Σεμινάριο για την σεξουαλική παρενόχληση στο ΑΠΘ

Ένα σεμινάριο με θέμα «Όσο πιο ανεκτικό είναι το εργασιακό περιβάλλον στη σεξουαλική παρενόχληση, τόσο μεγαλύτερη και η εξάπλωσή της» πρόκειται να διεξαχθεί την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 και ώρα 9.30, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του Α.Π.Θ.

Το σεμινάριο διοργανώνεται από την Παιδαγωγική Σχολή και την Επιτροπή Φύλου και Ισότητας στο Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη του Δήμου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

Το Σεμινάριο τελεί υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του Α.Π.Θ. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους και όσες κατέχουν θέσεις ευθύνης στο Α.Π.Θ., όπως, Κοσμήτορες των Σχολών, Πρόεδροι των Τμημάτων του Α.Π.Θ., Προϊστάμενοι των Διοικητικών και Ακαδημαϊκών Μονάδων του Α.Π.Θ., τα Δ.Σ των Συλλόγων, ή είναι σε άλλες θέσεις δράσης, όπως, μέλη ΔΕΠ που ασχολούνται με Σπουδές Φύλου, σύμβουλοι Σπουδών των Τμημάτων και μέλη Επιτροπών του Α.Π.Θ. καθώς και σε Στελέχη και Προϊσταμένους του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση προλογίζουν η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Α.Π.Θ., Καθηγήτρια Δέσπω Λιάλιου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του Α.Π.Θ., Καθηγήτρια Σάσα Λαδά και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη του Δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα. Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις οι Ελευθερία Λίμπυ Τατά Άρσελ. Κλινική ψυχολόγος, Ομότιμη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, μέλος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Βία κατά των Γυναικών στην Κοπεγχάγη και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τη Βία στη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων στην Ελλάδα και η Σταματίνα Γιαννακούρου, Βοηθός στο Συνήγορο του Πολίτη.

Τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συντονίσει η Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., Καθηγήτρια Δήμητρα Κογκίδου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές «Η σεξουαλική παρενόχληση προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αποτελεί μια συχνή και άμεση διάκριση λόγω φύλου στο χώρο εργασίας, έναν αθέατο εφιάλτη.

Η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική Νομοθεσία ορίζει ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι παράνομη (νόμος 3896/2010). Αυτό όμως πρέπει να γίνει συνείδηση στον εργασιακό χώρο. Όλες οι έρευνες συγκλίνουν στο ότι η σημαντικότερη παράμετρος για την εμφάνιση της παρενόχλησης είναι η ανοχή που δείχνει το εργασιακό περιβάλλον. Όσο, δηλαδή, πιο ανεκτικό είναι το εργασιακό περιβάλλον στη σεξουαλική παρενόχληση, τόσο μεγαλύτερη είναι η εξάπλωσή της Για την αλλαγή αυτής της κουλτούρας, χρειάζονται προγράμματα πρόληψης και επιμόρφωσης για το ψυχοκοινωνικό υπόβαθρο του παρενοχλητικού εργασιακού περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις που έχει στη ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων.

Το ζητούμενο είναι να μη συμβαίνει η σεξουαλική παρενόχληση. Επειδή όμως τροφοδοτείται από την κοινωνική ανοχή και τις στερεότυπες αντιλήψεις για τα φύλα, δεν αρκεί μόνον η νομοθεσία. Πρέπει να συνοδεύεται και με προγράμματα πρόληψης, Σήμερα η έμφαση είναι να μετουσιωθεί ο νόμος σε πράξη. Δηλαδή να περάσουμε από τη θεσμική ισότητα, στην ουσιαστική και λειτουργική.

Εκεί είναι που θα εστιάσουμε στο σεμινάριο στο Α.Π.Θ. Για να γίνει αυτό χρειάζεται συστράτευση όλων όσων επιδιώκουν τη δημιουργία χώρων εργασίας ισότητας και πλήρους σεβασμού της αξιοπρέπειας όλων, χώρων «καθαρών» από κάθε μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η ανάδειξη του ζητήματος δεν αρκεί. Χρειάζεται διαρκής παρακολούθηση και παρεμβάσεις στο επίπεδο της πρόληψης. Η ανάπτυξη εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων σε μια μεγάλη ομάδα ευαισθητοποιημένων στελεχών στους εμπλεκόμενους φορείς μπορεί να κάνει τη διαφορά. Επιπλέον, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όσο πιο ισορροπημένος είναι ένας εργασιακός χώρος στις θέσεις εξουσίας, δηλαδή υπάρχει ικανοποιητική εκπροσώπηση γυναικών, τόσο λιγότερη σεξουαλική παρενόχληση υπάρχει. Ευελπιστούμε στη συμμετοχή και στη συνεργασία όλων έτσι ώστε το Α.Π.Θ. να αποτελέσει ένα φορέα που προωθεί την ουσιαστική ισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας.

Ελπίζουμε ότι το Α.Π.Θ. θα δραστηριοποιηθεί δυναμικά στο μέλλον και θα αναπτύξει συγκεκριμένες προτάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης έτσι ώστε να έχουμε ένα περιβάλλον που δε θα την ανέχεται. Για παράδειγμα, μπορεί άμεσα να αναπτύξει συγκεκριμένους κώδικες συμπεριφοράς και να τους συμπεριλάβει στον εσωτερικό του κανονισμό, δίνοντας έτσι και ένα παράδειγμα καλής πρακτικής».

Συμβάλλοντας προς την κατεύθυνση αυτή, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων θα διαθέσει στο Α.Π.Θ. πολλαπλά αντίτυπα που έχει εκδώσει του Εγχειρίδιου Συμβουλευτικής για τη Σεξουαλική Παρενόχληση στο Χώρο Εργασίας προς εργαζόμενες, εργοδότες και κοινωνικούς φορείς (βλ. http://www.isotita.gr/index.php/info/1255). Πρόκειται για ένα σύγχρονο, έγκυρο επιστημονικά και χρήσιμο εργαλείο κατανόησης, ανάδειξης και διαχείρισης του φαινομένου.

Το σεμινάριο διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας -8 Μαρτίου, εντάσσεται στις δράσεις στο πλαίσιο της καμπάνιας στο Α.Π.Θ. για «ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ» και πλαισιώνεται με εικαστικά και θεατρικά δρώμενα από φοιτητές/τριες της Παιδαγωγικής Σχολής και του τμήματος Θεάτρου.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε