που ονομάζει Wilderness Canada και περιλαμβάνει ένα μήνα θεατρικής εκπαίδευσης «Theatre Apprentice» και 3 εβδομάδες «Wilderness Wending» στο James Bay Frontier, στο Οντάριο του Καναδά.
Λίγα λόγια για τις Mad Dam Theatre Ensemble: Οι Mad Dam είναι μια ομάδα θεατρικής έρευνας με έδρα την Ελλάδα, και παρουσία στην Ευρώπη και τον Καναδά. Ιδρύθηκε το 2006 από τις ηθοποιούς Μυρτώ Μπέρνχαρτ, Άννα Γριβάκου, Δήμητρα Μπάρλα, και συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη Richard Nieoczym. Από τη σύστασή της ασχολείται τόσο με την εκπαίδευση του ηθοποιού διοργανώνοντας τα σεμινάρια σωματικού θεάτρου Soundings, όσο και με διερευνητικά θεατρικά project. Σκοπός της είναι η παρουσίαση αυθεντικής δουλειάς, η οποία δημιουργείται από κοινού από τους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη.

Info
Θεσσαλονίκη : 8-12 Φεβρουαρίου2012
Τετάρτη ως Κυριακή 18.00 – 22.00 Τετάρτη – Παρασκευή 11.00 – 18.00 Σαββατοκύριακο
Στον Πολυχώρο Ερμού , Ερμού 11 και Ίωνος Δραγούμη γωνία , 1ος ορ.
Κόστος συμμετοχής: 150 ευρώ Περιορισμένος αριθμός θέσεων .
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ:. 6933321531

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε