Σκακιστικό σκάνδαλο: Ο Νίμαν έκλεβε σε διαδικτυακές παρτίδες

Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από τις κατηγορίες του παγκόσμιου πρωταθλητή, Μάγκνους Κάρλσεν, για απάτη του Χανς Νίμαν στο μεταξύ τους παιχνίδι.

O Χανς Νίμαν που αποτελεί πέτρα του σκανδάλου στον σκακιστική κοινότητα τις τελευταίες εβδομάδες σύμφωνα με το πόρισμα ειδικής έρευνας: ”είναι πολύ πιθανό” να έκλεψε σε περισσότερες από 100 παρτίδες στο διαδίκτυο.

Ο Αμερικανός σκακιστής έχει κατηγορηθεί από τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν ότι έκλεψε, αν και δεν φαίνεται να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία.

Πλέον μια έρευνα του Chess.com αναφέρει ότι είναι πιθανό ο Nίμαν να έχει κλέψει ”πολύ πιο συχνά” από ό,τι έχει ο ίδιος παραδεχτεί. Η έρευνα που έγινε δεν εντόπισε κανένα στοιχείο ότι ο Νίμαν έκλεψε στο παιχνίδι του με τον Κάρλσεν ή σε οποιοδήποτε άλλη παρτίδα πάνω από την σκακιέρα (μη διαδικτυακή)

Ο Αμερικανός έχει παραδεχτεί τις ζαβολιές του σε ανεπίσημα παιχνίδια όταν ήταν νεότερος, όμως αρνείται ότι το έκανε σε ανταγωνιστικά παιχνίδια.

Το σκάνδαλο ξέσπασε τον περασμένο μήνα, αφού ο Κάρσλεν, κατά πολλούς ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών, ηττήθηκε από τον Nίμαν στο Sinquefield Cup σε μια μεγάλη ανατροπή. Ο Νορβηγός, αρχικά άφησε υπόνοιες για κλεψιά εναντίον του Nίμαν πριν τον κατηγορήσει ανοιχτά την περασμένη εβδομάδα. Το BBC που πλησίασε τον Νίμαν για να πάρει κάποιο σχόλιο, έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τόσο τον Κάρλσεν όσο και το Chess.com ότι προσπαθούν να καταστρέψουν την καριέρα του

Το Chess.com έχει εκπονήσει μια έρευνα 72 σελίδων για τα παιχνίδια του Nίμαν στον ιστότοπο, στους οποίους διαγωνίζονται οι περισσότεροι από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου, μεταξύ άλλων για χρηματικά έπαθλα.

Ο ιστότοπος, ο οποίος απαγόρευσε τον Nίμαν, ισχυρίζεται ότι είναι πιθανό να έκλεψε σε αγώνες με χρηματικά έπαθλα και εναντίον «γνωστών» σκακιστών με υψηλή βαθμολογία.

Η ανάλυσή του chess.com συνέκρινε τις κινήσεις του Νίμαν με εκείνες που προτείνονται από υπολογιστές σκακιού – οι οποίοι είναι πολύ ισχυρότεροι ακόμη και από τους καλύτερους παίκτες – και την πιθανότητα των αποτελεσμάτων του, μεταξύ άλλων παραγόντων.

«Συνολικά, διαπιστώσαμε ότι ο Χανς πιθανότατα έχει κλέψει σε περισσότερους από 100 διαδικτυακούς αγώνες σκακιού, συμπεριλαμβανομένων πολλών παρτίδων με χρηματικά έπαθλα». ″Ήταν ήδη 17 ετών όταν πιθανότατα έκλεψε σε μερικούς από αυτούς τους αγώνες και τα τουρνουά. Επίσης έκανε streaming σε 25 από αυτά τα παιχνίδια.”

Το πόρισμα της έρευνας έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις που έκανε ο Νίμαν ότι είχε κλέψει μόνο σε άτυπα παιχνίδια στον ιστότοπο όταν ήταν 12 και 16 ετών, αλλά ποτέ σε επίσημα παιχνίδια ή όταν έκανε streaming σε πλατφόρμες gaming όπως το Twitch.

Πηγή: BBC