Σενάρια προσομοίωσης με εκτελεστή στο Αστυνομικό Μέγαρο

Οπλισμένος άνδρας περνάει την πύλη του μεγάρου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και αρχίζει να πυροβολεί αδιακρίτως τραυματίζοντας όσους και όσες αστυνομικούς βρίσκονταν μπροστά του πριν, τελικά, στρέψει το όπλο στον εαυτό του και αυτοκτονήσει. Πανδαιμόνιο επικρατεί στο Μέγαρο, αστυνομικοί με προτεταμένα τα όπλα πλησιάζουν το σημείο και δίνουν τις πρώτες βοήθειες στους συναδέλφους του που κείτονται αιμόφυρτοι στο έδαφος…

Δεν πρόκειται φυσικά για αληθινό γεγονός αλλά για προσομοίωση που έλαβε χώρα το πρωί, στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή δεκάδων αστυνομικών, οι οποίοι κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε σενάριο ενεργού εκτελεστή και σε άλλα που αφορούσαν επεισόδια οπαδικής και ενδοοικογενειακής βίας με τραυματισμό.

«Αναλάβαμε να κάνουμε μια τριήμερη εκπαίδευση στο αστυνομικό προσωπικό ώστε να μπορεί να παρέχει την πρώτη ανταπόκριση, όταν οι ίδιοι οι συνάδελφοί τους τραυματίζονται σε κάποιο συμβάν ή αν χρειαστεί, να συνεισφέρουν στην πρώτη φροντίδα στους πολίτες», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Τουμπέλης, διευθυντής εκπαίδευσης του οργανισμού Meducation, που παρέχει προγράμματα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε πολίτες και παιδιά, σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις, οργανισμούς και εταιρείες καθώς και επαγγελματίες υγείας.

«Τα περισσότερα είναι πράγματα που συμβαίνουν πολύ συχνά στην οικογένεια και στην ελληνική επικράτεια. Για τον ενεργό εκτελεστή είχαμε κάποια μικρής κλίμακας συμβάντα και προετοιμαζόμαστε για το μέλλον γιατί βλέπουμε ότι στις χώρες του εξωτερικού αυτό έχει πάρει πολύ μεγάλη έκταση, ειδικά στην Αμερική», είπε ο κ. Τουμπέλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν.

Στην κατεύθυνση αυτή, ανέφερε ότι υπάρχουν 40 καταγεγραμμένα περιστατικά σε σώματα ασφαλείας που βρέθηκαν σε συμβάντα με τραυματισμούς και επειδή είχαν παρακολουθήσει τα σχετικά σεμινάρια, κατάφεραν να προσφέρουν επιτυχώς τις πρώτες βοήθειες.


Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023 | Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ