Παράθυρο - κάδρο - φωτογραφία σπίτι-μουσείο στη Σκιάθο
Λεπτομέρεια από το «Σκιαθίτικο Σπίτι», το σπίτι-μουσείο στη Σκιάθο

Σκιάθος – Παρίσι, το όνειρο έγινε πραγματικότητα

Η αεροπορική σύνδεση με το Παρίσι μάς θυμίζει την ανακάλυψη της Σκιάθου από τον Οκτάβιο Μερλιέ και τη γνωριμία του με τον κόσμο του Παπαδιαμάντη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Β. Κικίλιας: Η Σκιάθος νέος προορισμός της εταιρείας Transavia

Η αεροπορική σύνδεση της Σκιάθου με το Παρίσι, που θα εγκαινιαστεί τον προσεχή Απρίλιο μέσω της Transavia, είναι μια εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική για το νησί αλλά και μια αφορμή να σκεφτεί κανείς τους παλαιούς δεσμούς της ιστορικής νήσου με τη γαλλική διανόηση και τους Γάλλους επισκέπτες.

Πάντως, η εξέλιξη της Σκιάθου τα τελευταία χρόνια ως ενός τόπου που προχωράει μεθοδικά αποκτά έναν ιδιαίτερο συμβολισμό με αυτή την ελληνογαλλική σύσφιγξη, που ήταν αποτέλεσμα διετούς προσπάθειας εκ μέρους του δημάρχου Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα. «Η Σκιάθος είναι ένας προορισμός που σίγουρα θα γοητεύσει τους Γάλλους με τον πολιτισμό, τους ιστορικούς τόπους, τη γαστρονομία και τη μοναδική φύση της», λέει ο δήμαρχος Σκιάθου. «Ηταν Γάλλοι οι πρώτοι παραθεριστές που επισκέφθηκαν τη Σκιάθο, με οργανωμένη ταξιδιωτική εκδρομή, την οποία διοργάνωσε ο Οκτάβ Μερλιέ, ο πρώτος διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που στην πιο δύσκολη συγκυρία για τον τουρισμό διεθνώς και μετά δύο χρόνια μεγάλης προσπάθειας με την καθοριστική συμβολή του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουρισμού, η Δημοτική Αρχή άνοιξε έναν νέο προορισμό».

Στη Βιβλιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών μπορεί κανείς (και εκεί) να ξεφυλλίσει το βιβλίο «Παπαδιαμάντης και Σκιάθος. Φωτογραφίες από το αρχείο Merlier», που είχε επιμεληθεί ο Φώτης Αρ. Δημητρακόπουλος και είχε εκδώσει το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών το 1991. Στις σελίδες του μπορεί κανείς να διαβάσει για εκείνη την πνευματική μυσταγωγία και τη γνωριμία του Μερλιέ με τις τρεις αδελφές του Παπαδιαμάντη, την Ουρανία, τη Σοφούλα και την Κυρρατσούλα (η Χαρίκλεια είχε πεθάνει το 1921).

Όπως γράφει ο Φώτης Α. Δημητρακόπουλος, ο Οκτάβιος Μερλιέ έφθασε για πρώτη φορά στη Σκιάθο τη Μεγάλη Παρασκευή του 1928. «Η γνωριμία του Μερλιέ με τη Σκιάθο και τον κόσμο του Παπαδιαμάντη αποτυπώνεται στα πολυάριθμα φωτογραφικά στιγμιότυπα των επισκέψεών του στο νησί», γράφει στον πρόλογο ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης. «Χάρη στις φωτογραφίες του από τη Σκιάθο ο Οκτάβιος Μερλιέ μπορεί να καταταχθεί μεταξύ των πρωτοπόρων φωτογράφων του ελληνικού τοπίου. Ο φακός του Μερλιέ καθοδηγείται από το αισθητικό κριτήριο, το οποίο διαμορφώνει η ομορφιά του τοπίου σε συνδυασμό με τη μαγεία της πνευματικής κληρονομιάς του ελληνικού χώρου. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη Σκιάθο συνιστά ένα πολύτιμο στοιχείο στο αρχείο Παπαδιαμάντη, που συγκρότησε ο Οκτάβιος Μερλιέ και φυλάσσεται σήμερα στο Αρχείο Μέλπως και Οκταβίου Μερλιέ στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών».

Ο Μερλιέ παρέσυρε και άλλους Γάλλους διανοουμένους να γνωρίσουν τη Σκιάθο ήδη από τα χρόνια του ’30 και οι Γάλλοι ταξιδιώτες ήταν από τους πρώτους που ανακάλυψαν το νησί. Η νέα γραμμή Σκιάθος – Παρίσι μάς θυμίζει την καταγωγή μιας ιδιαίτερης σχέσης.

Μέρος του «Grand Tour» η Θεσσαλονίκη στις αρχές του 19ου αιώνα

Νίκος Βατόπουλος-kathimerini.gr

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε