ΣΕΝ/JA Greece: Η Ανάπτυξη της Επιχειρηματικής Σκέψης φέρνει κοντά το σχολείο με την αγορά εργασίας

«Προσπαθούμε να δώσουμε περισσότερο χώρο στους ίδιους τους μαθητές να αυτενεργήσουν να δημιουργήσουν και είμαστε δίπλα όταν μας χρειάζονται όταν βρίσκουν κάποιο εμπόδιο, όταν δεν μπορούν να συνεχίσουν και πραγματικά αυτό δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης, που εμπεδώνεται και μέσα στην τάξη σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς». Την εμπειρία τους από την υλοποίηση προγραμμάτων επιχειρηματικότητας στη σχολική εκπαίδευση μοιράστηκαν με άλλους συναδέλφους εκπαιδευτικοί που πήραν μέρος στο εργαστήριο επιμόρφωσης , που διοργάνωσε χθες το απόγευμα στο Πειραματικό ΓΕ.Λ Πανεπιστημίου Μακεδονίας το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece).

Οι καινοτόμες ιδέες και λύσεις που παρουσιάζουν κάθε χρόνο οι μαθητές στο μεγαλύτερο πρόγραμμα του Junior Achievement Greece, τη «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση», καθώς και οι σημαντικές διεθνείς διακρίσεις των σχολικών ομάδων, έχουν καταστήσει το πρόγραμμα ιδιαίτερα δημοφιλές στη σχολική κοινότητα πανελλαδικά. Όμως, ένα συχνό ερώτημα από την πλευρά των εκπαιδευτικών είναι το εξής: «Δηλαδή θέλουμε να γίνουν τα παιδιά επιχειρηματίες;» Η απάντηση «όχι απαραίτητα, αλλά και γιατί όχι», συμπυκνώνει τη στόχευση του προγράμματος, που δεν είναι άλλη από το να αποκτήσουν οι μαθητές δεξιότητες οικονομικού εγγραμματισμού και να αναπτύξουν επιχειρηματική σκέψη.

«Η Ανάπτυξη της Επιχειρηματικής Σκέψης φέρνει κοντά το σχολείο με την αγορά εργασίας»

«Η Ανάπτυξη της Επιχειρηματικής Σκέψης μέσω της Επιχειρηματικής Εκπαίδευσης φέρνει κοντά το σχολείο με την αγορά εργασίας. Η Εργασιακή Ετοιμότητα γεφυρώνει τους κόσμους του σχολείου, της κοινωνίας, της προσωπικής ζωής και του εργασιακού χώρου. Ο Οικονομικός Εγγραμματισμός συμβάλλει στην απόκτηση ενός συνόλου δεξιοτήτων και γνώσεων που επιτρέπουν στα άτομα να λαμβάνουν αποτελεσματικές αποφάσεις σχετικά με τους οικονομικούς τους πόρους», ανέφερε η υπεύθυνη του Προγράμματος Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» Ελένη Χελιώτη, παρουσιάζοντας στους εκπαιδευτικούς τους τρεις πυλώνες του Junior Achievement Greece (JA Greece).

«Οι μαθητές θα μπορούσαν και να γίνουν επιχειρηματίες όμως χρησιμοποιούμε την επιχειρηματικότητα, τουλάχιστον ως φιλοσοφία των προγραμμάτων, ως μία ευρύτερη οριζόντια ικανότητα που όλοι οι μαθητές αναμένεται να έχουν αναπτύξει ολοκληρώνοντας την υποχρεωτική εκπαίδευση. Εδώ και πολλά χρόνια έχει αναγνωριστεί ως μια από τις βασικές ικανότητες που μπαίνουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μαζί με τον γλωσσικό και μαθηματικό εγγραμματισμό», εξήγησε η κ. Χελιώτη.

Καλές πρακτικές από την εμπειρία υλοποίησης προγραμμάτων μαθητικής επιχειρηματικότητας στο Γενικό Λύκειο Ευκαρπίας παρουσίασε η εκπαιδευτικός Ελένη Δασκάλα. «Τα προγράμματα αυτά βελτιώνουν τις σχέσεις μεταξύ των μαθητών κυρίως γιατί τους δίνεται η ευκαιρία μέσα από ένα διαφορετικό περιβάλλον, αυτό της επιχείρησης, να έλθουν σε επαφή με το τι σημαίνει ομάδα. Παράλληλα βελτιώνουν τις σχέσεις εκπαιδευτικού μαθητή, καθώς ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι αυτός του συντονιστή, του καθοδηγητή, του βοηθού και δίνει χώρο στους μαθητές να δημιουργήσουν και να αυτενεργήσουν, κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη τους. Επίσης αναπτύσσουν τις προσωπικές και κοινωνικές ικανότητες των μαθητών, που καλλιεργούν τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητά τους, αναπτύσσουν δεξιότητες παρουσίασης, εκφράζουν τον τρόπου που αντιλαμβάνονται τη ζωή», ανέφερε η κ. Δασκάλα.

Τι ανέφεραν οι εκπαιδευτικοί του Πειραματικού Λυκείου ΠΑΜΑΚ

Οι εκπαιδευτικοί του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Μακεδονίας Άννα Ματσιώρη, Νίκος Τερψιάδης και Ελένη Μαργαρού μίλησαν για τη δική τους εμπειρία από τη συμμετοχή του σχολείου στα προγράμματα του Junior Achievement Greece παρουσιάζοντας στοιχεία και για το προφίλ των μαθητών που συμμετέχουν. Όπως ανέφεραν, από το 2017 έως το 2021 η αναλογία συμμετοχής αγοριών και κοριτσιών ήταν 60% και 40% αντίστοιχα, ενώ οι συμμετέχοντες μαθητές προέρχονταν κυρίως από τα πεδία των οικονομικών επιστημών, της πληροφορικής, των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας και λιγότερο από τις επιστήμες υγείας και ανθρωπιστικές επιστήμες. Το σύνολο των συμμετεχόντων κατέγραψε υψηλές βαθμολογικές επιδόσεις στο σύνολο της χρονιάς με μέσο όρο βαθμολογίας άνω του 18,5.

«Τα προγράμματα του ΣΕΝ/JA Greece αποτελούν πεδίο διεπιστημονικής συνεργασίας υπέρβασης ελλείψεων της τυπικής εκπαίδευσης , βιωματικής κατάκτησης πολυγραμματισμού. Παραπέμπουν σε ένα σχολείο που λειτουργεί ως κοινότητα μάθησης μέσα από τις αναζητήσεις των μαθητών του. Δημιουργούν μαθησιακό κλίμα και παιδαγωγική ατμόσφαιρα ενεργού συμμετοχής, χαράς και δημιουργίας. Καλλιεργούν επιχειρηματικές δεξιότητες και προσφέρουν καλύτερη εικόνα των ευκαιριών σταδιοδρομίας », επισήμαναν οι εκπαιδευτικοί.

Η δράση της JA Greece

Τα εργαστήρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών του JA Greece διοργανώνονται σε συνεργασία με σχολικές μονάδες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας με στόχο οι εκπαιδευτικοί να συνεργαστούν ώστε να επεξεργαστούν και να συνδιαμορφώσουν το πώς αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους ως παιδαγωγών στο πλαίσιο ενός προγράμματος σχολικής επιχειρηματικότητας, να γνωρίσουν πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί από άλλους συναδέλφους σε συνεργασία με εθελοντές-μέντορες, να ενημερωθούν για τις δυνατότητες και τα προσφερόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα του οργανισμού JA Greece (https://jagreece.org/).

To JA Greece, βάσει Μνημονίου Συνεργασίας με το ΥΠΑΙΘ, προσφέρει από το 2005 δωρεάν προγράμματα στα σχολεία όλης της Ελλάδας, που υλοποιούνται από εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και εκπαιδευτικών βαθμίδων (Γυμνάσιο- Λύκειο-ΕΠΑΛ), στο πλαίσιο πολλών μαθημάτων καθώς και Eργαστηρίων Δεξιοτήτων, ομίλων, ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή άλλων εκπαιδευτικών δράσεων.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε